Na początek o samej dyni: Hokkaido jest chyba najsmaczniejszym gatunkiem z dyniowatych, o pięknym, pomarańczowym kolorze. Świeże dynie charakteryzują się także miękką skórką, łatwą do usunięcia. Niestety dynie po pewnym okresie leżakowania mają tendencję do twardnienia skóry... Powiem tak, usunięcie jej stanowiło nie lada wyzwanie! Ostatecznie zamiast planowanych obranych 5 kg, stanęło na 4. Po upieczeniu wyszło z tego ok. 1,40 puree dyniowego.
Dynia filtruje się bardzo źle. Proponuję zaopatrzyć się w łuskę ryżową, gryczaną lub ewentualnie gałązki jałowca. Samo piwo - po rozlaniu, jest dość mętne (zobaczymy jak zachowa się po leżakowaniu). Sama dynia nie jest zbyt wyczuwalna, ale piwo ma charakterystyczny, "inny" smak. Myślę, że to bardziej zasługa przypraw, niż samej dyni. Pierwsze porządne testowanie będzie za ok. 1 miesiąc :) Z podanej ilości wyszło mi ok. 21 l piwa. Niewielka część została zabutelkowana z dodatkiem ksylitolu, w ramach eksperymentu.
Piwo dyniowe (Pumpkin
Ale) 16°BLG
Fermentacja górna, zacieranie
infuzyjne
Słody na ok. 21 l piwa:
- 4,50 kg pilzneński
- 0,70 kg Biscuit (użyłem bursztynowego Strzegom)
- 0,50 kg słodu karmelowego jasnego
- 0,05 kg czekoladowy
Chmiele:
- 56g Fuggle, 5.0% A
Drożdże:
- gęstwa Safbrew T-58 z piwa miodowego
Inne dodatki
- ok. 4 kg dyni (1,40 kg upieczonej)
- 0.11 kg brązowego cukru
- 0.45 kg łusek gryczanych
- 12 g Pumpkin Pie Spice (przyprawy do ciasta dyniowego, receptura: 4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej)
Zacieranie:
67°C, 60 min
Upieczono dynie posypane brązowym cukrem w piekarniku nagrzanym
do 220°C przez 45-60 min.
Dodano upieczoną dynię do zacieru na 60 min (zacier z dodatkiem
łusek gryczanych dla pomocy w wysładzaniu).
Chmielenie (czas gotowania 65 min)
28g Fuggle 60 min
28 g Fuggle5 min
Chmielenie (czas gotowania 65 min)
28g Fuggle 60 min
28 g Fuggle5 min
Na ostatnie 5 minut gotowania dodano 2 łyżeczki (z górką) (ok. 12 g) "pumpkin
pie spice".
Blg początkowo: 16, Blg końcowe: 5, piwo ma więc ok. 5,7% alkoholu.
Fermentowano w ok. 15°C przez 3 tygodnie.
Zabutelkowano ok. 21 l piwa 30/01/2013
Zabutelkowano ok. 21 l piwa 30/01/2013
Etykieta:
Mam takie pytanie jak dodanie ksylitolu wpłynęło na smak piwa?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Karol.
Ksylitol powoduje, że piwo jest słodsze
OdpowiedzUsuńpozdrawiam