Mamy nadzieję na przyjemne piwo sesyjne, z wyczuwalnym aromatem chmielu i goryczką.
Düsseldorf Altbier
Typ: Ze Słodów Data: 2013-05-12
Objętość końcowa butelkowania: 25,00 l Browar:
MoLe
Wielkość zacieru przed gotowaniem: 32 l
Czas gotowania: 60 min
Objętość końcowa: 27 l
Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
4,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód
1 85,4 %
0,70 kg Karmelowy czerwony (40,0
EBC) Słód 2 13,3 %
0,07 kg Barwiący (black) (1300,0
EBC) Słód 3 1,3 %
Chmiele
56,00 g Select Spalt [5,00 %] -
Gotowanie 60,0 min Chmiel 4 28,5 IBUs
20,00 g Perle [5,80 %] - Gotowanie
60,0 min Chmiel 5 11,8 IBUs
42,00 g Hallertauer Mittelfrueh
[4,80 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 6 4,1 IBUs
35,00 g Hallertauer Hersbrucker
[3,40 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 7 2,2 IBUs
Drożdże
gęstwa Wyeast 2565 Kolsch
Profil piwa:
Szacunkowa gęstość początkowa: 10,828
BLG Zmierzona gęstość początkowa: 12,00 BLG
Szacunkowa gęstość końcowa: 2,585 BLG
Zmierzona gęstość końcowa:
Szacunkowa zawartość alkoholu: 4,4
% Wyliczona zawartość alkoholu:
Goryczka: 46,6 IBUs Kalorie 472,3
kcal/l
Szacunkowy kolor: 22,7 EBC
Profil zacieranie
Całkowita waga słodu: 5,27 kg
Woda do wysładzania: 20 l
Temperatura wody do wysładzania: 76ºC
Krok Zacierania
Protein Rest Dodaj 18 l wody w 55ºC - 52ºC 20 min
Saccharification 67ºC - 70 min
Mash Out 76ºC - 10 min
Wysładzanie 20 l wody o temp 76ºC
Fermentacja:
Burzliwa w zakresie temperatur 17-19°C przez 14 dni.
Cicha: 5
tygodni 17°C.
Niestety, piwo zainfekowane (w ostatnim tygodniu cichej) i zostało wylane :(
Etykieta:
Niestety, piwo zainfekowane (w ostatnim tygodniu cichej) i zostało wylane :(
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz