środa, 24 lipca 2013

Hefeweizen - Shef #48

Z jednego z najlepszych piw pszenicznych (Maisel's Weisse) postanowiłam odzyskać drożdże. Na szczęście piwo nie jest pasteryzowane i jest refermentowane za pomocą tego samego szczepu. Jak poszło? No zobaczymy, na razie wygląda na to, że wszystko jest ok.
Najważniejsza przy odzyskiwaniu drożdży jest czystość - wręcz sterylność. Nie jest to wcale trudne, chociaż zajmuje kilka dni do uzyskania 1 l startera. Na pewno nie jest to moje ostatnie podejście do odzyskiwania drożdży.
Ze względu na wyjątkowe drożdże nazwa piwa stanowi grę słów pomiędzy szef i hefeweizen.
Jedyny minus przy warzeniu - zapomniałam o łusce gryczanej i wysładzanie nie było zbyt szybkie...


Shef - Hefeweizen
Weizen/Weissbier

Type: Ze Słodów Date: 2013-07-24
Batch Size (fermenter): 23,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 31 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 28 l
Final Bottling Volume: 27 l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
3,20 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 2 58,2 %
1,60 kg Pilzneński (3,2 EBC) Słód 3 29,1 %
0,45 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Słód 4 8,2 %
Chmiel:
15,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min 7,2 IBUs
15,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 30,0 min 5,5 IBUs
Drożdże:
z piwa Maisel's Weisse - starter 1l

Beer Profile
Est Original Gravity: 11,897 Plato Measured Original Gravity: 12 BLG
Est Final Gravity: 3,346 Plato Measured Final Gravity: 2 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,6 % Actual Alcohol by Vol: 5,3%
Bitterness: 12,7 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 6,5 EBC

Mash Profile
Mash Name: Decoction Mash, Single Total Grain Weight: 5,50 kg
Sparge Water: 18 l Grain Sparge Temperature: 76,0 C

Krok Zacierania
Protein Rest: 20 l wody w 46 C - 44,0 C 15 min
Saccharification: Dekot 12 l gęstego zacieru odebrać, doprowadzić do 70C przez 20 min., następnie gotować 15 min i zwrócić - temperatura całości 68,0 C - 60 min (w razie potrzeby dogrzać)
Mash Out: 76,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie 18 l wody o temp 76 C

Fermentacja:
21 dni w ok. 24C

Etykieta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz