wtorek, 25 czerwca 2013

Weissbier Bawarska Mandarynka #41

W końcu przyszła pora na wypróbowanie nowego chmielu niemieckiego: Mandarina Bavaria. Jestem bardzo ciekawa efektów i sporo się spodziewam po tym chmielu - podobno daje intensywny, mandarynkowy smak.
Ponieważ dzisiejsze piwo zostało nachmielone tylko mandariną, nazwa bezpośrednio nawiązuje do tego faktu.
Korzystając z kilku chłodniejszych dni planuję intensywne warzenie, na pewno przez kolejne dwa dni nowe wpisy będą pojawiać się codziennie ;)



Bawarska Mandarynka
Weizen/Weissbier

Type: Ze Słodów Date: 2013-06-25
Batch Size (fermenter): 26,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 38 l Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 33 l
Final Bottling Volume: 30 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
3,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 2 46,8 %
3,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 3 46,8 %
0,16 kg pszeniczny karmelowy 110-140 EBC Steinbach (125,0 EBC) Słód 4 2,5 %
Chmiel:
10,00 g Mandarina Bavaria [9,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 8,7 IBUs
10,00 g Mandarina Bavaria [9,00 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 6 3,2 IBUs
10,00 g Mandarina Bavaria [9,00 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 7 0,0 IBUs
Drożdże:
German Wheat (Wyeast 3333)

Beer Profile
Est Original Gravity: 12,325 Plato Measured Original Gravity:12 BLG
Est Final Gravity: 3,189 Plato Measured Final Gravity: 3 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,9 % Actual Alcohol by Vol: 4,7%
Bitterness: 11,9 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 9,5 EBC

Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 6,16 kg
Sparge Water: 30 l Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
ferulikowa Dodaj 16 l wody w 46,7 C - 44,0 C 10 min
Saccharification 67,0 C 60 min
Mash Out 76,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie 30 l wody o temp 76 C
Po chmieleniu BLG wynosiło 13. Dolano 2,5 l wody mineralnej. Ostatecznie BLG 12.

Fermentacja
3 tygodnie w ok. 21C.
Butelkowanie: zabutelkowano z dodatkiem glukozy do poziomu nasycenia v/v 2,7

Etykieta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz