Powiem szczerze, że nie mogłam się doczekać uwarzenia tej warki, uwielbiam smaki cytrusowe w piwie, a tutaj będziemy je mieć i ze skórki pomarańczowej i z amerykańskiego chmielu. Piwo będzie chmielone Cascade - zarówno normalnie, jak i na zimno. Miałam co prawda ochotę użyć nowego chmielu, Mandarina Bavaria, ale myślę, że jesienią zrobię jakieś fajne piwo tylko z tym chmielem (single hop).
Spodziewam się po tym warzeniu naprawdę dobrego piwa :)
Pomarańczowe Pale Ale
Składniki na ok. 21 l piwa:
- 4,00 kg pale ale (najlepiej Maris Otter)
- 0,45 kg słodu wiedeńskiego
- 0,45 carahell (lub karmelowy 30)
Chmiel:
- 100g Cascade (7.4%) + 60g Cascade (7.4%) – na zimno
- gęstwa Danstar Nottingham
Inne dodatki:
- 60g skórki pomarańczowej - 10 min. (kandyzowanej na surowo, domowej roboty, przepis tu)
- 30g zmiażdżonej kolendry - 10 min.
- 1 łyżeczka mchu irlandzkiego – 15 min.
Zacieranie:
68ºC – 60
min.
Wysładzanie wodą o temp. 78ºC.
Zacierano w 15 l wody, wysłodzono 17 l wody do uzyskania 26 l brzeczki.
Zacierano w 15 l wody, wysłodzono 17 l wody do uzyskania 26 l brzeczki.
Chmielenie (czas
gotowania 60 min.): 35 IBU
25g Cascade - 60 min.
1 łyżeczka mchu irlandzkiego – 15 min.
60g skórki pomarańczowej - 10 min.
30g zmiażdżonej kolendry - 10 min.
25g Cascade - 10 min.
25g Cascade - 5 min.
25g Cascade - 1 min.
25g Cascade - 5 min.
25g Cascade - 1 min.
Fermentacja
Wystudzić do 17ºC, zadać drożdże i utrzymywać tą temperaturę przez
ok. 10 dni.
Zadać 60g Cascade na zimną i pozostawić na cichą kolejne 14 dni.
BLG początkowe: 11 (przy 25 l brzeczki), blg końcowe 2. Alk. 4,7%
Rozlano 20 litrów piwa.
Zadać 60g Cascade na zimną i pozostawić na cichą kolejne 14 dni.
BLG początkowe: 11 (przy 25 l brzeczki), blg końcowe 2. Alk. 4,7%
Rozlano 20 litrów piwa.
Planowana etykieta:
I jakie w smaku wyszło to piwko??
OdpowiedzUsuńFajne, pięknie pachniało brzoskwiniami...
OdpowiedzUsuń