poniedziałek, 15 lipca 2013

Saison #46

Korzystając z chłodnego dnia przystąpiłam dziś do warzenia. Dziś zaczynamy serię belgijskich piw, rozpoczynamy saisonem. Do charakterystyki stylu odsyłam tu.
Warunki do warzenia idealne, bo chłodno, mam nadzieję jednak, że nieco się ociepli, bo planuję fermentację bliżej 30C.



Saison
Saison

Type: Ze Słodów Date: 2013-07-15
Batch Size (fermenter): 23,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 35 l 
Boil Time: 90 min End of Boil Volume 26 l
Final Bottling Volume: 23 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
3,20 kg Pilzneński (3,2 EBC) 55,7 %
1,00 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) 17,4 %
1,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 17,4 %
0,15 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 2,6 %
0,13 kg zakwaszający (Weyermann) (3,5 EBC) 2,3 %
Chmiele i dodatki:
12 g Magnum [12,50 %] - Gotowanie 60,0 min 15,9 IBUs
10 g Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min 4,8 IBUs
15 g Styrian Goldings [3,74 %] - Gotowanie 20,0 min 3,6 IBUs
0,26 kg Sugar, Table (Sucrose) (2,0 EBC) 4,5 % (Gotowanie 10 min)
1 łyżeczka Irish Moss (Gotowanie 10 min)
½ łyżeczki pożywki dla drożdży (Gotowanie 10 min)
20 g Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
15 g Styrian Goldings [3,74 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
Drożdże:
Belgian Saison (Wyeast 3724)

Beer Profile
Est Original Gravity: 13,255 Plato Measured Original Gravity: 14 BLG
Est Final Gravity: 2,308 Plato Measured Final Gravity: 3 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 5,9 % Actual Alcohol by Vol: 6%
Bitterness: 24,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 9,9 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 5,74 kg
Sparge Water: 23 l Sparge Temperature: 76,0 C

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 15 l wody w 72,2 C - 67 C 90 min
Mash Out 76,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie partii 23 l wody o temp. 76,0 C

Fermentacja:
24-30C - miesiąc.

Podczas butelkowania pierwszy raz zdarzyło mi się obciąć szyjkę w butelce ;)

Etykieta:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz