Padło na :
Full Aroma Hops z małą modyfikacją
W harmonogram warzenia w końcu udało się wcisnąć piwo, które zdecydowanie będzie "dla męża": mocno chmielone i mocno treściwe...
Słody
- słód pilzneński 5,0kg
- abbey malt 0,3 kg
Chmiele
- Chmiel Magnum granulat - 40g
- Chmiel Saphir granulat - 80g
Zacieranie
- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C- 45 minut w temp. 70-72C
- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy
Czas gotowania
60 minutChmielenie
- po zagotowaniu 40 gram granulat chmielu goryczkowego Magnum / 9% alfa-kwasów- po 40 minutach 60 gram granulat chmielu aromatycznego Saphir / 3,0% alfa-kwasów
- na 10 minut przed końcem jeszcze 20g w/w granulatu chmielu aromatycznego
12/12/2012 otrzymano ok 23 litrów brzeczki o BLG 15 *
13/12/2012 przelano do fermentatora i cholera znowu wykipiało piana wszędzie piwo wszędzie co to będzie co to będzie
Coś na tym fermentatorem ciąży jakieś fatum i co w nim fermentuję, to piana idzie przez rurkę fermentacyjną... Dla nie wtajemniczonych TO tak NIE MA BYĆ ;)
Lub jest prostsze wytłumaczenie: chcę uwarzyć za dużo piwa w średnim fermentatorze i zostawiam za mało miejsca ;)
30/12/2012otrzymano 19,5 litra piwa o BLG końcowym czyli 6% alkoholu.
Jeżeli chodzi o goryczkę piwa coś pomiędzy tyskim a żywcem ale oczywiście smak pierwsza klasa a nie woda jak powyżej wymienione bardzo dobre :-)
OdpowiedzUsuń