piątek, 19 lipca 2013

Świąteczne piwo z melasą - Zing! #47

Kolejne podejście do piwa zimowego, tym razem mocniejsze i z dużą ilością imbiru. Dodatkowo na ostatnie 5 min. - melasa i miód.
Piwo miało być nieco mocniejsze jeszcze, jednak bardzo słabo odparowało podczas gotowania. Z planowanych 22 l - wyszło 28. Na szybko dołożyłam jeszcze miodu i piwo zatrzymało się na 23 BLG (planowane było 25). Następnym razem: mniej wody do wysładzania ;)
Nazwa nawiązuje do nazwy łacińskiej imbiru (Zingiber) - mnie skojarzyła się z komiksami, stąd etykieta.
Wielkimi krokami zbliżamy się do 50 warki :)
Przy okazji butelkowania przypomniałam sobie o piosence Zing z bajki Hotel Transylwania i towarzyszyła mi przy butelkowaniu: HT- Zing!



Zing! Świąteczne piwo z melasą
Christmas/Winter Specialty Spice Beer

Type: Ze Słodów Date: 2013-07-19
Batch Size (fermenter): 24,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 32 l Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 28 l
Final Bottling Volume:

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Słód 1 47,9 %
0,57 kg palonego jęczmienia (591,0 EBC) Słód 2 5,5 %
0,50 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Słód 3 4,8 %
0,50 kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) Słód 4 4,8 %
0,50 kg Special B Malt (354,6 EBC) Słód 5 4,8 %
0,10 kg Karmelowy 600 (399,9 EBC) Słód 6 1,0 %
0,07 kg Czekoladowy jasny 400 (350,1 EBC) Słód 7 0,7 %
1,90 kg melasy (gotowanie 5 min) (157,6 EBC) Cukier 18 18,2 %
1,30 kg miodu (gotowanie 5 min) (2,0 EBC) Cukier 19 12,5 %
Chmiele i przyprawy:
40,00 g Saaz [5,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 8 21,6 IBUs
22,00 g Goldings, East Kent [6,40 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 13,8 IBUs
85,00 g starty korzeń imbiru (Gotowanie 60,0 min)
25,00 g Goldings, East Kent [6,50 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 11 5,8 IBUs
6,00 g gałka muszkatołowa (mielona) (Gotowanie 5,0 min)
5 lasek cynamonu (ok. 25g - w całości) (Gotowanie 5,0 min)
5,00 g goździki (mielone) (Gotowanie 5,0 min)
4,00 g pieprz (zmielony) (Gotowanie 5,0 min)
4,00 g ziele angielskie (zmielone) (Gotowanie 5,0 min)
Drożdże:
gęstwa Super High Gravity Ale (White Labs WLP099)

Beer Profile
Est Original Gravity: 23,534 Plato Measured Original Gravity: 23,000 Plato
Est Final Gravity: 1,254 Plato Measured Final Gravity: 4 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 12,7 % Actual Alcohol by Vol: 11%
Bitterness: 41,1 IBUs Calories: 947,8 kcal/l
Est Color: 94,4 EBC

Mash Profile
Total Grain Weight: 10,44 kg
Sparge Water: 20 l Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
Mash In Dodaj  20 l wody w 77,5 C - 70,0 C 75 min
Sparge Step: Wysładzanie 20 l wody o temp 76 C

Rozlano 13.08.2013 do butelek 0,33l z dodatkiem ksylitolu (za pomocą miarki do cukru na butelki 0,33l - czyli ok.2,4g ksylitolu na butelkę 0,33l)


Etykieta:


Źródłem grafiki jest wzór na koszulce z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz