Tak się zastanawiam, co piwowar może robić w dzień wolny i dlaczego sam siebie skazuje na stanie w kuchni przy garze po 3-5h - bo tyle trwa warzenie Piwa (specjalnie użyłem wyrazu Piwa z dużej litery w przeciwieństwie do koncernowych napojów piwo podobnych )...
Jeśli ktoś zapytałby się, do czego można przyrównać ten proces, odpowiedź byłaby prosta:
Wyobraź sobie, że gotujesz owsiankę, dużo owsianki, jeszcze więcej - dokładnie około 30 litrów :)
Jeśli masz traumę po śniadankach, w skład których wchodziła owsianka, to powiem tyle: masz mały problem :) (trauma może być zbyt wielka)... Z drugiej strony nic nie smakuje tak, jak własnoręcznie uwarzone piwo...
Belgian Pale Ale (przepis dori z piwo.org)
Słody
- Słód pale ale 2,5 kg
- Słód monachijski typ I 1,0 kg
- Słód Abbey Malt 0,3 kg
- Słód Carabelge 0,2 kg.
Chmiele
- Chmiel Brewer's Gold - 30g
- Chmiel Styrian Goldings - 30g
Drożdże
Drożdże Danstar Nottingham
Inne dodatki
- mech irlandzki w 45 minucie gotowania.
Zacieranie (15 litrów+10 litrów wysładzanie )
64°C - 20 minut72°C - 45 minut
Czas gotowania
60 minutChmielenie
30g Chmiel Brewer's Gold w 5 minucie gotowania30g Chmiel Styrian Goldings + mech irlandzki w 45 minucie gotowania.
Uwagi:
Zacieranie przebiegło nad wyraz sprawnie i już po niespełna 1h z małym hakiem cała skrobia zamieniła się w cukry. Myślę, że drożdże powinny mieć dzisiaj raj na ziemi w tym ich małym, drożdżowym światku.
Co do chmielenia: o dziwo trzymałem się przepisu. Jest to bardzo trudne zwłaszcza,że nie ma czegoś takiego jak za dużo chmielu ---> takie pojęcie nie istnieje w moim słowniku. Nade mną stała jednak żona i hamowała moje chmielne zapędy ;)
W dniu 25/11/2012 powstało ok 22 litry brzeczki o BLG 14
W dniu 12/12/2012 otrzymano ok16 litrów o BLG 3 czyli szacunkowa ilość alkoholu to 5,6%
Smakowo: mogę zrozumieć, dlaczego piwo z tego przepisu zostało nagrodzone I miejscem podczas Festiwalu Piwowarów - Birofilia 2010, oraz uzyskało tytuł Grand Champion 2010!
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz