poniedziałek, 10 marca 2014

Koźlak holenderski historyczny - Latający Holender, warzenie wspólne z browarem µBik #64

Przyznam szczerze, że tego piwa nie mogłam się doczekać. Od jakiegoś czasu z KościaKiem (browar µBik), chodziło nam po głowie wspólne warzenie. Po targach odnośnie tego, co będziemy warzyć, stanęło na koźlaku holenderskim (czyli fermentowanym w górnym zakresie temperatur). Nie jest to powszechnie uznawany styl, jednak w Holandii jest tradycyjnie warzony. Żeby było jeszcze ciekawiej, odnaleźliśmy przepis Drew Beechum, Belga, który na podstawie XVI-wiecznych zapisków swojej rodziny, odtworzył recepturę na koźlaka (oryginalny przepis znajdziecie tu). Nie ukrywam, że zaintrygował nas przepis, w którym połowę słodów stanowi słód owsiany.
W sobotę (08.03.14) przystąpiliśmy do realizacji. Samo zacieranie poszło bardzo sprawnie, natomiast z wysładzaniem już nieco gorzej. Mimo obecności łuski z owsa, wysładzanie szło nieco opornie, samą brzeczkę określiliśmy zaś jako "kleistą" i dość mętną. Miała też duże właściwości wiążące wodę, także należy przygotować nieco więcej wody do wysładzania.
Gotowanie i chmielenie już bez najmniejszych problemów, za to z pięknym i obfitym przełomem - osadu na dnie gara zostało bardzo dużo (3-4l). Przyznam, że jestem ciekawa, jakie będzie piwo, bo sama brzeczka już smakowała mocno odmiennie, niż zazwyczaj. W każdym razie wspólne warzenie udało się świetnie i mamy nadzieję, że to nie będzie ostatnie takie spotkanie :)
Za drożdże do piwa bardzo dziękuję leszczowi, który podzielił się swoją gęstwą :)


Latający Holender
Belgian Specialty Ale

Type: Ze Słodów Date: 2014-03-08
Batch Size (fermenter): 20,00 l Brewer: MoLe i µBik
Boil Size: 26 l
Boil Time: 60 min End of Boil Volume 23 l
Final Bottling Volume: 20l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
3,30 kg Castle Malting owsiany (2,3 EBC) 45,2 %
1,80 kg Pilzneński (3,5 EBC) 24,7 %
0,80 kg Żytni słód (5,9 EBC) 11,0 %
0,70 kg Monachijski typ I (Strzegom) (12,0 EBC) 9,6 %
0,70 kg Pszeniczny (Strzegom) (3,0 EBC) 9,6 %
Chmiele:
20,00 g Perle [6,00 %] - Gotowanie 60,0 min 12,7 IBUs
15,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,80 %] - Gotowanie 40,0 min 6,7 IBUs
20,00 g Select Spalt [5,00 %] - Gotowanie 20,0 min 6,4 IBUs
1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 20 min
15,00 g Styrian Goldings [4,40 %] - Gotowanie 5,0 min 1,4 IBUs
Drożdże:
1 l starter Forbidden Fruit (Wyeast 3463)

Beer Profile
Est Original Gravity: 16,668 Plato Measured Original Gravity: 17,5 BLG
Est Final Gravity: 4,521 Plato Measured Final Gravity: 3,5 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 6,7 % Actual Alcohol by Vol: 7,3%
Bitterness: 27,2 IBUs Calories: 687,1 kcal/l
Est Color: 9,1 EBC

Mash Profile
Total Grain Weight: 7,30 kg
Sparge Water: 17 l Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
Acid Rest Dodaj 18 l wody w 42,2 C 40,0 C 20 min
Protein Rest 50,0 C 20 min
Saccharification 68,0 C 45 min
Mash Out 76,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie 18 l wody o temp 76 C

Fermentacja:
3 dni w 20C, następnie 3 tygodnie w 24C
Nagazowano do poziomu 1,9 v/v.

Etykieta (wersja wstępna):

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz