Pędy zbieramy w maju, jasnozielone końcówki na gałęziach, przypominające miotełki (tutaj zdjęcie). Nie obrywamy końcówek szczytowych, żeby drzewo mogło puścić nowe gałązki.
Końcówki świerku podobno były używane do piwa w zastępstwie chmielu w Skandynawii. Stanowiły także świetne źródło witaminy C i lekarstwo na szkorbut.
Nam (na szczęście) szkorbut nie grozi, ale kierowani poszukiwaniem nowych smaków, postanowiliśmy uwarzyć piwo z końcówkami świerku.
Spruce beer
Spice, Herb, or
Vegetable Beer
Type: Ze Słodów Date: 2013-05-27
Batch Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 33,35 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 24 l Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Final Bottling Volume: 20 l Est Mash Efficiency 85,0
%
Fermentation: Ale, Two Stage
Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
2,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) 45,5 %
1,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 34,1 %
0,50 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 11,4 %
0,25 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 5,7 %
0,15 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 3,4 %
Chmiele:
20 g Wakatu (Hallertauer NZ) [7,40 %] - Gotowanie 60,0 min
17,7 IBUs
15 g Cascade [7,40 %] - Gotowanie 20,0 min 8,0 IBUs
1 łyżeczka Irish Moss (Gotowanie 15,0 min)
230 g Spruce (pędy świerku) (Gotowanie 15,0 min)
25 g Wakatu (Hallertauer NZ) [7,40 %] - Gotowanie 5,0 min
4,4 IBUs
Drożdże:
gęstwa White Labs WLP060 American Ale
Profil piwa
Est Original Gravity: 10,751 Plato Measured Original Gravity: 11 BLG
Est Final Gravity: 3,024 Plato Measured Final Gravity: 2,5 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,1 % Actual Alcohol by Vol: 4,4%
Bitterness: 30,2 IBUs Calories: 411,5 kcal/l
Est Color: 10,3 EBC
Profil zacierania
Mash Name: Single Infusion, Light Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 4,40 kg
Sparge Water: 18 l Grain Temperature: 20ºC
Sparge Temperature: 76ºC
Krok Zacierania
Mash In Dodaj 15 l wody w 72ºC - 68ºC 60 min
Mash out 78ºC 10 min
Sparge Step: Wysładzanie partii 3 kroki (3 x 6 l) 76ºC wody
Fermentacja
Fermentacja burzliwa - 7 dni w 20ºC
Fermentacja cicha - 14 dni w 20ºC
Kilka dodatkowych słów o wysładzaniu: od kilku warek
zmieniliśmy nieco sposób wysładzania (pisałam o tym przy okazji którejś warki).
Spuszczamy prawie całą brzeczkę, następnie wlewamy pierwszą partię wody (tutaj
6 l), mieszamy młóto, pozostawiając 1/3 na samym dole nienaruszone,
następnie pozostawiamy na kilka minut (chociaż jeśli zrobiliście to właściwie
nie jest to konieczne), po czym znowu odpuszczamy prawie całą brzeczkę i
powtarzamy krok. Za trzecim razem odpuściliśmy prawie całą brzeczkę, następnie
dolaliśmy 6 l wody i wymieszaliśmy - tym razem z całością młóta. Odstawiliśmy
na ok. 20 min., do ułożenia i, po odpuszczeniu i ponownym wlaniu do młóta ok. 2
l brzeczki, wysłodziliśmy do końca. Sposób ten znacznie podnosi efektywność
wysładzania.
Ze względu na brak butelek, rozlew opóźnij się o tydzień, fermentacja cicha trwała więc 3 tygodnie, zabutelkowano 20 l piwa. Za pomoc butelkową dziękuję forumowiczom piwo.org.
Ze względu na brak butelek, rozlew opóźnij się o tydzień, fermentacja cicha trwała więc 3 tygodnie, zabutelkowano 20 l piwa. Za pomoc butelkową dziękuję forumowiczom piwo.org.
Etykieta:
Kurcze, moze jakies 'tasting notes' ?
OdpowiedzUsuńBo tak przegladam twoje receptury, slinka mi ciekne - a chcialbym wiedziec jak wyszly. Syndrom dziecka w zabawkowym :)
No Spruce akurat jeszcze nawet nie zabutelkowany (jak czas pozwoli zrobię to dziś), ale testing innych można robić ;)
OdpowiedzUsuń