Warunki do warzenia idealne, bo chłodno, mam nadzieję jednak, że nieco się ociepli, bo planuję fermentację bliżej 30C.
Saison
Saison
Type:
Ze Słodów Date: 2013-07-15
Batch
Size (fermenter): 23,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 35 l
Boil
Time: 90 min End of Boil Volume 26 l
Final
Bottling Volume: 23 l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
3,20
kg Pilzneński (3,2 EBC) 55,7 %
1,00
kg Monachijski typ II (16,0 EBC) 17,4 %
1,00
kg Pszeniczny (3,0 EBC) 17,4 %
0,15
kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 2,6 %
0,13
kg zakwaszający (Weyermann) (3,5 EBC) 2,3 %
Chmiele i dodatki:
12 g
Magnum [12,50 %] - Gotowanie 60,0 min 15,9 IBUs
10 g
Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min 4,8 IBUs
15 g
Styrian Goldings [3,74 %] - Gotowanie 20,0 min 3,6 IBUs
0,26
kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) 4,5 % (Gotowanie 10 min)
1 łyżeczka
Irish Moss (Gotowanie 10 min)
½ łyżeczki
pożywki dla drożdży (Gotowanie 10 min)
20 g
Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
15 g
Styrian Goldings [3,74 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
Drożdże:
Belgian
Saison (Wyeast 3724)
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 13,255 Plato Measured Original Gravity: 14 BLG
Est
Final Gravity: 2,308 Plato Measured Final Gravity: 3 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 5,9 % Actual Alcohol by Vol: 6%
Bitterness:
24,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 9,9 EBC
Mash
Profile
Mash
Name: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total
Grain Weight: 5,74 kg
Sparge
Water: 23 l Sparge Temperature: 76,0 C
Krok
Zacierania
Mash
In Dodaj 15 l wody w 72,2 C - 67 C 90 min
Mash
Out 76,0 C 10 min
Sparge
Step: Wysładzanie partii 23 l wody o temp. 76,0 C
Fermentacja:
24-30C - miesiąc.
Podczas butelkowania pierwszy raz zdarzyło mi się obciąć szyjkę w butelce ;)
Etykieta:
Podczas butelkowania pierwszy raz zdarzyło mi się obciąć szyjkę w butelce ;)
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz