piątek, 21 czerwca 2013

Weissbier 20.000 Mil #40

40 warek minęło jak jeden dzień...
A tak na poważnie - jest zdecydowanie za gorąco, aby warzyć. Jednak w najbliższym czasie krucho będzie z czasem, a jak chcemy zdążyć przed kolejnym konkursem, to trzeba zrobić to teraz. W kuchni temperatura (przy okazji zacierania) przekroczyła 35 stopni... no ale czego się nie robi dla orzeźwiającego, pszenicznego piwa? ;)
Filtracja, dzięki obecności łuski, poszła bardzo szybko, mimo dużej zawartości słodu pszenicznego.

Nazwa piwa nawiązuje do książki Juliusza Verne'a - 20000 mil podwodnej żeglugi, podobnie, jak etykieta, która jest wykorzystaną okładką książki (tej).


20.000 mil
Weizen/Weissbier

Type: Ze Słodów Date: 2013-06-20
Batch Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 34 l Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 27 l
Final Bottling Volume: 24 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
0,30 kg łuski gryczanej (0,0 EBC) Dodatek 1 5,4 %
3,20 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 57,7 %
1,60 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 3 28,8 %
0,45 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Słód 4 8,1 %
15,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 5 7,4 IBUs
15,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 6 5,3 IBUs
German Wheat (Wyeast 3333)  - starter 1l

Beer Profile
Est Original Gravity: 11,897 Plato Measured Original Gravity:12 BLG
Est Final Gravity: 3,078 Plato Measured Final Gravity: 3 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,7 % Actual Alcohol by Vol: 4,64%
Bitterness: 13,1 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 6,5 EBC

Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Light Body
Total Grain Weight: 5,55 kg
Sparge Water: 25l Grain Temperature: 22,2ºC
Sparge Temperature: 76ºC Tun Temperature: 22,2ºC

Krok Zacierania
ferulikowa Dodaj 15 l wody w 46,4ºC 44ºC 10 min
Saccharification 67ºC przez 20 min 67ºC 60 min
Mash Out Podgrzać, aby 76ºC przez 10 min 76ºC 5 min
Sparge Step: Wysładzanie 25 l wody o temp 76ºC

Fermentacja:
17 dni w 21ºC.

Etykieta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz