sobota, 16 listopada 2013

ESB ∞ #55


Po długiej przerwie pora wrócić do warzenia. W zasadzie zbiera mnie przeziębienie i nie bardzo miałam na to ochotę, ale przekładane to warzenie już było tyle razy, że pora w końcu się za to zabrać. Wyszłam z rytmu warzenia i ogólnie to mam lenia ;)
Dziś ponownie zmierzymy się z bitterami - wersja mocniejsza i ciemniejsza. Podczas wysładzania brzeczka miała piękny, miedziany kolor. Samo piwo też nie było zbyt wymagające do zrobienia. W sam raz do pobudki z warzeniowego lenia :)
Wysładzanie było na tyle skuteczne, że w fermentorze dla brzeczki o pojemności ok.29 l BLG wyniosło 16,5... Za dużo, ale na więcej płynu po prostu zabrakło miejsca. Piwo zostaje więc mocniejsze z konieczności ;)


ESB

Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
Type: Ze Słodów Date: 2013-11-12
Batch Size (fermenter): 26,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 30 l
Boil Time: 60 min End of Boil Volume 28 l
Final Bottling Volume: 26 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
7,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 90,9 %
0,70 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 9,1 %
Chmiele:
20,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min 10,4 IBUs
20,00 g Target [11,41 %] - Gotowanie 60,0 min 19,9 IBUs
15,00 g Golding UK [6,50 %] - Gotowanie 15,0 min 4,2 IBUs
5,00 g Northdown [8,19 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 6 1,8 IBUs
15,00 g Golding UK [6,50 %] - Chmielenie na Zimno 7,0 Dni 0,0 IBUs
Drożdże:
gęstwa Pacific Ale (White Labs WLP041) - I pokolenie

Beer Profile
Est Original Gravity: 14,925 Plato Measured Original Gravity: 16,5 BLG
Est Final Gravity: 4,851 Plato Measured Final Gravity: 2,5 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 5,5 % Actual Alcohol by Vol: 7,7%
Bitterness: 36,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 19,2 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Full Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 7,70 kg
Sparge Water: 22 l Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 18l wody w 80,5 C - 72,0 C 60 min
Sparge Step: Wysładzanie 22 l wody o temp 76 C
Odebrano 3l brzeczki o BLG 10 do starterów

Fermentacja
Burzliwa: 2 tygodnie w 20C
Cicha: 7 dni w 20C z dodatkiem 15g Golding

Niestety, przy rozlewie okazało się, że chmiel wrzuciłam omyłkowo do innego fermentora :P To piwo jest coś pechowe ;) 

Etykieta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz