środa, 20 marca 2013

Czerwone Amber Ale

Macie czasami takie dni, że lepiej nie wychodzić z łóżka? No właśnie moje dzisiejsze warzenie trafiło na taki dzień. Udało mi się: namieszać w recepturze (tak to jest, jak się kombinuje w ostatniej chwili...) - dodałam za dużo słodu karmelowego, zalać pół kuchni brzeczką i oblać się zimną wodą... Ważne jednak, że samo warzenie poszło w miarę sprawnie.
W zamierzeniu dzisiejsze piwo ma smakować delikatnie karmelem, biszkoptami i czekoladą... Nie wiem jeszcze, na ile piwo będzie odpowiadać moim wyobrażeniom, ale próby brzeczki wypadły nieźle :)
Miałam nieco problem z recepturą, zazwyczaj Amber Ale jest na słodzie Pale 2-row i jest zbliżone do piwa Pale Ale, ale ma bardziej "karmelowy" smak (do charakterystyki stylu odsyłam tu). Jako zamiennik słodu pale 2-row większość źródeł podaje słód pilzneński... No i tutaj dylemat, skoro amber ale wywodzi się z pale ale, czy nie lepszy byłby słód pale ale (tak zresztą podaje wiki)? Ostatecznie postanowiłam jednak użyć słodu pilzneńskiego (na co niebagatelny wpływ miały mocno skurczone zapasy pale ale ;) ) - dodając nieco więcej słodu karmelowego, jednak (jeśli piwo będzie dobre oczywiście) w przyszłości spróbuję użyć słodu pale ale... Zobaczymy, które będzie lepsze (i czy będzie różnica). Jak pisałam wyżej, przesadziłam nieco z ilością słodu karmelowego (0,04 + 0,04 wyszło mi z niewiadomych względów 0,8 kg ;) ), próbowałam jednak brzeczki i jest naprawdę smaczna... Czekamy na efekty :)

                                    Czerwone Amber Ale


Słody na ok. 18 l piwa
·         3,85 kg słodu pilzneńskiego
·         0,15 kg słodu Biscuit
·         0,35 kg słodu karmelowego czerwonego
·         0,40 kg słodu monachijskiego
·         0,80 kg słodu carabelge (proponuję zmniejszyć ilość słodu do 0,15 kg)
·         0,10 kg słodu karmelowego 600 (proponuję użyć następnym razem karmelowego 300 lub zmniejszyć ilość do 0,05 kg)
·         0,15 kg słodu karmelowego 30
·         0,07 kg słodu czekoladowego jasnego
Chmiele (granulat)
·         12g Magnum
·         24g Cascade
·         22g Centennial
Drożdże
·         gęstwa US-05

Zacieranie
60 min. w 69ºC,
10 min. w 76ºC,
wysładzanie wodą o temp. 78ºC
Chmielenie (czas gotowania 90 min): IBU 28
12g Magnum 60 min.
12g Cascade 10 min.
10g Centennial 10 min.
12g Cascade 0 min.
12g Centennial 0 min.
podczas chmielenia następnym razem dodam 1 łyżeczkę mchu irlandzkiego na 15 min. - brzeczka jest dość mętna.
Fermentacja:
14 dni w temp. ok. 19ºC

BLG początkowe: 12, BLG końcowe 3, piwo ma więc ok. 4,7% alk.
Rozlano 18 l piwa.

Etykieta poniżej, zaczęliśmy zabawę z kodami, zobaczmy, jak wyjdzie :)


1 komentarz:

  1. Podoba mi się informacja po zeskanowaniu kodu na etykiecie :)Szczególnie ostatnie zdanie :)
    Kostek

    OdpowiedzUsuń