Tym piwem równocześnie przekroczyliśmy 300 l rozlanego piwa :)
Słody na ok. 20 l piwa:
·
Słód pilzneński 4 kg
·
Słód pszeniczny 0.5 kg
Chmiele
·
Chmiel aromatyczny Lubelski 40g
Drożdże
·
Danstar
Nottingham (gęstwa)
Zacieranie
- temp. 45°C + śruta
- Podgrzanie do 52°C i przerwa 10'
- Podgrzanie do 64°C i przerwa 45'
- Podgrzanie do 72°C i przerwa 15'
- Podgrzanie do 78°C i filtracja.
Chmielenie (czas gotowania 60 min)
Gotowanie 60 min – chmiel 25g na początku i 15g po 40 minutach
BLG początkowe: 12.
Fermentacja
2 tygodnie w ok. 16°C.
03/02/2013 rozlano 19,5 l piwa do butelek, o BLG końcowym 2.
Kolor piwa bardzo, bardzo jasny, "zielone" piwo w smaku bardzo przyjemne. Czekamy na porządną degustację po odleżakowaniu :)
Pierwsze testy smakowe wypadły bardzo pozytywnie: piwo lekkie, orzeźwiające, bardzo jasne, z delikatną goryczką. Świetnie się sklarowało, jedynie piana dość znikoma... REWELACJA! Jedno z najsmaczniejszych piw, jakie uwarzyliśmy. Zapasy zaczynają znikać w tempie ekspresowym. W zapachu miód i kwiaty, mąż czuje także owoce: arbuza, być może truskawki. Świetne piwo sesyjne.
Kolor piwa bardzo, bardzo jasny, "zielone" piwo w smaku bardzo przyjemne. Czekamy na porządną degustację po odleżakowaniu :)
Pierwsze testy smakowe wypadły bardzo pozytywnie: piwo lekkie, orzeźwiające, bardzo jasne, z delikatną goryczką. Świetnie się sklarowało, jedynie piana dość znikoma... REWELACJA! Jedno z najsmaczniejszych piw, jakie uwarzyliśmy. Zapasy zaczynają znikać w tempie ekspresowym. W zapachu miód i kwiaty, mąż czuje także owoce: arbuza, być może truskawki. Świetne piwo sesyjne.
Etykiety są dwie, użyte naprzemiennie:
Jedna z motywem tribal, druga z motywem naszego miasta zamieszkania.
czyżby Mysłowicki rynek na etykiecie? ;>
OdpowiedzUsuńDOKŁADNIE TAK SAMO JA W ŚWIĄTECZNYM :)
OdpowiedzUsuńŁadne, ładne :) pozdrowienia z Piosku ;)
Usuńsmaczne :)
OdpowiedzUsuń