piątek, 12 lipca 2013

Weizenbock Lifter #44

Na tapecie dziś weizenbock - czyli tzw. koźlak pszeniczny.  Po raz pierwszy przymierzyłam się do dekokcji, konkretnie odwróconej dekokcji. Posiłkowałam się przy tym wydarzeniu ostatnim numerem Piwowara. Jak na razie wiem jedno: zajmuje to dużo więcej czasu, niż zacieranie infuzyjne - a może po prostu jest to kwestia braku wprawy ;) Miejmy nadzieję, że efekt będzie tego wart.



Lifter
Weizenbock

Type: Ze Słodów Date: 2013-07-10
Batch Size (fermenter): 24,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 34 l  Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 28 l
Final Bottling Volume: 24 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
4,40 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 1 51,0 %
3,10 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Słód 2 36,0 %
0,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 3 5,8 %
0,50 kg Wiedeński (7,1 EBC) Słód 4 5,8 %
0,12 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Słód 5 1,4 %
Chmiel:
70,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,90 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 18,2 IBUs
Drożdże:
gęstwa German Wheat (Wyeast 3333)

Beer Profile
Est Original Gravity: 18,120 Plato Measured Original Gravity: 18 BLG
Est Final Gravity: 4,689 Plato Measured Final Gravity: 4,5 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 7,5 % Actual Alcohol by Vol: 7,5%
Bitterness: 18,2 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 29,3 EBC

Mash Profile
Mash Name: Decoction Mash Total Grain Weight: 8,62 kg
Sparge Water: 12 l Sparge Temperature: 76C

Krok Zacierania
Odwrócona dekokcja:
słody wrzucić do 30l wody o temp. 36C - przetrzymać przez 45 min.
Odebrać rzadką połowę (np. do fermentatora) - u mnie ok. 13l
Część gęstą podgrzać do 72C - 20 min. a następnie doprowadzić do wrzenia.
Po 15 minutach część z gotującego się gęstego dodać do rzadkiej części, aby uzyskała temp. 52C i zostawić na 15 min (u mnie było to ok. 6-7l gęstego). W tym czasie pozostała część gęstego nadal się gotowała (15 min.).
Połączyć obie części zacieru. U mnie uzyskała całość temp. 64C - podgrzano do 68C - pozostawiono na 60 min.
Podgrzano do 76C - 10 min (mash out).
Przy odwrotnej dekokcji trzeba mocno pilnować, aby zacier się nie przypalił, zwłaszcza na początku, przed jego rozluźnieniem. Często mieszamy :)
Sparge Step: Wysładzanie 12 l wody o temp 76,0 C

Etykieta:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz