niedziela, 12 maja 2013

Düsseldorf Altbier

Przygody z niemieckimi drożdżami ciąg dalszy. Po Koelschach przyszła pora na Alty - tym razem ciemny altbier (Düsseldorf Altbier) na gęstwie Wyeast 2565 Kolsch. Bardzo przyjemne zacieranie, bardzo przyjemna w smaku brzeczka. Goryczka w górnej granicy stylu, intensywny aromat chmielu. Do charakterystyki stylu odsyłam tutaj.
Mamy nadzieję na przyjemne piwo sesyjne, z wyczuwalnym aromatem chmielu i goryczką.


Düsseldorf Altbier

Typ: Ze Słodów Data: 2013-05-12
Objętość końcowa butelkowania: 25,00 l Browar: MoLe
Wielkość zacieru przed gotowaniem: 32 l
Czas gotowania: 60 min
Objętość końcowa:  27 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
4,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 85,4 %
0,70 kg Karmelowy czerwony (40,0 EBC) Słód 2 13,3 %
0,07 kg Barwiący (black) (1300,0 EBC) Słód 3 1,3 %
Chmiele
56,00 g Select Spalt [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 28,5 IBUs
20,00 g Perle [5,80 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 11,8 IBUs
42,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,80 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 6 4,1 IBUs
35,00 g Hallertauer Hersbrucker [3,40 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 7 2,2 IBUs
Drożdże
gęstwa Wyeast 2565 Kolsch

Profil piwa:
Szacunkowa gęstość początkowa: 10,828 BLG Zmierzona gęstość początkowa: 12,00 BLG
Szacunkowa gęstość końcowa: 2,585 BLG Zmierzona gęstość końcowa:
Szacunkowa zawartość alkoholu: 4,4 % Wyliczona zawartość alkoholu:
Goryczka: 46,6 IBUs Kalorie 472,3 kcal/l
Szacunkowy kolor: 22,7 EBC

Profil zacieranie
Całkowita waga słodu: 5,27 kg
Woda do wysładzania: 20 l
Temperatura wody do wysładzania: 76ºC

Krok Zacierania
Protein Rest Dodaj 18 l wody w 55ºC - 52ºC 20 min
Saccharification 67ºC - 70 min
Mash Out 76ºC - 10 min
Wysładzanie 20 l wody o temp 76ºC

Fermentacja:
Burzliwa w zakresie temperatur 17-19°C przez 14 dni.
Cicha: 5 tygodni 17°C.

Niestety, piwo zainfekowane (w ostatnim tygodniu cichej) i zostało wylane :(

Etykieta:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz