sobota, 11 maja 2013

Punk IPA

Podejście do uwarzenia piwa w stylu Punk IPA z Brewdoga. Nie klona, a właśnie "w stylu", własna wariacja na temat ;) Na pewno różnica będzie tkwiła w użytych drożdżach (panowie z Brewdoga używają podobno WLP007) oraz słodzie (użyłam zwykłego pale ale zamiast Maris Otter oraz zamienników ze Strzegomia za słody karmelowe), co do chmieli... nikt nie wie, jakich dokładnie chmieli używają panowie z Brewdoga. Część z nich znajduje się na etykiecie, ale tylko część ;)
Punk IPA jest to transatlantyckie India Pale Ale (transatlantyckie ze względu na mieszankę chmieli z USA oraz Nowej Zelandii). Jak reklamuje je jeden ze sprzedających piwo polskich sklepów: "Doznania smakowe są bardzo złożone na początek dość słodkie nuty słodowe i mała eksplozja tropikalnych  owoców przechodząca w  gorycz igieł sosnowych i żywicy. Doskonale zbilansowane baza słodowa znakomicie ukrywa alkohol i komponuje się z goryczą akcentując świeżość aromatem sosny". Brzmi zachęcająco, prawda?

Punk IPA

Typ: Ze Słodów Data: 2013-05-11
Objętość końcowa butelkowania: 25 l Browar: MoLe
Wielkość zacieru przed gotowaniem: 32 l
Czas gotowania: 60 min
Objętość końcowa:  27 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
6,00 kg Pale Ale (najlepiej Maris Otter) (5,5 EBC) 92,2 %
0,35 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 5,4 %
0,16 kg Bursztynowy (29,9 EBC) 2,5 %
Chmiele
15,00 g Chinook [11,60 %] - Gotowanie 60,0 min 17,3 IBUs
15,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 30,0 min 10,2 IBUs
20,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Gotowanie 20,0 min 13,7 IBUs
15,00 g Ahtanum [3,90 %] - Gotowanie 5,0 min 1,2 IBUs
25,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na Zimno 10 Dni 0,0 IBUs
15,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Chmielenie na Zimno 10 Dni 0,0 IBUs
10,00 g Ahtanum [3,90 %] - Chmielenie na Zimno 10 Dni 0,0 IBUs
10,00 g Simcoe [11,90 %] - Chmielenie na Zimno 10 Dni 0,0 IBUs
Drożdże
gęstwa American Ale Yeast Blend (White Labs #WLP060)

Profil piwa
Szacunkowa gęstość początkowa: 14,293 BLG Zmierzona gęstość początkowa:14 BLG
Szacunkowa gęstość końcowa: 2,948 BLG Zmierzona gęstość końcowa: 2 BLG
Szacunkowa zawartość alkoholu: 6,2 % Wyliczona zawartość alkoholu: 6,2%
Goryczka: 42,4 IBUs Kalorie: 427,1 kcal/l
Szacunkowy kolor: 15,7 EBC

Profil zacierania
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Waga całkowita słodu: 6,51 kg
Woda do wysładzania: 18 l
Temperatura wody do wysładzania: 76ºC

Kroki zacierania
Mash In Dodaj 20 lwody w 71,2ºC - 66ºC przez 60 min
Mash out 76ºC - 10 min
Wysładzanie 3 stopniowe: 3x6l wody o temp. 76ºC

Fermentacja:
10 dni w 20ºC, następnie zlać na cichą i dodać chmiele: 25,00 g Centennial,15,00 g Nelson Sauvin, 10,00 g Ahtanum, 10,00 g Simcoe, butelkować po 10 kolejnych dniach.
Zabutelkowano 25 l z dodatkiem 200g glukozy. Zielone piwo jeszcze nam nigdy nie smakowało tak bardzo, jak to. Mam nadzieję, że piwo będzie równie dobre po odleżakowaniu.

Etykieta:

lub:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz