czwartek, 11 kwietnia 2013

Mosaic Pale Ale

Opis chmielu "Citra na sterydach" oraz obiecywane aromaty cytryny, mango i owoców tropikalnych skutecznie zachęciły mnie do wypróbowania amerykańskiego chmielu Mosaic. Aby docenić je w pełni, postanowiłam uwarzyć Pale Ale z single-hop, czyli Mosaic będzie używany jako jedyny chmiel podczas warzenia. Dorzucę też nieco na zimno i zobaczymy, czy wyczuję te obiecane aromaty ;)
Pierwszy raz także użyję drożdży płynnych, tym razem będą to White Labs - WLP060 American Ale Yeast Blend (w końcu to okrągła, 30 warka), niestety nie udało mi się dostać Wyeast 1272 American Ale II, ale myślę, że i ta mieszanka będzie ok. 3 dni temu zaczęłam przygotowywać starter (na razie niestety brak mieszadła), ale drożdże pięknie ruszyły i są już gotowe do działania.
Dużo sobie obiecuję po tym piwie, więc proszę trzymać kciuki ;)

Mosaic Pale Ale



Składniki na ok. 20 l piwa:
·         4,70 kg pale ale
·         0,70 kg słodu wiedeńskiego
·         0,15 kg Carared
·         0,15 kg Caraamber
Chmiele: (44 IBU)
·         80 g Mosaic [11.10 %]
·         20 g Mosaic [11.10 %] – chmielenie na zimno 10 dni
Drożdże:
      ·        White Labs - WLP060 American Ale Yeast
 

Zacieranie:
67°C – ok. 60 min.
Mash out w 76°C – 15 min.
Chmielenie (czas gotowania 90 min.):
40 g Mosaic [11.10 %] - 20.0 min.
20 g Mosaic [11.10 %] - 10.0 min.
20 g Mosaic [11.10 %] - 5.0 min.
Fermentacja:
Burzliwa: 14 dni, 
cicha: 10 dni z 20 g Mosaic

BLG początkowe 15 (przy ok. 22l brzeczki), nieco za wysoka, zarówno ja, jak i Beersmith policzyliśmy ok. 13-13,5... No cóż, piwo będzie mocniejsze ;) 
BLG końcowe: 4, rozlano 19l piwa, alk. 5,7%

Etykieta:

4 komentarze:

  1. ciekawe co wyjdzie ;)
    bardzo ładna etykieta.
    powodzenia

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzeczka była bardzooo dobra, tylko goryczka dość pikantna, zobaczymy, jak się ułoży.
    Co do etykietki - fajnie, bo się namęczyłam z nią trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla czego z 22 l brzeczki zostało 19 l do rozlania?

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę odpadło, najpierw warstwa drożdży, która została przy zlewaniu na cichą, potem warstwa chmielu po chmieleniu na zimno przy butelkowaniu.

    OdpowiedzUsuń