niedziela, 14 lipca 2013

American Wheat - Belma #45

Jakiś czas temu wypatrzyłam na amerykańskiej stronie informację odnośnie nowej odmiany chmielu - Belma. Jeden ze sklepów internetowych dla piwowarów, reagując na zapotrzebowanie, sprowadził chmiel. Nie ukrywam, że od razu go kupiłam, chociaż troszkę przeleżał w lodówce, czekając na odpowiedni moment.
Dlaczego polowałam na ten chmiel? A dlatego, że podobno daje intensywne aromaty truskawki, melona i grejpfruta. Jak dla mnie brzmi bardzo dobrze :)
Dziś z nim właśnie amerykańska pszenica (może nie tak do końca amerykańska, bo na niemieckich drożdżach, ale trzeba je zużyć ;) ) - za miesiąc pewnie pierwsze testy smakowe :)
Polecam chleb z dodatkiem młóta z tego przepisu - wychodzi naprawdę rewelacyjny.


Belma
American Wheat

Type: Ze Słodów Date: 2013-07-14
Batch Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 35 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 28 l
Final Bottling Volume: 26 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
2,45 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 42,6 %
2,45 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 42,6 %
0,85 kg płatki owsiane błyskawiczne (2,0 EBC) Słód 3 14,8 %
Chmiel:
15,00 g Belma [12,10 %] - Gotowanie 60,0 min 16,2 IBUs
10,00 g Belma [12,10 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
 15,00 g Belma [12,10 %] - Chmielenie na zimno, 3 dni
Drożdże:
gęstwa German Wheat (Wyeast 3333)

Beer Profile
Est Original Gravity: 12,050 Plato Measured Original Gravity: 12 BLG
Est Final Gravity: 3,118 Plato Measured Final Gravity: 2,5 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 % Actual Alcohol by Vol: 4,9%
Bitterness: 16,2 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 5,4 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Medium
Body, Batch Sparge Total Grain Weight: 5,75 kg
Sparge Water: 20 l Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 20 l wody w 72 C - 67 C 60 min
Mash Out 76 C 5 min
Sparge Step: Wysładzanie 20 l 76 C wody

Etykieta:

2 komentarze: