środa, 27 marca 2013

Pomarańczowe Pale Ale

Przyszła pora na ostatnie warzenie przed świętami - będzie to warka 26. Powoli zbliżamy się do trzeciej dziesiątki. Warzenie planowo miało odbywać się jutro, postanowiłam jednak zrobić to dziś wieczorem, przez noc przestudzić brzeczkę, a rano zadać drożdże.
Powiem szczerze, że nie mogłam się doczekać uwarzenia tej warki, uwielbiam smaki cytrusowe w piwie, a tutaj będziemy je mieć i ze skórki pomarańczowej i z amerykańskiego chmielu. Piwo będzie chmielone Cascade - zarówno normalnie, jak i na zimno. Miałam co prawda ochotę użyć nowego chmielu, Mandarina Bavaria, ale myślę, że jesienią zrobię jakieś fajne piwo tylko z tym chmielem (single hop).
Spodziewam się po tym warzeniu naprawdę dobrego piwa :)

Pomarańczowe Pale Ale



Składniki na ok. 21 l piwa:
  • 4,00 kg pale ale (najlepiej Maris Otter)
  • 0,45 kg słodu wiedeńskiego
  • 0,45 carahell (lub karmelowy 30)
Chmiel:
  • 100g Cascade (7.4%) + 60g Cascade (7.4%) – na zimno
Drożdże:
  • gęstwa Danstar Nottingham
Inne dodatki:
  • 60g skórki pomarańczowej - 10 min. (kandyzowanej na surowo, domowej roboty, przepis tu)
  • 30g zmiażdżonej kolendry - 10 min.
  • 1 łyżeczka mchu irlandzkiego – 15 min.

Zacieranie:
68ºC – 60 min.
Wysładzanie wodą o temp. 78ºC.
Zacierano w 15 l wody, wysłodzono 17 l wody do uzyskania 26 l brzeczki.
Chmielenie (czas gotowania 60 min.): 35 IBU
25g Cascade - 60 min.
1 łyżeczka mchu irlandzkiego – 15 min.
60g skórki pomarańczowej - 10 min.
30g zmiażdżonej kolendry - 10 min.
25g Cascade - 10 min.
25g Cascade - 5 min.
25g Cascade - 1 min.
Fermentacja
Wystudzić do 17ºC, zadać drożdże i utrzymywać tą temperaturę przez ok. 10 dni.
Zadać 60g Cascade na zimną i pozostawić na cichą kolejne 14 dni.

BLG początkowe: 11 (przy 25 l brzeczki), blg końcowe 2. Alk. 4,7%
Rozlano 20 litrów piwa.

Planowana etykieta:



2 komentarze: