Piwo miodowe robimy po raz 4, jednak do tego samego przepisu (od Zbyszka T) wracamy już 3 raz (no, z niewielkimi modyfikacjami). Schodzi nam bardzo - cała rodzina i wszyscy znajomi je uwielbiają. Dziś wracamy do bardziej "tradycyjnej" wersji (bliskiej tej), bo ostatnia (ta) wyszła nieco za mocna - zwiększyłam niepotrzebnie ilość miodu (a także zmieniłam drożdże) i dobiła prawie do 10%. Porcja jednak większa, bo szczerze powiedziawszy, po ostatniej prawie nie ma śladu...
Dziś postanowiłam sobie ułatwić pracę i na koniec dolać wody niegazowanej, aby brzeczkę od razu nieco przestudzić :)
Problemy podczas warzenia: wysładzanie. Nie wiem, czy była to kwestia płatków owsianych (po raz pierwszy nie użyłam płatków błyskawicznych, w związku z tym kleikowałam je przed zacieraniem), czy jeszcze czegoś innego, ale brzeczka uparła się lecieć mętna. Po zwróceniu ok. 5 litrów się poddałam i postanowiłam olać sprawę. Dodałam jedynie do gotowania mech irlandzki. Mam nadzieję, że piwo się sklaruje ;)
miodowe
Type:
Ze Słodów Date: 2014-01-10
Batch
Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 20 l Boil Time: 60 min
End
of Boil Volume: 19l (+8l wody mineralnej)
Final
Bottling Volume: 25l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
150,00
g Łuska gryczana
1,90
kg Pilzneński (3,2 EBC) 35,9 %
0,55
kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 10,4 %
0,25
kg płatki owsiane (skleikowane w 3l wody) (2,0 EBC) 4 4,7 %
0,09
kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) 1,7 %
2,50
kg Miód [Gotować 5 min] (2,0 EBC) Cukier 12 47,3 %
Chmiele:
25,00 g Perle [6,00 %] - 60,0 min 17,5 IBUs
25,00 g Perle [6,00 %] - 60,0 min 17,5 IBUs
8,00
g Fuggles [4,98 %] - 60,0 min 4,7 IBUs
8,00
g Styrian Goldings [3,74 %] - 60,0 min 3,5
IBUs
1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 15 min.
8,00
g Fuggles [4,98 %] - 5,0 min 0,9 IBUs
8,00
g Styrian Goldings [3,74 %] - 5,0 min 0,7
IBUs
14,00 g Styrian Goldings [3,74 %] - 0,0 min 0,0 IBUs
Drożdże:
SafAle
English Ale S-04
Dodatkowo:
do rozlewu: ksylitol do smaku (oprócz glukozy/cukru)
do rozlewu: ksylitol do smaku (oprócz glukozy/cukru)
Beer Profile
Est
Original Gravity: 12,895 Plato Measured Original Gravity: 12,5BLG
Est
Final Gravity: -0,045 Plato Measured Final Gravity: 0 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 6,9 % Actual Alcohol by Vol: 6,6%
Bitterness:
27,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 10,8 EBC
Mash Profile
Mash
Name: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
Total
Grain Weight: 5,29 kg
Sparge
Water: 15 l Sparge Temperature: 76C
Krok
Zacierania
Mash
In 8 l wody w 76,5C - 72C 70 min
Sparge
Step: Wysładzanie 15 l wody o temp 76C
Po gotowaniu, dodano 8l wody niegazowanej do objętości 27l.
Fermentacja:
3 tygodnie w 18C
Zabutelkowano z 120g cukru (do poziomu nagazowania 2v/v) oraz z płaską łyżeczką ksylitolu na 1 butelkę 0,5l.
Zabutelkowano z 120g cukru (do poziomu nagazowania 2v/v) oraz z płaską łyżeczką ksylitolu na 1 butelkę 0,5l.
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz