piątek, 28 czerwca 2013

Miodowe #43

Ponownie wracamy do przepisu Zbyszka T, bo piwo jest po prostu rewelacyjne, a w piwniczce już braki.
Tym razem z niewielkimi modyfikacjami: płatki gryczane zamiast owsianych, słód biscuit zamiast abbey oraz nieco więcej miodu. No i porcja większa, bo piwo schodzi jak ciepłe bułeczki :)
Piwo bardzo polecam, zwłaszcza piwowarom, którym LP nieco utrudniają piwowarskie boje... Po tym piwie staną się fankami waszego warzenia :) Nie znaleźliśmy nikogo, kto nie uważałby, że piwo jest świetne.
Kilka słów o składnikach:
Miód: najlepszy jest oczywiście gryczany. Jeśli nie gryczany, to jakiś ciemniejszy, o bardziej zdecydowanym smaku. Będzie lepiej wyczuwalny w piwie.

Drożdże: piwo tym razem robione na drożdżach do bardzo mocnych piw. Nie ma potrzeby ich używania, spokojnie można użyć np. S-04, tak jak w oryginalnym przepisie, moje są po prostu hartowane przed mocniejszym piwem ;)

Ksylitol w piwie: temat już był poruszany w komentarzach do poprzedniego postu o piwie miodowym - jest to naturalny składnik, zastępujący cukier, który nie ulega fermentacji. Piwo z jego dodatkiem jest słodkie, bez chemicznych posmaków właściwych słodzikom. Dawkowanie ksylitolu należy dobrać pod siebie: my dajemy miarkę do cukru na 0,75l na butelkę 0,5l (myślę, że jest to ok. 12g/1 l piwa).




Miodowe
Spice, Herb, or Vegetable Beer

Type: Ze Słodów Date: 2013-06-28
Batch Size (fermenter): 32,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 27 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume: 27 l + po zakończeniu gotowania dodano 5l wody mineralnej (32 l w sumie)
Final Bottling Volume: 30 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
2,40 kg Pilzneński (3,2 EBC) 33,1 %
0,70 kg Biscuit (45,3 EBC) 9,7 %
0,40 kg płatki gryczane błyskawiczne (2,0 EBC) 5,5 %
0,15 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) 2,1 %
3,60 kg miód gryczany (Gotowanie 5 min) (2,0 EBC) 49,7 %
Chmiele:
30,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min 16,8 IBUs
10,00 g Fuggles [4,98 %] - Gotowanie 10,0 min 1,7 IBUs
10,00 g Styrian Goldings [5,20 %] - Gotowanie 10,0 min 1,8 IBUs
10,00 g Fuggles [4,98 %] - Gotowanie 5,0 min 0,9 IBUs
10,00 g Styrian Goldings [5,20 %] - Gotowanie 5,0 min 1,0 IBUs
Drożdże:
Super High Gravity Ale (White Labs #WLP099) - lub S-04
Do butelkowania:
0,50 kg Ksylitol (Butelkowanie)

Beer Profile
Est Original Gravity: 13,862 Plato Measured Original Gravity:16,5 BLG
Est Final Gravity: -0,774 Plato Measured Final Gravity: -0,7 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 7,8 % Actual Alcohol by Vol: 9,3%
Bitterness: 22,1 IBUs Calories: 664,7 kcal/l
Est Color: 11,6 EBC

Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Light Body
Total Grain Weight: 7,25 kg
Sparge Water: 20 l Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
I Dodaj 10 l wody w 66,0 C - 62,0 C 5 min
II 72,0 C 70 min
Sparge Step: Wysładzanie 20 l wody o temp 76 C

Fermentacja:
3 tygodnie w ok. 20C.
Butelkowanie z dodatkiem 8g glukozy/1l piwa + ksylitol ok. 16g/1l piwa.

Etykieta (pozostaje bez zmian):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz