środa, 14 sierpnia 2013

Saison Epicki #49

Dlaczego epicki?
W zasadzie nie ma konkretnego powodu, może dlatego, że udało mi się z końcu zdobyć przyprawę rajskie ziarno (lub inaczej aframon madagaskarski lub pieprz gwinejski) oraz bób tonka. Nie tylko udało mi się zdobyć, ale zadebiutowały właśnie w tym piwie. Czy też raczej zadebiutują, jak będzie gotowe... ;)
Może to przez nową chłodnicę, zmontowaną przez męża, która też debiutowała przy chłodzeniu tego piwa.
A może dlatego, że jak na saisona, będzie to wyjątkowo mocne piwo, o nieco nawet za wysokim ekstrakcie... ale ma być właśnie intensywne i przypominające o lecie, kiedy nastanie jesień i zima ;)
W każdym razie piwo zapowiada się bardzo fajnie, chociaż w przypadku saisona należy uzbroić się w cierpliwość, bo fermentacja trwa dość długo :)



Epicki Saison
Saison

Type: Ze Słodów Date: 2013-08-14
Batch Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 28 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 24 l
Final Bottling Volume: 22l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
10,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Zacieraniu 60,0 mins)
4,40 kg Pilzneński (1,6 SRM) Słód 2 65,2 %
1,50 kg Pszeniczny (1,5 SRM) Słód 3 22,2 %
0,40 kg Wiedeński (3,6 SRM) Słód 4 5,9 %
0,45 kg cukier kandyzowany, Clear (0,5 SRM) 6,7 % - Gotowanie 5 min.
Chmiel i dodatki:
40,00 g Styrian Goldings [3,74 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 15,1 IBUs
10,00 g Magnum [12,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 12,6 IBUs
50,00 g Saaz [5,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 8 5,5 IBUs
1 łyżeczka (2,5g) kolendry (zmielonej) (Gotowanie 5,0 mins) -
2 skórka z cytryny (skórka obrana bardzo cienko z 2 niedużych cytryn) (Gotowanie 5,0 mins)
½ łyżeczki (1,8g) Seeds of Paradise (rajskie ziarno) (zmielonego) (Gotowanie 5,0 mins)
¼ bobu tonka (0,4g) (zmielonego) (Gotowanie 5,0 mins)
gęstwa Belgian Saison (Wyeast Labs #3724)

Beer Profile
Est Original Gravity: 16,758 Plato Measured Original Gravity: 17,000 BLG
Est Final Gravity: 2,482 Plato Measured Final Gravity: 1 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 7,9 % Actual Alcohol by Vol: 8,8%
Bitterness: 33,2 IBUs Calories: 664,7 kcal/l
Est Color: 3,7 SRM

Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Full Body
Total Grain Weight: 6,75 kg
Sparge Water: 15 l
Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
Protein Rest Dodaj 20 l wody w 51,7 C - 49,0 C - 20 min
Saccharification 66,0 C - 60 min
Mash Out Podgrzać, 76,0 C - 5 min

Fermentacja:
ok. 2 miesięcy 20-25C

Etykieta:

2 komentarze:

  1. Powiedziałabym, że świetnie! Zarówno nam, jak i osobom testującym smakowało. Niektórym nawet bardzo! Sporo fenoli, fajne, pieprzne nuty, lekka kwaskowatość... Super!

    OdpowiedzUsuń