Zbliża się święto patrona Irlandii - Św. Patryka. Tradycyjnie tego dnia nosi się zielone ubrania (lub kostiumy), chodzi na parady, słucha irlandzkiej muzyki i podaje... zielone piwo. Piwem tym opijają się głównie turyści (Irlandczycy podobno raczej zostają przy tradycyjnym jasnym lub Guinnessie) i jest ono po prostu zabarwione zielonym barwnikiem.
Nie wiem, jak u Was, ale na Śląsku są organizowane imprezy tematyczne. I mamy dylemat, wybrać się na Irish party z pokazami tańca czy na imprezę z irlandzkim piwem...
No właśnie, wracając do piwa: co prawda nasze piwo nie zdąży dojrzeć przed dniem Św. Patryka (17 marca) i nie będzie także zielone, jednak na pewno nawiąże do tradycji.
Przepis zaczerpnięty z tej strony i nieco zmodyfikowany. Ja co prawda źle popatrzyłam na proporcje (cholera!) i piwa będzie prawie 30 l, podaję jednak proporcje na 20 :)
Irish Red Ale
Słody na ok. 22 l piwa:
· słód pilzneński 3,45 kg
· słód monachijski 0,35 kg
· słód pale ale 0,17 kg
· słód bursztynowy Strzegom 0,20 kg
· słód karmelowy czerwony 0,35 kg
· słód caramunich I 15 g
· słód aroma 15 g
Chmiele
· Chmiel Marynka (szyszki) - 14g
· Chmiel Perle (granulat) - 28g
Drożdże
· Danstar Nottingham
Inne dodatki
· mech irlandzki 2 łyżeczki
Zacieranie
60 minut w 65°C
30 minut w 72°C
Chmielenie (czas gotowania 60 min)
16g Marynki - 60 minut
17g Perle - 30 minut
11g Perle - 10 minut
mech irlandzki - 10 minut
Fermentacja
Fermentacja burzliwa 14 dni w temp około 19-20°C
Fermentacja cicha 14 dni w temp około 18°C
BLG początkowe: 13, BLG końcowe 1, alk. 6,25%
Piękny kolor i super klarowne już przy rozlewie. Mąż stwierdził, że to nasze najładniejsze piwo ;) Delikatna goryczka, podejrzewam, że mimo sporych procentów będzie się rewelacyjnie piło...
Etykiety... no właśnie, zrobiłam 2 i nie wiem, którą wybrać :) Skłaniam się chyba bardziej ku kuflowi z koniczynek, jak myślicie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz