Pierwszy raz także użyję drożdży płynnych, tym razem będą to White Labs - WLP060 American Ale Yeast Blend (w końcu to okrągła, 30 warka), niestety nie udało mi się dostać Wyeast 1272 American Ale II, ale myślę, że i ta mieszanka będzie ok. 3 dni temu zaczęłam przygotowywać starter (na razie niestety brak mieszadła), ale drożdże pięknie ruszyły i są już gotowe do działania.
Dużo sobie obiecuję po tym piwie, więc proszę trzymać kciuki ;)
Mosaic Pale Ale
Składniki na ok. 20 l piwa:
·
4,70 kg pale ale
·
0,70 kg słodu wiedeńskiego
·
0,15
kg Carared
·
0,15
kg Caraamber
Chmiele: (44 IBU)
·
80 g Mosaic [11.10 %]
· 20 g Mosaic [11.10 %] – chmielenie na zimno 10
dni
Drożdże:
· White Labs - WLP060 American Ale YeastDrożdże:
Zacieranie:
67°C – ok. 60 min.
Mash out w 76°C – 15 min.
Chmielenie (czas gotowania 90 min.):
40 g Mosaic [11.10 %] - 20.0 min.
20 g Mosaic [11.10 %] - 10.0 min.
20 g Mosaic [11.10 %] - 5.0 min.
Fermentacja:
Burzliwa: 14 dni, cicha: 10 dni z 20 g Mosaic
BLG początkowe 15 (przy ok. 22l brzeczki), nieco za wysoka, zarówno ja, jak i Beersmith policzyliśmy ok. 13-13,5... No cóż, piwo będzie mocniejsze ;)
BLG końcowe: 4, rozlano 19l piwa, alk. 5,7%
Etykieta:
ciekawe co wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo ładna etykieta.
powodzenia
Brzeczka była bardzooo dobra, tylko goryczka dość pikantna, zobaczymy, jak się ułoży.
OdpowiedzUsuńCo do etykietki - fajnie, bo się namęczyłam z nią trochę ;)
Dla czego z 22 l brzeczki zostało 19 l do rozlania?
OdpowiedzUsuńTrochę odpadło, najpierw warstwa drożdży, która została przy zlewaniu na cichą, potem warstwa chmielu po chmieleniu na zimno przy butelkowaniu.
OdpowiedzUsuń