Punk IPA jest to transatlantyckie India Pale Ale (transatlantyckie ze względu na mieszankę chmieli z USA oraz Nowej Zelandii). Jak reklamuje je jeden ze sprzedających piwo polskich sklepów: "Doznania smakowe są bardzo złożone na początek dość słodkie nuty słodowe i mała eksplozja tropikalnych owoców przechodząca w gorycz igieł sosnowych i żywicy. Doskonale zbilansowane baza słodowa znakomicie ukrywa alkohol i komponuje się z goryczą akcentując świeżość aromatem sosny". Brzmi zachęcająco, prawda?
Punk IPA
Typ: Ze Słodów Data: 2013-05-11
Objętość końcowa butelkowania: 25 l Browar: MoLe
Wielkość zacieru przed gotowaniem: 32 l
Czas gotowania: 60 min
Objętość końcowa: 27 l
Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
6,00 kg Pale Ale (najlepiej Maris Otter) (5,5 EBC) 92,2 %
0,35 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 5,4 %
0,16 kg Bursztynowy (29,9 EBC) 2,5 %
Chmiele
15,00 g Chinook [11,60 %] - Gotowanie 60,0 min 17,3 IBUs
15,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 30,0 min 10,2 IBUs
20,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Gotowanie 20,0 min 13,7 IBUs
15,00 g Ahtanum [3,90 %] - Gotowanie 5,0 min 1,2 IBUs
25,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na Zimno 10 Dni 0,0 IBUs
15,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Chmielenie na Zimno 10 Dni 0,0 IBUs
10,00 g Ahtanum [3,90 %] - Chmielenie na Zimno 10 Dni 0,0 IBUs
10,00 g Simcoe [11,90 %] - Chmielenie na Zimno 10 Dni 0,0 IBUs
Drożdże
gęstwa American Ale Yeast Blend (White Labs #WLP060)
Profil piwa
Szacunkowa gęstość początkowa: 14,293 BLG Zmierzona gęstość początkowa:14 BLG
Szacunkowa gęstość końcowa: 2,948 BLG Zmierzona gęstość końcowa: 2 BLG
Szacunkowa zawartość alkoholu: 6,2 % Wyliczona zawartość alkoholu: 6,2%
Goryczka: 42,4 IBUs Kalorie: 427,1 kcal/l
Szacunkowy kolor: 15,7 EBC
Profil zacierania
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Waga całkowita słodu: 6,51 kg
Woda do wysładzania: 18 l
Temperatura wody do wysładzania: 76ºC
Kroki zacierania
Mash In Dodaj 20 lwody w 71,2ºC - 66ºC przez 60 min
Mash out 76ºC - 10 min
Wysładzanie 3 stopniowe: 3x6l wody o temp. 76ºC
Fermentacja:
10 dni w 20ºC, następnie zlać na cichą i dodać chmiele: 25,00 g Centennial,15,00 g Nelson Sauvin, 10,00 g Ahtanum, 10,00 g Simcoe, butelkować po 10 kolejnych dniach.
Zabutelkowano 25 l z dodatkiem 200g glukozy. Zielone piwo jeszcze nam nigdy nie smakowało tak bardzo, jak to. Mam nadzieję, że piwo będzie równie dobre po odleżakowaniu.
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz