Moje
pierwsze podejście do piw kwaśnych, nie ukrywam, że z intencją przyszłorocznej
Birofilii.
Kwaśne piwa: nie dość, że trzeba je lubić, żeby je pić,
mieć dużą dozę cierpliwości, żeby je robić (trzeba się na efekty naczekać co
najmniej kilkanaście miesięcy), to jeszcze robienie ich wcale nie jest proste.
Jestem po kilkunastu artykułach (głównie w języku angielskim), a także po
części książki na temat warzenia piw kwaśnych i mogę podsumować je jednym
zdaniem: wiem, że nic nie wiem :D Ogólne informacje znaleźć jest dość łatwo,
natomiast faktyczne praktyczne wskazówki, co robić i dlaczego, to już jest
zupełnie inna sprawa. Dlaczego o tym piszę? A no dlatego, że tak w zasadzie
jeszcze nie wiem, co z tym moim piwem będzie dalej. Na razie pofermentuje kilka
miesięcy, a potem? Może zrobię blendowanie: za kilka miesięcy (nie mniej niż 4)
uwarzę drugą identyczną warkę, zadam bezpośrednio na gęstwę z tej, a potem po
roku zblenduję do pozyskania odpowiedniego poziomu kwaśności (podobno nie tylko
jest to jedyny sposób, na ten poziom kwaśności - oprócz stosowania kwasu
mlekowego, ale też daje gładsze w odbiorze piwo), może dodam jakieś owoce
(wiśnie lub maliny to podobno najczęstszy wybór, chociaż czytałam też o dobrych
efektach z użyciem porzeczki) - ale to nie wcześniej niż po 6 miesiącach
fermentacji... Może zaopatrzę się w końcu w beczkę i w wyląduje pierwsza partia
piwa, a może po prostu dodam płatków dębowych... Ogólnie to jeszcze nie wiem,
co z nim zrobię. Mam czas - poczytam i zdecyduję. Na razie więc nawet pole na
etykiecie zostawiam puste... :)
Czerwone z Flandrii
Flanders Red Ale
Type: Ze Słodów Date: 2014-03-14
Batch
Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 28 l Boil
Time: 90 min
End
of Boil Volume 22 l
Final
Bottling Volume:
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
1,30 kg
Pilzneński jasny (czeski) (3,5 EBC) 24,8 %
1,00 kg
Monachijski typ I (Strzegom) (12,0 EBC) 19,0 %
1,00 kg
Wiedeński (Strzegom) (7,1 EBC) 19,0 %
1,00 kg
płatki z kukurydzy (Flaked Maize) UK (2,6 EBC) 19,0 %
0,45 kg
Aromatic Malt (51,2 EBC) 8,6 %
0,25 kg
Pszeniczny (Strzegom) (3,0 EBC) 4,8 %
0,25 kg
Special B (354,6 EBC) 4,8 %
30,00 g
Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 80,0 min 16,5 IBUs
1,0 pkg
Roselare Belgian Blend (Wyeast 3763)
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 13,080 Plato Measured
Original Gravity: 14 BLG
Est
Final Gravity: 2,175 Plato Measured
Final Gravity:
Estimated
Alcohol by Vol: 5,9 % Actual
Alcohol by Vol:
Bitterness: 16,5 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 25,8 EBC
Mash
Profile
Mash
Name: Decoction Mash, Single Total
Grain Weight: 5,25 kg
Sparge
Water: 15 l Sparge
Temperature: 76,0 C
Krok
Zacierania
1 Dodaj
20 l wody w 69,7 C - 66,0 C 20 min
2 do72,0
C przez8 min - 72,0 C 30 min
Mash out
- Dekot 3,9 l z zacieru i gotowania 76,0 C 10 min
Sparge
Step: Wysładzanie 15 l wody o temperaturze 76,0 C
Fermentacja:
w 20C
przez kilkanaście miesięcy - co w międzyczasie jeszcze nie wiem ;)
Etykieta:
Wrzucisz może linki do tych artykułów?
OdpowiedzUsuń