Lifter
Weizenbock
Type:
Ze Słodów Date: 2013-07-10
Batch
Size (fermenter): 24,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 34 l Boil Time: 90
min
End
of Boil Volume 28 l
Final
Bottling Volume: 24 l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
4,40
kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 1 51,0 %
3,10
kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Słód 2 36,0 %
0,50
kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 3 5,8 %
0,50
kg Wiedeński (7,1 EBC) Słód 4 5,8 %
0,12
kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Słód 5 1,4 %
Chmiel:
70,00
g Hallertauer Hersbrucker [2,90 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 18,2 IBUs
Drożdże:
gęstwa
German Wheat (Wyeast 3333)
Beer Profile
Est
Original Gravity: 18,120 Plato Measured Original Gravity: 18 BLG
Est
Final Gravity: 4,689 Plato Measured Final Gravity: 4,5 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 7,5 % Actual Alcohol by Vol: 7,5%
Bitterness:
18,2 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 29,3 EBC
Mash Profile
Mash
Name: Decoction Mash Total Grain Weight: 8,62 kg
Sparge
Water: 12 l Sparge Temperature: 76C
Krok
Zacierania
Odwrócona dekokcja:
słody wrzucić do 30l wody o temp. 36C -
przetrzymać przez 45 min.
Odebrać rzadką połowę (np. do fermentatora) -
u mnie ok. 13l
Część gęstą podgrzać do 72C - 20 min. a
następnie doprowadzić do wrzenia.
Po 15 minutach część z gotującego się gęstego
dodać do rzadkiej części, aby uzyskała temp. 52C i zostawić na 15 min (u mnie
było to ok. 6-7l gęstego). W tym czasie pozostała część gęstego nadal się
gotowała (15 min.).
Połączyć obie części zacieru. U mnie uzyskała
całość temp. 64C - podgrzano do 68C - pozostawiono na 60 min.
Podgrzano do 76C - 10 min (mash out).
Przy odwrotnej dekokcji trzeba mocno pilnować, aby zacier się nie przypalił, zwłaszcza na początku, przed jego rozluźnieniem. Często mieszamy :)
Sparge
Step: Wysładzanie 12 l wody o temp 76,0 C
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz