niedziela, 25 listopada 2012

Belgian Pale Ale

Kolejny dzień wolny ....


Tak się zastanawiam, co piwowar może robić w dzień wolny i dlaczego sam siebie skazuje na stanie w kuchni przy garze po 3-5h - bo tyle trwa warzenie Piwa (specjalnie użyłem wyrazu Piwa z dużej litery w przeciwieństwie do koncernowych napojów piwo podobnych )...

Jeśli ktoś zapytałby się, do czego można przyrównać ten proces, odpowiedź byłaby prosta:

Wyobraź sobie, że gotujesz  owsiankę, dużo owsianki, jeszcze więcej - dokładnie około 30 litrów :)
Jeśli masz traumę po śniadankach, w skład których wchodziła owsianka, to powiem tyle: masz mały problem :)  (trauma może być zbyt wielka)... Z drugiej strony nic nie smakuje tak, jak własnoręcznie uwarzone piwo...

Belgian Pale Ale (przepis dori z piwo.org)

Słody

  • Słód pale ale 2,5 kg
  • Słód monachijski typ I 1,0 kg
  • Słód Abbey Malt 0,3 kg
  • Słód Carabelge 0,2 kg.


Chmiele

  • Chmiel Brewer's Gold - 30g
  • Chmiel Styrian Goldings - 30g


Drożdże 

  • Drożdże Danstar Nottingham

Inne dodatki

  • mech irlandzki w 45 minucie gotowania.


Zacieranie  (15 litrów+10 litrów wysładzanie  )

64°C - 20 minut
72°C - 45 minut

Czas gotowania

60 minut

Chmielenie

30g Chmiel Brewer's Gold w 5 minucie gotowania
30g Chmiel Styrian Goldings + mech irlandzki w 45 minucie gotowania.


Uwagi:

Zacieranie przebiegło nad wyraz sprawnie  i już po niespełna 1h z małym hakiem cała skrobia zamieniła się w cukry. Myślę, że drożdże powinny mieć dzisiaj raj na ziemi w tym ich małym, drożdżowym światku.
Co do chmielenia: o dziwo trzymałem się przepisu. Jest to bardzo trudne zwłaszcza,że nie ma czegoś takiego jak za dużo chmielu ---> takie pojęcie nie istnieje w moim słowniku. Nade mną stała jednak żona i hamowała moje chmielne zapędy ;)

W dniu 25/11/2012 powstało ok 22 litry brzeczki o BLG 14

W dniu 12/12/2012 otrzymano  ok16 litrów o BLG 3 czyli szacunkowa ilość alkoholu to 5,6%

Smakowo: mogę zrozumieć, dlaczego piwo z tego przepisu zostało nagrodzone I miejscem podczas Festiwalu Piwowarów - Birofilia 2010, oraz uzyskało tytuł Grand Champion 2010!

Etykieta:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz