W zasadzie nie ma konkretnego powodu, może dlatego, że udało mi się z końcu zdobyć przyprawę rajskie ziarno (lub inaczej aframon madagaskarski lub pieprz gwinejski) oraz bób tonka. Nie tylko udało mi się zdobyć, ale zadebiutowały właśnie w tym piwie. Czy też raczej zadebiutują, jak będzie gotowe... ;)
Może to przez nową chłodnicę, zmontowaną przez męża, która też debiutowała przy chłodzeniu tego piwa.
A może dlatego, że jak na saisona, będzie to wyjątkowo mocne piwo, o nieco nawet za wysokim ekstrakcie... ale ma być właśnie intensywne i przypominające o lecie, kiedy nastanie jesień i zima ;)
W każdym razie piwo zapowiada się bardzo fajnie, chociaż w przypadku saisona należy uzbroić się w cierpliwość, bo fermentacja trwa dość długo :)
Epicki Saison
Saison
Type:
Ze Słodów Date: 2013-08-14
Batch
Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 28 l
Boil
Time: 60 min
End
of Boil Volume 24 l
Final
Bottling Volume: 22l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
10,00
g Gypsum (Calcium Sulfate) (Zacieraniu 60,0 mins)
4,40 kg
Pilzneński (1,6 SRM) Słód 2 65,2 %
1,50
kg Pszeniczny (1,5 SRM) Słód 3 22,2 %
0,40
kg Wiedeński (3,6 SRM) Słód 4 5,9 %
0,45
kg cukier kandyzowany, Clear (0,5 SRM) 6,7 % - Gotowanie 5 min.
Chmiel i dodatki:
40,00
g Styrian Goldings [3,74 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 15,1 IBUs
10,00
g Magnum [12,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 12,6 IBUs
50,00
g Saaz [5,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 8 5,5 IBUs
1 łyżeczka
(2,5g) kolendry (zmielonej) (Gotowanie 5,0 mins) -
2 skórka
z cytryny (skórka obrana bardzo cienko z 2 niedużych cytryn) (Gotowanie 5,0
mins)
½ łyżeczki
(1,8g) Seeds of Paradise (rajskie ziarno) (zmielonego) (Gotowanie 5,0 mins)
¼ bobu
tonka (0,4g) (zmielonego) (Gotowanie 5,0 mins)
gęstwa
Belgian Saison (Wyeast Labs #3724)
Beer Profile
Est
Original Gravity: 16,758 Plato Measured Original Gravity: 17,000
BLG
Est
Final Gravity: 2,482 Plato Measured Final Gravity: 1 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 7,9 % Actual Alcohol by Vol: 8,8%
Bitterness:
33,2 IBUs Calories: 664,7 kcal/l
Est
Color: 3,7 SRM
Mash Profile
Mash
Name: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total
Grain Weight: 6,75 kg
Sparge
Water: 15 l
Sparge
Temperature: 76 C
Krok
Zacierania
Protein
Rest Dodaj 20 l wody w 51,7 C - 49,0 C - 20 min
Saccharification
66,0 C - 60 min
Mash
Out Podgrzać, 76,0 C - 5 min
Fermentacja:
Jak się udało to piwo?
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym, że świetnie! Zarówno nam, jak i osobom testującym smakowało. Niektórym nawet bardzo! Sporo fenoli, fajne, pieprzne nuty, lekka kwaskowatość... Super!
OdpowiedzUsuń