środa, 26 czerwca 2013

Świąteczny Ale - Typ spod ciemnej gwiazdy #42

Najwyższa pora, aby uwarzyć piwo na święta, żeby miało czas dobrze odleżakować :) W całym domu pachnie piernikiem, można powiedzieć, że nastrój już świąteczny ;) Jeśli sami planujecie zrobić takie piwo, proponuję nie używać gotowych mieszanek przypraw do piernika - najczęściej zawierają w składzie mąkę.
Samo piwo zacierało się bardzo dobrze, a brzeczka jest wyjątkowo smaczna...



Typ spod ciemnej gwiazdy - Świąteczny Ale
Christmas/Winter Specialty Spice Beer

Type: Ze Słodów Date: 2013-06-26
Batch Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 30 l Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 28 l
Final Bottling Volume: 26 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
2,90 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 36,3 %
2,10 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 2 26,3 %
1,20 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Słód 3 15,0 %
0,40 kg Bursztynowy (29,9 EBC) Słód 4 5,0 %
0,22 kg cukru kandyzowanego [Gotować 5 min] (1,0 EBC) Cukier 5 2,8 %
0,16 kg melasy ciemnej trzcinowej [Gotować 5 min] (157,6 EBC) Cukier 13 2,0 %
1,00 kg miodu gryczanego [Gotować 5 min] (2,0 EBC) Cukier 15 12,5 %
Chmiele i przyprawy:
30,00 g East Kent Goldings [6,40 %] - Gotowanie 60 min 18,3 IBUs
30,00 g Fuggles [5 %] - Gotowanie 5 min 2,9 IBUs
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowa, bez albeo) (Gotowanie 5 min) 
1 kopiasta łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (Gotowanie 10 min)
8 lasek cynamonu (w całości) (Gotowanie 10 min)
1 gałka muszkatołowa (starta na tarce) (Gotowanie 10 min)
1 wanilia - laska (rozkroić wzdłuż na pół) (Gotowanie 10 min)
Drożdże:
gęstwa Scottish Ale (Wyeast 1728)
Inne dodatki:
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (z tego przepisu) - cicha, 7 dni
375,00 g Ksylitol (Butelkowanie)

Beer Profile
Est Original Gravity: 16,974 Plato Measured Original Gravity: 17 BLG (po dolaniu 2,5 l wody)
Est Final Gravity: 3,696 Plato Measured Final Gravity: 2 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 7,3 % Actual Alcohol by Vol: 8,2%
Bitterness: 21,2 IBUs Calories: 664,7 kcal/l
Est Color: 112,6 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Full Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 7,98 kg
Sparge Water: 20 l Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 17 lwody w 75,8 C - 70,0 C 60 min
Sparge Step: Wysładzanie 20 l wody o temp 76 C

Fermentacja:
14 dni burzliwa w ok. 20C, 7 dni cicha z dodatkiem 2 łyżeczek przyprawy do piernika.
Butelkowanie z dodatkiem ksylitolu (do smaku).

Notka: następnym razem należy zmniejszyć ilość ksylitolu mniej-więcej o połowę, piwo jest nieco za słodkie, chociaż znajomym paniom smakuje :) Zmniejszyłabym też ilość cynamonu - nieco za bardzo dominuje w smaku, do 5 lasek.

Etykieta:

1 komentarz:

  1. I jak wyszło piwko? Interesuje mnie czy nie za dużo w nim słodu czekoladowego. No i drugie pytanie czy ten słód daje faktycznie czekoladowość czy bardziej w stronę karmelu? Myślę zrobić coś podobnego na takiej bazie słodowej.

    OdpowiedzUsuń