środa, 12 grudnia 2012

Full Aroma Hops czyli Piwo Mężowe - w końcu!

Niestety ciężkie jest życie piwosza który uwielbia chmiel jego aromat i jego goryczkę. Przychodzi jednak taki moment, że czas najwyższy uwarzyć mężowe piwo.
Padło na :

Full Aroma Hops z małą modyfikacją

W harmonogram warzenia w końcu udało się wcisnąć piwo, które zdecydowanie będzie "dla męża": mocno chmielone i mocno treściwe...


Słody

  • słód pilzneński 5,0kg
  • abbey malt     0,3 kg

Chmiele

  • Chmiel Magnum granulat  - 40g
  • Chmiel Saphir granulat - 80g



Zacieranie

- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C
- 45 minut w temp. 70-72C
- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy

Czas gotowania

60 minut

Chmielenie

- po zagotowaniu 40 gram granulat chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów
- po 40 minutach 60 gram granulat chmielu aromatycznego Saphir / 3,0% alfa-kwasów
- na 10 minut przed końcem jeszcze 20g w/w granulatu chmielu aromatycznego

12/12/2012 otrzymano ok 23 litrów brzeczki o BLG 15 *
13/12/2012 przelano do fermentatora i cholera znowu wykipiało piana wszędzie piwo wszędzie co to będzie co to będzie

Coś na tym fermentatorem ciąży jakieś fatum i co w nim fermentuję, to piana idzie przez rurkę fermentacyjną... Dla nie wtajemniczonych  TO tak NIE MA BYĆ ;)
Lub jest prostsze wytłumaczenie: chcę uwarzyć za  dużo piwa  w średnim fermentatorze i zostawiam za mało miejsca ;)
30/12/2012otrzymano 19,5 litra piwa o BLG końcowym czyli 6% alkoholu.

1 komentarz:

  1. Jeżeli chodzi o goryczkę piwa coś pomiędzy tyskim a żywcem ale oczywiście smak pierwsza klasa a nie woda jak powyżej wymienione bardzo dobre :-)

    OdpowiedzUsuń