Oryginalny artykuł o wytwarzaniu Candi Syrupów w domu znajdziecie tu. A poniżej moje tłumaczenie:
Jeśli chcecie natomiast zrobić sobie cukier kandyzowany, polecam ten artykuł na piwo.org :)
Przepisy na Candi Syrup
Ogólny przepis #4 - Z tych przepisów wychodzi ok. 1 l syropu.
Przepisy na te syropy, to po prostu ten sam przepis
różniący się ilością dodanych składników oraz temperaturą (120-150°C) jego
uzyskania. Każdy z syropów ma nieco inny smak i kolor.
Każdorazowo używamy 0,90 kg cukru, różnej ilości pożywki dla drożdży, zawierającej fosforan diamonowy (fosforan dwuamonowy) i 1 szkl. wody (dokładniej 240 ml). Te 3 składniki doprowadzamy do wrzenia, stawiając na średnim ogniu i nie mieszając. Używając termometru, należy zatrzymać temperaturę w pożądanym miejscu, poprzez dodanie różnej dla każdego przepisu wody i delikatnie mieszanie. Uwaga, syrop może przy tym pryskać! Syrop powinien osiągnąć konsystencję „soft ball” (w ok. 115°C). Zestawić z ognia i przelewać do podgrzanych słoików.
Rose (121°C)
Każdorazowo używamy 0,90 kg cukru, różnej ilości pożywki dla drożdży, zawierającej fosforan diamonowy (fosforan dwuamonowy) i 1 szkl. wody (dokładniej 240 ml). Te 3 składniki doprowadzamy do wrzenia, stawiając na średnim ogniu i nie mieszając. Używając termometru, należy zatrzymać temperaturę w pożądanym miejscu, poprzez dodanie różnej dla każdego przepisu wody i delikatnie mieszanie. Uwaga, syrop może przy tym pryskać! Syrop powinien osiągnąć konsystencję „soft ball” (w ok. 115°C). Zestawić z ognia i przelewać do podgrzanych słoików.
Rose (121°C)
Przezroczysty,
lekko zaróżowiony. Ten syrop jest słodki, cukrowy i nie posiada
praktycznie aromatów dodatkowych.
·
0,90 kg cukru
·
1 szkl. wody (240 ml)
·
½ łyżeczki DAP (pożywka dla
drożdży zwierająca fosforan diamonowy)
·
½ szkl. wody
Light (127°C)
Morelowy kolor i aromaty przypominające brzoskwinie i
sok z jasnych winogron.. Delikatne aromaty przypominające wanilię.
·
0,90 kg cukru,
· 1 szkl. wody (240 ml),
·
1 łyżeczki DAP (pożywka
dla drożdży zwierająca fosforan diamonowy),
·
3/4 szkl. wody
Light Amber (132°C)
Kolor morelowy do jasnobursztynowego, z możliwym przebłyskami czerwieni. Lekko karmelowe nuty, z aromatami słodkich owoców. Dojrzały, waniliowy aromat z kardamonowymi nutami. Możliwe aromaty śliwek i suszonych brzoskwiń w tle.
.
·
0,90 kg cukru
· 1 szkl. wody (240 ml)
·
1 i 1/2 łyżeczki DAP (pożywka
dla drożdży zwierająca fosforan diamonowy)
·
1 szkl. wody
Medium Amber (138°C)
Kolor karmelowy, silne i intensywne aromaty karmelu oraz kardamonu, pojawia się aromat śliwek. Pojawia się aromat palony, ale nie gorzki.
Kolor karmelowy, silne i intensywne aromaty karmelu oraz kardamonu, pojawia się aromat śliwek. Pojawia się aromat palony, ale nie gorzki.
·
0,90 kg cukru
· 1 szkl. wody (240 ml)
·
2 łyżeczki DAP (pożywka dla
drożdży zwierająca fosforan diamonowy)
·
1 i 1/4 szkl.
wody
Deep Amber (143°C)
Głęboko bursztynowy kolor w czerwonych odcieniach. Rodzynki i śliwki dominują w aromacie z niewielkimi nutami kawowymi oraz palonymi. śladowe ilości nut rumowych. Bardzo mocny, zróżnicowany smak karmelu.
Głęboko bursztynowy kolor w czerwonych odcieniach. Rodzynki i śliwki dominują w aromacie z niewielkimi nutami kawowymi oraz palonymi. śladowe ilości nut rumowych. Bardzo mocny, zróżnicowany smak karmelu.
·
0,90 kg cukru
· 1 szkl. wody (240 ml)
·
2 – 1/2 łyżeczki DAP (pożywka
dla drożdży zwierająca fosforan diamonowy)
·
1 i 1/2 szkl.
wody
Mahogany (149°C)
Kolor bardziej brązowy niż czerwony. Aromat rodzynek i fig z niewielką goryczką. Cierpka słodycz i ubytek smaków karmelowych, zastąpionych przez słodko-gorzki charakter palonego cukru. Pełny smaku, ale nie tak zróżnicowany, jak Deep Amber.
·
0,90 kg cukru
· 1 szkl. wody (240 ml)
·
3 łyżeczki DAP (pożywka
dla drożdży zwierająca fosforan diamonowy)
·
1 i 3/4 szkl.
wody
Sugar #5
Podwójnie karmelowany cukier, z aromatami Mahogany, lecz bez ubytków smaków karmelowych, charakterystycznych dla Deep Amber. Mocna intensywność smaku. Procedura jest bardziej skomplikowana i czasochłonna (ok. 1h), ale warta czasu.
Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia (nie mieszając):
·
0,90 kg cukru
· 1 szkl. wody (240 ml)
·
3 łyżeczki DAP (pożywka dla
drożdży zwierająca fosforan diamonowy)
Podnieść
temperaturę do 143°C, następnie dodać 1
szkl. wody i zamieszać. Kontynuować mieszanie do rozpuszczenia cukru. Ponownie
podnieść temperaturę do 143°C, ponownie dodać 1 szkl. wody i mieszać do rozpuszczenia się cukru. Syrop powinien
osiągnąć konsystencję „soft ball” (w ok. 115°C). Syrop jest gotowy.
Syropy można spokojnie zrobić wcześniej i przechowywać przez długi okres czasu szczelnie zamknięte.
Syropy można spokojnie zrobić wcześniej i przechowywać przez długi okres czasu szczelnie zamknięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz