niedziela, 17 marca 2013

Planowanie warek czyli zabijanie mężowej inwencji twórczej...

Sezon warzenia postanowiliśmy zakończyć w tym roku 30.06.2013 (no może nie w tym roku, bo kolejne warki wrzesień/październik...). W wakacje jest po prostu zbyt ciepło, aby stać nad warzeniem... wysoka temperatura mniej też sprzyja drożdżom ;) W każdym razie zaplanowałam nam warki do końca sezonu. Wiąże się to oczywiście z koniecznością zakupów ;) Mąż zaczyna co prawda narzekać, że zabijam jego kreatywność, że przepisy są dla ludzi bez wyobraźni i tak dalej... ale po prostu sobie musi pomarudzić ;)
Planowanie warek ma w sobie ten plus, że z góry wiadomo, jakie słody/chmiele/drożdże będą nam potrzebne.
No i właśnie, po zrobieniu inwentaryzacji wyszło, że na następne warki brakuje nam prawie 60 kg słodów. Mąż złapał się za głowę ;) Na szczęście nasz zaprzyjaźniony, pobliski sklep wprowadził w ofercie słody (jeśli jesteście ze Śląska zajrzyjcie koniecznie tu) i nie będziemy musieli płacić ponad 30 zł za kuriera ;) Sklep "poznaliśmy" rozpoczynając zabawę z warzeniem i swoje pierwsze zakupy zrobiliśmy właśnie tam. Obsługa na bardzooo wysokim poziomie, właściciel bardzo pomocny i komunikatywny i cieszymy się bardzo, że rozszerzają ofertę, bo tam właśnie będziemy teraz robić zakupy słodowe :)


Kończymy jeszcze poprzednie zaplanowane warzenia, zostały jeszcze:
1. Czerwone Amber Ale (będzie warzone 20.03.2013)
2. Pomarańczowe Pale Ale (28.03.2013)
3. Dusseldorf Altbier zostało przełożone na czerwiec, a zamiast niego warzone będzie piwo Smoczy Ogon - chmielone jałowcem, 03.04.2013
4. Goibniu Dry Stout 08.04.2013

Natomiast nowe warzenia, ponownie podzieliliśmy na dwa bloki, jedne warki warzone będą na drożdżach Wyeast XL 2565 Koelsch, druga na Wyeast 1272 American Ale II (jeśli uda się je dostać, jeśli nie, to na innych amerykańskich). Te drugie zapowiadają się o tyle ciekawie, że kupiliśmy niedawno trochę nowozelandzkich i australijskich chmieli... i na nich właśnie będą warki.

I piwa na drożdżach Koelsch:
1. Koelsch Zwycięzca
2. Koelsch Egira
3. Altbier
4. Dusseldorf Albier
5. Altbier mężowy (powtórzona receptura z października 2012, świetne piwo)

II piwa na drożdżach amerykańskich:
1. Mosaic single hop Pale Ale
2. IPA Diabeł tasmański
3. Aotearoa Pale Ale
4. Brewdog Punk Ipa Clone
5. Spruce beer?

być może w maju uda się także uwarzyć piwo Spruce, chmielone pędami świerku... ale to jeśli starczy czasu i ochoty.

Brzmi dobrze, prawda?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz