niedziela, 7 kwietnia 2013

Irish Dry Stout Goibniu

Goibniu, irlandzki bóg kowali, syn bogini Danu.Skąd jego imię w piwie? Ponieważ był także niedoścignionym piwowarem, jego piwo dawało ponoć nieśmiertelność. Moje nieśmiertelności co prawda nie zapewni, ale zapewni natomiast pełnię smaku.

Goibniu dry stout
Słody na ok. 23 l piwa:
·         3,20 kg pilzneńskiego
·         0,90 kg płatków jęczmiennych
·         0,45 kg prażonego jęczmienia
Chmiele
·         45 g East Kent Goldings 5,9%
Drożdże
·         gęstwa S-33

Zacieranie:
67ºC - 60 min.
76ºC - 10 min.
Wysładzanie wodą o temp. 77ºC.
Chmielenie (czas gotowania 60 min):
45 g East Kent Goldings – 60 min.
Fermentacja:
2 tygodnie w ok. 18ºC.

BLG początkowe: 11, BLG końcowe 4, Alk. 3,6%
Rozlano 22 l piwa.

Etykieta:
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz