piątek, 14 marca 2014

Czerwone z Flandrii czyli Flanders Red Ale #65

Moje pierwsze podejście do piw kwaśnych, nie ukrywam, że z intencją przyszłorocznej Birofilii.
Kwaśne piwa: nie dość, że trzeba je lubić, żeby je pić, mieć dużą dozę cierpliwości, żeby je robić (trzeba się na efekty naczekać co najmniej kilkanaście miesięcy), to jeszcze robienie ich wcale nie jest proste. Jestem po kilkunastu artykułach (głównie w języku angielskim), a także po części książki na temat warzenia piw kwaśnych i mogę podsumować je jednym zdaniem: wiem, że nic nie wiem :D Ogólne informacje znaleźć jest dość łatwo, natomiast faktyczne praktyczne wskazówki, co robić i dlaczego, to już jest zupełnie inna sprawa. Dlaczego o tym piszę? A no dlatego, że tak w zasadzie jeszcze nie wiem, co z tym moim piwem będzie dalej. Na razie pofermentuje kilka miesięcy, a potem? Może zrobię blendowanie: za kilka miesięcy (nie mniej niż 4) uwarzę drugą identyczną warkę, zadam bezpośrednio na gęstwę z tej, a potem po roku zblenduję do pozyskania odpowiedniego poziomu kwaśności (podobno nie tylko jest to jedyny sposób, na ten poziom kwaśności - oprócz stosowania kwasu mlekowego, ale też  daje gładsze w odbiorze piwo), może dodam jakieś owoce (wiśnie lub maliny to podobno najczęstszy wybór, chociaż czytałam też o dobrych efektach z użyciem porzeczki) - ale to nie wcześniej niż po 6 miesiącach fermentacji... Może zaopatrzę się w końcu w beczkę i w wyląduje pierwsza partia piwa, a może po prostu dodam płatków dębowych... Ogólnie to jeszcze nie wiem, co z nim zrobię. Mam czas - poczytam i zdecyduję. Na razie więc nawet pole na etykiecie zostawiam puste... :)
O tym gatunku piwa można sobie nieco poczytać na wiki tu.

Czerwone z Flandrii
Flanders Red Ale

Type: Ze Słodów Date: 2014-03-14
Batch Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 28 l Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 22 l
Final Bottling Volume:

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
1,30 kg Pilzneński jasny (czeski) (3,5 EBC) 24,8 %
1,00 kg Monachijski typ I (Strzegom) (12,0 EBC) 19,0 %
1,00 kg Wiedeński (Strzegom) (7,1 EBC) 19,0 %
1,00 kg płatki z kukurydzy (Flaked Maize) UK (2,6 EBC) 19,0 %
0,45 kg Aromatic Malt (51,2 EBC) 8,6 %
0,25 kg Pszeniczny (Strzegom) (3,0 EBC) 4,8 %
0,25 kg Special B (354,6 EBC) 4,8 %
30,00 g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 80,0 min 16,5 IBUs
1,0 pkg Roselare Belgian Blend (Wyeast 3763)

Beer Profile
Est Original Gravity: 13,080 Plato Measured Original Gravity: 14 BLG
Est Final Gravity: 2,175 Plato Measured Final Gravity:
Estimated Alcohol by Vol: 5,9 % Actual Alcohol by Vol:
Bitterness: 16,5 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 25,8 EBC

Mash Profile
Mash Name: Decoction Mash, Single Total Grain Weight: 5,25 kg
Sparge Water: 15 l Sparge Temperature: 76,0 C

Krok Zacierania
1 Dodaj 20 l wody w 69,7 C - 66,0 C 20 min
2 do72,0 C przez8 min - 72,0 C 30 min
Mash out - Dekot 3,9 l z zacieru i gotowania 76,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie 15 l wody o temperaturze 76,0 C

Fermentacja:
w 20C przez kilkanaście miesięcy - co w międzyczasie jeszcze nie wiem ;)

Etykieta:






1 komentarz: