poniedziałek, 13 maja 2013

Altbier mężowy

Nadszedł ten dzień, kiedy mąż postanowił wyrzucić mnie z kuchni i uwarzyć sam piwo... Oczywiście "inwencyjnie", czyli bez przepisu. Bazę stanowiło piwo uwarzone przez męża jako pierwsze zacierane.
Ja jedynie skrzętnie notowałam składniki i starałam się powstrzymać od komentarzy. A mogę napisać, że było to naprawdę trudne, zwłaszcza jak zobaczyłam ilość wykorzystanego chmielu... No cóż, mąż uważa, że nie ma takiego pojęcia, jak za dużo chmielu... Napiszę tylko krótko: piwo będzie miało IBU 94... jak na altbier to jakieś 2,5 raza przekroczona norma... No cóż, ja go pić nie będę, więc postaram się tym nie przejmować ;)
Mąż zarzucił lekkiego focha, jak przeczytałam mu posta i postanowił coś dopisać... oczekujcie więc komentarza z jego strony ;) Marudzi, że niby od komentarzy jednak nie potrafiłam się powstrzymać... NIBY! ;)



Altbier mężowy
Northern German Altbier

Typ: Ze Słodów Data: 2013-05-13
Objętość końcowa butelkowania: 29,00 l Browar: MoLe
Ilość brzeczki przed gotowaniem: 37 l
Czas gotowania: 60 min
Objętość końcowa: 32,00 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
6,36 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Słód 1 89,5 %
0,75 kg Bursztynowy (29,9 EBC) Słód 2 10,5 %
Chmiel
52,00 g Magnum [12,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 57,4 IBUs
16,00 g Iunga [11,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 16,3 IBUs
48,00 g Brewer's Gold [10,50 %] - Gotowanie 15,0 min Chmiel 5 20,1 IBUs
Drożdże
gęstwa Wyeast 2565 Kolsch

Profil Piwa
Szacunkowa gęstość początkowa: 13,238 BLG Zmierzona gęstość początkowa: 13,5 BLG
Szacunkowa gęstość końcowa: 2,267 BLG Zmierzona gęstość końcowa: 3 BLG
Szacunkowa zawartość alkoholu: 5,9 % Wyliczona zawartość alkoholu: 5,4 %
Goryczka: 93,8 IBUs Kalorie: 451,8 kcal/l
Szacunkowy kolor: 17,6 EBC

Profil Zacierania
Całkowita waga słodu: 7,11 kg
Woda do wysładzania: 15 l
Temperatura wody do wysładzania: 76ºC

Krok Zacierania
Protein Rest Dodaj 20 l wody w 53ºC - 50ºC przez 3 min, następnie stopniowo podnoszono temperaturę.
I podnieść temperaturę do 64ºC przez 15 min
II Dodaj 4,00 l wrzącej wody i podnieść temperaturę  do 72ºC przez 40 min
Mash out 76ºC - 10 min
Wysładzanie 3x5 l wody o temp 76ºC
Po etapie gotowania gęstość brzeczki wyniosła nieco ponad 15 BLG, w związku z tym dodano 5 l wrzącej wody i uzyskano BLG końcowe 13,5

Fermentacja:
Burzliwa: 2 tygodnie w ok. 19ºC
Cicha: 2 tygodnie w ok. 19ºC 

Zabutelkowano 29 l piwa z dodatkiem 240g glukozy. 
 
Etykieta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz