Słody na ok. 22l piwa:
- słód pilzneński 1,5 kg
- słód pszeniczny 3,0 kg
Chmiele
·
Chmiel Lubelski 22g szyszka
Drożdże
· z poprzedniego pszeniczniaka
Zacieranie w 15 l
- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 50 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 50 min
Wysładzanie 12 litrów
Czas gotowania
60 minut
Chmielenie
20g Lubelski - 60min
O dziwo, proces przebiegł w miarę sprawnie i bez przykrych niespodzianek - może poza zmianą stylu piwa na " gryczany " za sprawą dodania łuski... okazuje się, że w przeciwieństwie do łuski ryżowej nie jest neutralna w smaku ;) Nie ma co płakać: razem z żoną lubimy aromat gryczany, więc tragedii nie ma, a może to jest zalążek super przepisu.
Pamiętajcie moi mili przepisy są dla ludzi bez wyobraźni
w dniu 19/12/2012 otrzymano 19,5 litra piwa o blg końcowy 5 (początkowe 13)
Smak: pierwsze testy wypadły bardziej niż zadowalająco, piwo mocno słodowe, z lekkim aromatem chmielu, który dobrze komponuje się z piwem. Jedyny minus: niezbyt trwała piana. Użyta łuska gryczana ostatecznie nie jest w piwie wyczuwalna.
Po dłuższym leżakowaniu: wrażenia smakowe porównywalne. Piwo więc szybko "dojrzewa", już po ok. 3 tygodniach od zabutelkowania można je pić. Bardzo dobre!
Etykieta:
w dniu 19/12/2012 otrzymano 19,5 litra piwa o blg końcowy 5 (początkowe 13)
Smak: pierwsze testy wypadły bardziej niż zadowalająco, piwo mocno słodowe, z lekkim aromatem chmielu, który dobrze komponuje się z piwem. Jedyny minus: niezbyt trwała piana. Użyta łuska gryczana ostatecznie nie jest w piwie wyczuwalna.
Po dłuższym leżakowaniu: wrażenia smakowe porównywalne. Piwo więc szybko "dojrzewa", już po ok. 3 tygodniach od zabutelkowania można je pić. Bardzo dobre!
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz