czwartek, 25 kwietnia 2013

Aotearoa Pale Ale

Półtorej tygodnia przerwy w warzeniu spowodowało, że wczorajsze późnowieczorne warzenie naprawdę było przyjemnością... Co prawda skończyłam o północy, ale kto by się tam tym martwił ;)
Nie wiem tylko, jak z tą przyjemnością będzie dalej, bo następne warzenie zaplanowane jest na jutro, a jeszcze kolejne na pojutrze... No ale... ostatecznie wrzucimy gęstwę do lodówki i przełożymy :)
Wracając do warzenia: amerykańskie pale ale, ale zanim powiecie sobie: znowu?, pozwolę sobie dodać, że chmielone nowozelandzkimi chmielami. Nazwą zresztą nawiązuje do maoryskiej nazwy Nowej Zelandii - Aotearoa, czyli Kraj Długiej Białej Chmury. Etykieta także nawiązuje do do maoryskich wzorów.
Ale o samym piwie: ma być stosunkowo jasne, bogate w karmelowe słody. Chmielenie... no cóż, celujemy w smaki cytrynowe, owoców tropikalnych i winogron. Za ten ostatni smak ma być odpowiedzialny chmiel Nelson Sauvin, który będziemy mieli okazję stosować po raz pierwszy. Oczywiście dokładamy do tego wszystkiego chmielenie na zimno. Brzmi dobrze? Myślę, że tak :)
Ponownie nieco za wysokie BLG, dałam mniej wody, niż sugerował Beersmith, ale... więcej nie weszłoby mi już do garnka :) Piwo będzie nieco mocniejsze :) Znowu!
Recepturę wrzucam (po małych zmianach) z Beersmitha, uzupełniając ją jedynie o informację dotyczące fermentacji.


Aotearoa Pale Ale
American Pale Ale

Typ: Ze Słodów Data: 2013-04-24
Objętość końcowa: 27,00l Piwowar: MoLe
Wielkość zacieru przed gotowaniem: 32,00l
Czas gotowania: 90 min
Brewhouse Efficiency: 72,00 %
Końcowa objętość butelkowania: 24,16 l Est Mash Efficiency 82,1 %


Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
5,80 kg Pale Ale (2,8 SRM) Słód 1 79,4 %
0,70 kg Karmelowy 30 (15,2 SRM) Słód 2 9,6 %
0,50 kg Bursztynowy (15,2 SRM) Słód 3 6,8 %
0,25 kg Carapils (2,0 SRM) Słód 4 3,4 %
0,06 kg zakwaszający (Weyermann) (1,8 SRM) Słód 5 0,8 %
Chmiele:
15,00 g Nelson Sauvin szyszka [12,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 6 7,6 IBUs
15,00 g Sorachi Ace [12,00 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 7 8,1 IBUs
1,00 łyżeczka pożywki dla drożdży (Gotowaniu 15,0 mins) Inny 8
1,00 łyżeczka mchu irlandzkiego (Gotowaniu 15,0 mins) Klarowanie9
35,00 g Motueka [6,70 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 8 7,7 IBUs
15,00 g Nelson Sauvin szyszka [12,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 9 5,6 IBUs
15,00 g Sorachi Ace [12,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 10 5,9 IBUs
30,00 g Motueka [6,70 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 11 0,0 IBUs
20,00 g Sorachi Ace [12,00 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 12 0,0 IBUs
15,00 g Nelson Sauvin szyszka [12,50 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 13 0,0 IBUs
65,00 g Motueka [6,70 %] - Chmielenie na Zimno 5 Dni Chmiel 14 0,0 IBUs
15,00 g Pacifica [5,00 %] - Chmielenie na Zimno 5 Dni Chmiel 15 0,0 IBUs
15,00 g Pacific Jade [14,30 %] - Chmielenie na Zimno 5 Dni Chmiel 18 0,0 IBUs
Drożdże:
gęstwa  White Labs - WLP060 American Ale Yeast


Profil piwa
Szacunkowa gęstość początkowa: 13,616 BLG Zmierzona gęstość początkowa: 14,5 BLG
Szacunkowa gęstość końcowa: 3,830 BLG Zmierzona gęstość końcowa: 4 BLG
Szacunkowa zawartość alkoholu: 5,3 % Wyliczona zawartość alkoholu: 5,47%
Goryczka: 34,9 IBUs Kalorie: 97,0 kcal/l
Szacunkowy kolor: 7,0 SRM

Profil zacierania
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Medium Body
Całkowia waga słodu: 7,31 kg
Woda do wysładzania: 22l
Temperatura wody do wysładzania: 76ºC

Kroki Zacierania
Protein Rest dodaj 22l wody w 59ºC - 55ºC - 10 min
Saccharification 68ºC - 60 min
Wysładzanie: Wysładzanie 20l wody o temp 76ºC

Fermentacja

Burzliwa: 5 dni w temp. ok. 19º,
Cicha: 5 dni z dodatkiem 65g chmielu Motueka [6,70 %], 10g Pacific Jade [14,30 %] i 15g Pacifica [5,00 %]

Etykietka:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz