Docelowo piwo ma być dość jasne, z niezbyt dużą goryczką i wyrazistym smakiem chmielowym oraz mocną pianą. Planujemy dość dobrze je nagazować.
Mam jeszcze wątpliwości co do cichej, robić czy nie robić. Zobaczymy na jakim etapie zakończy się fermentacja, może wrzucimy dodatkowo na cichą, chociaż na 2 tygodnie...
Kölsch Zwycięzca
Kölsch
Typ: Ze Słodów Data: 2013-04-27
Piwowar: MoLe
Wielkość zacieru przed gotowaniem: 30l
Czas gotowania: 90 min
Objętość końcowa: 26 l
Końcowa objętość butelkowania: 24 l
Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
4,70 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 84,7 %
0,30 kg Wiedeński (7,1 EBC) Słód 2 5,4 %
0,25 kg Carapils (3,9 EBC) Słód 3 4,5 %
0,25 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 4 4,5 %
0,05 kg zakwaszający (3,5 EBC) Słód 5 0,9 %
Chmiele:
20,00 g Magnum [14,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 28,9 IBUs
14,00 g Lubelski [3,00 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 7 2,6 IBUs
7,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Gotowanie
Drożdże:
gęstwa Wyeast 2565 Kolsch
Profil piwa
Szacunkowa gęstość początkowa: 11,39 BLG Zmierzona gęstość początkowa: 12 BLG
Szacunkowa gęstość końcowa: 2,56 BLG Zmierzona gęstość końcowa: 2,5%
Szacunkowa zawartość alkoholu: 4,8 %, Wyliczona zawartość alkoholu: 4,9%
Goryczka: 32,6 IBUs Kalorie: 455,8 kcal/l
Szacunkowy kolor: 5,9 EBC
Profil zacierania
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Całkowia waga słodu: 5,55 kg
Woda do wysładzania: 20l
Temperatura wody do wysładzania: 76ºC
Kroki Zacierania
Mash In Dodaj 20 l wody w 69ºC - 65ºC przez 60 min
Mash out 76ºC - 10 min
Fermentacja
Burzliwa: 2 tygodnie w ok. 19 ºC
Cicha: 2 tygodnie.
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz