Dlaczego polowałam na ten chmiel? A dlatego, że podobno daje intensywne aromaty truskawki, melona i grejpfruta. Jak dla mnie brzmi bardzo dobrze :)
Dziś z nim właśnie amerykańska pszenica (może nie tak do końca amerykańska, bo na niemieckich drożdżach, ale trzeba je zużyć ;) ) - za miesiąc pewnie pierwsze testy smakowe :)
Polecam chleb z dodatkiem młóta z tego przepisu - wychodzi naprawdę rewelacyjny.
Belma
American Wheat
Type: Ze
Słodów Date: 2013-07-14
Batch Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 35
l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 28 l
Final Bottling Volume: 26 l
Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
2,45 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 1 42,6 %
2,45 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 42,6 %
0,85 kg płatki owsiane błyskawiczne (2,0 EBC) Słód 3 14,8 %
Chmiel:
Chmiel:
15,00 g Belma [12,10 %] - Gotowanie 60,0 min 16,2 IBUs
10,00 g Belma [12,10 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
15,00 g Belma [12,10 %] - Chmielenie na zimno, 3 dni
Drożdże:
15,00 g Belma [12,10 %] - Chmielenie na zimno, 3 dni
Drożdże:
gęstwa German Wheat (Wyeast 3333)
Beer Profile
Est Original Gravity: 12,050 Plato Measured Original Gravity: 12 BLG
Est Final Gravity: 3,118 Plato Measured Final Gravity: 2,5 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,8 % Actual Alcohol by Vol: 4,9%
Bitterness: 16,2 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 5,4
EBC
Mash Profile
Mash Name: Single
Infusion, Medium
Body, Batch Sparge Total Grain Weight: 5,75
kg
Sparge Water: 20 l Sparge Temperature: 76 C
Krok Zacierania
Mash In Dodaj 20 l wody w 72 C - 67 C 60 min
Mash Out 76 C 5 min
Ile tego młóta na ile chleba?:D
OdpowiedzUsuńMy dajemy ok. 0,5kg na 1-1,5 kg mąki.
OdpowiedzUsuń