Przyznam
szczerze, że tego piwa nie mogłam się doczekać. Od jakiegoś czasu z KościaKiem
(browar
µBik), chodziło nam po głowie wspólne warzenie. Po targach odnośnie tego,
co będziemy warzyć, stanęło na koźlaku holenderskim (czyli fermentowanym w
górnym zakresie temperatur). Nie jest to powszechnie uznawany styl, jednak w
Holandii jest tradycyjnie warzony. Żeby było jeszcze ciekawiej, odnaleźliśmy
przepis Drew Beechum, Belga, który na podstawie XVI-wiecznych zapisków swojej
rodziny, odtworzył recepturę na koźlaka (oryginalny przepis znajdziecie tu).
Nie ukrywam, że zaintrygował nas przepis, w którym połowę słodów stanowi słód
owsiany.
W sobotę (08.03.14) przystąpiliśmy do realizacji. Samo
zacieranie poszło bardzo sprawnie, natomiast z wysładzaniem już nieco gorzej.
Mimo obecności łuski z owsa, wysładzanie szło nieco opornie, samą brzeczkę
określiliśmy zaś jako "kleistą" i dość mętną. Miała też duże
właściwości wiążące wodę, także należy przygotować nieco więcej wody do
wysładzania.
Gotowanie i chmielenie już bez najmniejszych problemów, za
to z pięknym i obfitym przełomem - osadu na dnie gara zostało bardzo dużo
(3-4l). Przyznam, że jestem ciekawa, jakie będzie piwo, bo sama brzeczka już
smakowała mocno odmiennie, niż zazwyczaj. W każdym razie wspólne warzenie udało
się świetnie i mamy nadzieję, że to nie będzie ostatnie takie spotkanie :)
Latający Holender
Belgian
Specialty Ale
Type: Ze Słodów Date: 2014-03-08
Batch
Size (fermenter): 20,00 l Brewer: MoLe i µBik
Boil
Size: 26 l
Boil
Time: 60 min End
of Boil Volume 23 l
Final
Bottling Volume: 20l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
3,30 kg Castle Malting owsiany (2,3 EBC) 45,2 %
1,80 kg Pilzneński (3,5 EBC) 24,7 %
0,80 kg Żytni słód (5,9 EBC) 11,0 %
0,70 kg Monachijski typ I (Strzegom) (12,0 EBC) 9,6 %
0,70 kg Pszeniczny (Strzegom) (3,0 EBC) 9,6 %
Chmiele:
20,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min 12,7 IBUs
15,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,80 %] - Gotowanie 40,0
min 6,7 IBUs
20,00 g Select Spalt [5,00 %] - Gotowanie 20,0 min 6,4 IBUs
1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 20 min
15,00 g Styrian Goldings [4,40 %] - Gotowanie 5,0 min 1,4
IBUs
Drożdże:
1 l
starter Forbidden Fruit (Wyeast 3463)
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 16,668 Plato Measured
Original Gravity: 17,5
BLG
Est
Final Gravity: 4,521 Plato Measured
Final Gravity: 3,5 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 6,7 % Actual
Alcohol by Vol: 7,3%
Bitterness: 27,2 IBUs Calories: 687,1 kcal/l
Est
Color: 9,1 EBC
Mash
Profile
Total
Grain Weight: 7,30 kg
Sparge
Water: 17 l Sparge
Temperature: 76 C
Krok
Zacierania
Acid Rest
Dodaj 18 l wody w 42,2 C 40,0 C 20 min
Protein
Rest 50,0 C 20 min
Saccharification
68,0 C 45 min
Mash Out
76,0 C 10 min
Sparge
Step: Wysładzanie 18 l wody o temp 76 C
Fermentacja:
3 dni w
20C, następnie 3 tygodnie w 24C
Nagazowano
do poziomu 1,9 v/v.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz