Ponieważ dzisiejsze piwo zostało nachmielone tylko mandariną, nazwa bezpośrednio nawiązuje do tego faktu.
Korzystając z kilku chłodniejszych dni planuję intensywne warzenie, na pewno przez kolejne dwa dni nowe wpisy będą pojawiać się codziennie ;)
Bawarska Mandarynka
Weizen/Weissbier
Type: Ze Słodów Date: 2013-06-25
Batch Size (fermenter): 26,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 38 l Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 33 l
Final Bottling Volume: 30 l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
3,00
kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 2 46,8 %
3,00
kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 46,8 %
0,16
kg pszeniczny karmelowy 110-140 EBC Steinbach (125,0 EBC) Słód 4 2,5 %
Chmiel:
10,00
g Mandarina Bavaria [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 8,7 IBUs
10,00
g Mandarina Bavaria [9,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 3,2 IBUs
10,00
g Mandarina Bavaria [9,00 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 7 0,0 IBUs
Drożdże:
German
Wheat (Wyeast 3333)
Beer
Profile
Est Original Gravity: 12,325
Plato Measured Original Gravity:12 BLG
Est Final Gravity: 3,189 Plato Measured Final Gravity: 3 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,9 % Actual Alcohol by Vol: 4,7%
Bitterness: 11,9 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 9,5 EBC
Mash
Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step,
Medium Body
Total Grain Weight: 6,16 kg
Sparge Water: 30 l Sparge Temperature: 76 C
Krok
Zacierania
ferulikowa
Dodaj 16 l wody w 46,7 C - 44,0 C 10 min
Saccharification
67,0 C 60 min
Mash
Out 76,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie 30 l
wody o temp 76 C
Po chmieleniu BLG wynosiło 13. Dolano 2,5 l wody mineralnej. Ostatecznie BLG 12.
Fermentacja
3 tygodnie w ok. 21C.
Butelkowanie: zabutelkowano z dodatkiem glukozy do poziomu nasycenia v/v 2,7
Po chmieleniu BLG wynosiło 13. Dolano 2,5 l wody mineralnej. Ostatecznie BLG 12.
Fermentacja
3 tygodnie w ok. 21C.
Butelkowanie: zabutelkowano z dodatkiem glukozy do poziomu nasycenia v/v 2,7
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz