niedziela, 3 lutego 2013

Robust Porter Czarna Wdowa



Mężowi nie chce się warzyć piwa. Skandal! W ramach motywacji do warzenia wzięła się żona. Wybór padł na Robust portera. I nazwa też ma męża zmotywować ;) Niektórzy mogliby pomyśleć, że to groźba ;)
Mąż na szczęście postanowił się włączyć i dźwigać ciężary (garnek z brzeczką).
Samo warzenie nie jest AŻ tak trudne jak się okazuje, tylko czasochłonne i CIĘŻKIE ;)


Robust Porter Czarna Wdowa

Składniki na ok. 20 l piwa:

  • 4,80 kg pale ale
  • 0,60 kg monachijskiego
  • 0,40 kg bursztynowego
  • 0,30 kg słodu czekoladowego
  • 0,20 kg słodu barwiącego 1300-1600

Chmiele:

  • 45 g Brewers Gold granulat (60 min.) 
  • 24 g Fuggle, granulat, (15 min.)

Drożdże:

  • gęstwa Danstar Nottingham 


Zacieranie


68°C – zacieranie ok 1h.

Podnieść temp. do 76°C i utrzymywać, aż do uzyskanie brzeczki o gęstości 13,5 BLG.

Chmielenie (czas gotowania 60 min.): IBU 32.

30 g Brewers Gold, granulat, 6,5% (60 min.)
24 g Fuggle, granulat, 5% (15 min.)
15 g Brewers Gold, granulat, 6,5% (0 min.)

Fermentacja
w 15-16°C

Ostatecznie uzyskano 24 l brzeczki z 13,5 BLG - następnym razem zrobimy nieco mniej wysładzania ;) Celowałam w 15 BLG ;)
Uzyskano ok. 22 l piwa o  BLG końcowym 3. Alkoholu mamy więc ok. 5,5%

Planowana etykieta:
 

2 komentarze:

  1. Etykietka Super! Tylko bardziej precyzyjnie bym opisał proces zacierania, filtracji i samego już chmielenia. Ale pomysł ciekawy :) jeśli smakuje tak jak myślę to bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piwa została już 1 butelka... Amatorom ciemnych piw polecam gorąco!

    OdpowiedzUsuń