Mężowi nie chce się warzyć piwa. Skandal! W ramach motywacji do warzenia wzięła się żona. Wybór padł na Robust portera. I nazwa też ma męża zmotywować ;) Niektórzy mogliby pomyśleć, że to groźba ;)
Mąż na szczęście postanowił się włączyć i dźwigać ciężary (garnek z brzeczką).
Samo warzenie nie jest AŻ tak trudne jak się okazuje, tylko czasochłonne i CIĘŻKIE ;)
Robust Porter Czarna Wdowa
Składniki na ok. 20 l piwa:
- 4,80 kg pale ale
- 0,60 kg monachijskiego
- 0,40 kg bursztynowego
- 0,30 kg słodu czekoladowego
- 0,20 kg słodu barwiącego 1300-1600
Chmiele:
- 45 g Brewers Gold granulat (60 min.)
- 24 g Fuggle, granulat, (15 min.)
Drożdże:
- gęstwa Danstar Nottingham
Zacieranie
68°C – zacieranie ok 1h.
Podnieść temp. do 76°C i
utrzymywać, aż do uzyskanie brzeczki o gęstości 13,5 BLG.
Chmielenie (czas gotowania 60 min.): IBU 32.
30 g Brewers Gold, granulat, 6,5%
(60 min.)
24 g Fuggle, granulat, 5% (15 min.)
15 g Brewers Gold, granulat, 6,5% (0 min.)
24 g Fuggle, granulat, 5% (15 min.)
15 g Brewers Gold, granulat, 6,5% (0 min.)
Fermentacja
w 15-16°C
Ostatecznie uzyskano 24 l brzeczki z 13,5 BLG - następnym razem zrobimy nieco mniej wysładzania ;) Celowałam w 15 BLG ;)
Uzyskano ok. 22 l piwa o BLG końcowym 3. Alkoholu mamy więc ok. 5,5%
Ostatecznie uzyskano 24 l brzeczki z 13,5 BLG - następnym razem zrobimy nieco mniej wysładzania ;) Celowałam w 15 BLG ;)
Uzyskano ok. 22 l piwa o BLG końcowym 3. Alkoholu mamy więc ok. 5,5%
Planowana etykieta:
Etykietka Super! Tylko bardziej precyzyjnie bym opisał proces zacierania, filtracji i samego już chmielenia. Ale pomysł ciekawy :) jeśli smakuje tak jak myślę to bajka :)
OdpowiedzUsuńPiwa została już 1 butelka... Amatorom ciemnych piw polecam gorąco!
OdpowiedzUsuń