poniedziałek, 4 marca 2013

Ale kawowo-karmelowe

Piwo zaplanowane nie do końca było, ale pisaliśmy, że postaramy się "wcisnąć" w harmonogram piwo karmelowe...
Troszkę jest to piwo z "resztek", nie do końca planowane, z resztek słodów, których nie zużyjemy do innego piwa, więc ostateczne wykonanie nieco odbiegało od planowanego... Oczywiście nie obyło się bez "przygód" - wstawiając posta o AIPie zagapiłam się, i zamiast syropu "Medium Amber" mamy raczej "Mahogany" (szczegóły wytwarzania syropów w poście powyżej). Po próbie brzeczki mocne aromaty palone, kawowe i śliwkowe... Nie zmienia to faktu, że piwo na pewno będzie bardzo dobre, przynajmniej jesteśmy dobrej myśli :)

Ale kawowo-karmelowe

Składniki na ok. 20l piwa:

  • 2,20 kg pale ale
  • 1 kg monachijskiego I
  • 0,4 kg CaraGold
  • 0,4 kg karmelowego ciemnego (karmelowy 150)

Chmiele:

  • 20 g Iunga (granulat) - FWH
  • 40 g Brewers Gold (szyszka)
  • 28g Styrian Golding (granulat)

Drożdże:

  • gęstwa Danstar Nottingham

Inne dodatki:

  • 0,45 kg  Candi Syrup Amber* (przepis poniżej)


Zacieranie:
65°C - 60 min.
Chmielenie (czas gotowania 60 min.):
20 g Iunga (60 min) (FWH, zaraz po wysłodzeniu, do podgrzewania)
40 g Brewers Gold (0 min)
28 g Styrian Goldings (0 min)
Fermentacja:
18°C – 30 dni + cicha 7 dni.

BLG początkowe: 1, BLG końcowe 2,, alk. ok. 5%.

Przy rozlewie: niestety, ze względu na zbytnie zrumienienie karmelu, w piwie dominuje smak kawowy. Aromaty karmelowo-ciasteczkowe są  słabo wyczuwalne. Piwo jest bardzo smaczne, ale odbiega od tego, co sobie zaplanowałam. Do powtórzenia :)



*Medium Amber Candi Syrup (138°C)
·         0,45 kg cukru
·         1/2 szkl. wody
·         1 łyżeczka DAP (pożywka dla drożdży zwierająca fosforan diamonowy)
·         0,6 szkl. wody
Podgrzać te składniki (1/2 szkl. wody, pożywkę i cukier) na średnim ogniu, nie mieszając. Używając termometru, zatrzymaj wrzenie po uzyskaniu temperatury 138°C poprzez dodanie wody (0,6 szkl.), delikatnie mieszając, aż do rozpuszczenia syropu i uzyskania odpowiedniej konsystencji („soft ball” w ok. 115°C). Zestawić z ognia. Dodać do zacieru



Prawdopodobna etykieta:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz