poniedziałek, 27 maja 2013

Spruce beer #38

Wczoraj specjalnie wybraliśmy się do lasu po końcówki świerku. Sama wyprawa była dość zabawna, bo pomimo, że do lasu chodzę od najmłodszych lat (głównie na grzyby), to jakoś odróżnienie świerku od jodły prawie przekracza moje możliwości... Ostatecznie jednak udało nam się końcówki świerku zebrać. Mamy już też "miejscówkę" i zbieranie końcówek w przyszłym roku nie będzie stanowić problemu.
Pędy zbieramy w maju, jasnozielone końcówki na gałęziach, przypominające miotełki (tutaj zdjęcie). Nie obrywamy końcówek szczytowych, żeby drzewo mogło puścić nowe gałązki.
Końcówki świerku podobno były używane do piwa w zastępstwie chmielu w Skandynawii. Stanowiły także świetne źródło witaminy C i lekarstwo na szkorbut.
Nam (na szczęście) szkorbut nie grozi, ale kierowani poszukiwaniem nowych smaków, postanowiliśmy uwarzyć piwo z końcówkami świerku.



Spruce beer
Spice, Herb, or Vegetable Beer

Type: Ze Słodów Date: 2013-05-27
Batch Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 33,35 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 24 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 20 l Est Mash Efficiency 85,0 %
Fermentation: Ale, Two Stage

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
2,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) 45,5 %
1,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 34,1 %
0,50 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 11,4 %
0,25 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 5,7 %
0,15 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 3,4 %
Chmiele:
20 g Wakatu (Hallertauer NZ) [7,40 %] - Gotowanie 60,0 min 17,7 IBUs
15 g Cascade [7,40 %] - Gotowanie 20,0 min 8,0 IBUs
1 łyżeczka Irish Moss (Gotowanie 15,0 min)
230 g Spruce (pędy świerku) (Gotowanie 15,0 min)
25 g Wakatu (Hallertauer NZ) [7,40 %] - Gotowanie 5,0 min 4,4 IBUs
Drożdże:
gęstwa White Labs WLP060 American Ale

Profil piwa
Est Original Gravity: 10,751 Plato Measured Original Gravity: 11 BLG
Est Final Gravity: 3,024 Plato Measured Final Gravity: 2,5 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,1 % Actual Alcohol by Vol: 4,4%
Bitterness: 30,2 IBUs Calories: 411,5 kcal/l
Est Color: 10,3 EBC

Profil zacierania
Mash Name: Single Infusion, Light Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 4,40 kg
Sparge Water: 18 l Grain Temperature: 20ºC
Sparge Temperature: 76ºC

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 15 l wody w 72ºC - 68ºC 60 min
Mash out 78ºC 10 min
Sparge Step: Wysładzanie partii 3 kroki (3 x 6 l) 76ºC wody

Fermentacja
Fermentacja burzliwa - 7 dni w 20ºC
Fermentacja cicha - 14 dni w 20ºC
  
Kilka dodatkowych słów o wysładzaniu: od kilku warek zmieniliśmy nieco sposób wysładzania (pisałam o tym przy okazji którejś warki). Spuszczamy prawie całą brzeczkę, następnie wlewamy pierwszą partię wody (tutaj 6 l),  mieszamy młóto, pozostawiając 1/3 na samym dole nienaruszone, następnie pozostawiamy na kilka minut (chociaż jeśli zrobiliście to właściwie nie jest to konieczne), po czym znowu odpuszczamy prawie całą brzeczkę i powtarzamy krok. Za trzecim razem odpuściliśmy prawie całą brzeczkę, następnie dolaliśmy 6 l wody i wymieszaliśmy - tym razem z całością młóta. Odstawiliśmy na ok. 20 min., do ułożenia i, po odpuszczeniu i ponownym wlaniu do młóta ok. 2 l brzeczki, wysłodziliśmy do końca. Sposób ten znacznie podnosi efektywność wysładzania.

Ze względu na brak butelek, rozlew opóźnij się o tydzień, fermentacja cicha trwała więc 3 tygodnie, zabutelkowano 20 l piwa. Za pomoc butelkową dziękuję forumowiczom piwo.org.

Etykieta:






2 komentarze:

  1. Kurcze, moze jakies 'tasting notes' ?
    Bo tak przegladam twoje receptury, slinka mi ciekne - a chcialbym wiedziec jak wyszly. Syndrom dziecka w zabawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No Spruce akurat jeszcze nawet nie zabutelkowany (jak czas pozwoli zrobię to dziś), ale testing innych można robić ;)

    OdpowiedzUsuń