Piwo miało być nieco mocniejsze jeszcze, jednak bardzo słabo odparowało podczas gotowania. Z planowanych 22 l - wyszło 28. Na szybko dołożyłam jeszcze miodu i piwo zatrzymało się na 23 BLG (planowane było 25). Następnym razem: mniej wody do wysładzania ;)
Nazwa nawiązuje do nazwy łacińskiej imbiru (Zingiber) - mnie skojarzyła się z komiksami, stąd etykieta.
Wielkimi krokami zbliżamy się do 50 warki :)
Przy okazji butelkowania przypomniałam sobie o piosence Zing z bajki Hotel Transylwania i towarzyszyła mi przy butelkowaniu: HT- Zing!
Zing! Świąteczne piwo z melasą
Christmas/Winter
Specialty Spice Beer
Type:
Ze Słodów Date: 2013-07-19
Batch
Size (fermenter): 24,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 32 l Boil Time: 90 min
End
of Boil Volume 28 l
Final
Bottling Volume:
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
5,00
kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 47,9 %
0,57
kg palonego jęczmienia (591,0 EBC) Słód 2 5,5 %
0,50
kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 3 4,8 %
0,50
kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) Słód 4 4,8 %
0,50
kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 4,8 %
0,10
kg Karmelowy 600 (399,9 EBC) Słód 6 1,0 %
0,07
kg Czekoladowy jasny 400 (350,1 EBC) Słód 7 0,7 %
1,90
kg melasy (gotowanie 5 min) (157,6 EBC) Cukier 18 18,2 %
1,30
kg miodu (gotowanie 5 min) (2,0 EBC) Cukier 19 12,5 %
Chmiele i przyprawy:
40,00
g Saaz [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 21,6 IBUs
22,00
g Goldings, East Kent [6,40 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 13,8 IBUs
85,00
g starty korzeń imbiru (Gotowanie 60,0 min)
25,00
g Goldings, East Kent [6,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 11 5,8 IBUs
6,00
g gałka muszkatołowa (mielona) (Gotowanie 5,0 min)
5
lasek cynamonu (ok. 25g - w całości) (Gotowanie 5,0 min)
5,00
g goździki (mielone) (Gotowanie 5,0 min)
4,00
g pieprz (zmielony) (Gotowanie 5,0 min)
4,00
g ziele angielskie (zmielone) (Gotowanie 5,0 min)
Drożdże:
Drożdże:
gęstwa
Super High Gravity Ale (White Labs WLP099)
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 23,534 Plato Measured Original Gravity: 23,000
Plato
Est
Final Gravity: 1,254 Plato Measured Final Gravity: 4 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 12,7 % Actual Alcohol by Vol: 11%
Bitterness:
41,1 IBUs Calories: 947,8 kcal/l
Est
Color: 94,4 EBC
Mash
Profile
Total
Grain Weight: 10,44 kg
Sparge
Water: 20 l Sparge Temperature: 76 C
Krok
Zacierania
Mash
In Dodaj 20 l wody w 77,5 C - 70,0 C 75
min
Sparge
Step: Wysładzanie 20 l wody o temp 76 C
Rozlano 13.08.2013 do butelek 0,33l z dodatkiem ksylitolu (za pomocą miarki do cukru na butelki 0,33l - czyli ok.2,4g ksylitolu na butelkę 0,33l)
Rozlano 13.08.2013 do butelek 0,33l z dodatkiem ksylitolu (za pomocą miarki do cukru na butelki 0,33l - czyli ok.2,4g ksylitolu na butelkę 0,33l)
Etykieta:
Źródłem grafiki jest wzór na koszulce z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz