I jeszcze o samym wykonaniu: w zasadzie nie spodziewałam się, że piwo będę robić już. Wczoraj pojechaliśmy w odwiedziny i tam wypatrzyłam, że na ogrodzie znajdują się już dojrzałe owoce róży (spodziewałam się ich dopiero wrzesień/październik), po zgodzie właścicielki ogrodu, zebrałam ich sporą reklamówkę z myślą właśnie o tym piwie.
Ponieważ to warzenie wypadło bardzo spontanicznie, konieczna była modyfikacja receptury: nie dlatego, że należy ją poprawiać, ale po prostu dlatego, że nie wszystkie składniki miałam pod ręką. Zmniejszyłam nieco porcję, płatki ryżowe zastąpiłam słodem pilzneńskim, zwiększyłam ilość owoców róży (jakoś wizualnie 100g wydawało mi się mało :) ) oraz zmieniłam chmiel: cennteniala zastąpiłam chinookiem (na goryczkę) i ahtanum, którego mam bardzo dużo ;) Wreszcie zamieniłam drożdże, bo płynnych London ESB też nie mam - postanowiłam wrzucić sprawdzone Nottinghamy. Trzymajcie kciuki za piwo, bo mam nadzieję, że mimo zmian będzie tak samo dobre, jak w Żywcu.
Nazwa oryginalnego piwa bardzo mi się podoba, ale ze względu na zmiany, postanowiłam u siebie nazwać piwo inaczej.
Wojna dwóch róż
Spice,
Herb, or Vegetable Beer
Type:
Ze Słodów Date: 2013-08-16
Batch
Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 35 1
Boil
Time: 60 min
End
of Boil Volume 27 l
Final
Bottling Volume: 26l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
4,30
kg Pilzneński (1,6 SRM) 1 76,8 %
0,90
kg Pszeniczny (1,5 SRM) 16,1 %
0,40
kg Carapils (2,0 SRM) 7,1 %
20,00
g Chinook [11,60 %] - Gotowanie 60,0 min 23,2 IBUs
20,00
g Ahtanum [3,90 %] - Gotowanie 30,0 min 6,0 IBUs
20,00
g Ahtanum [3,90 %] - Gotowanie 15,0 min 3,9 IBUs
150,00
g owoc dzikiej róży* (Gotowanie 15,0 min)
1
papryczka chilli** (Gotowanie 15,0 min)
20,00
g Ahtanum [3,90 %] - Gotowanie 5,0 min 1,6 IBUs
1
Nottingham (Danstar #-)
Beer Profile
Est
Original Gravity: 11,543 Plato Measured Original Gravity: 12 BLG (po dodaniu 1,5 wody)
Est
Final Gravity: 2,886 Plato Measured Final Gravity: 3 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 4,6 % Actual Alcohol by Vol: 5,6%
Bitterness:
34,5 IBUs Calories: 411,5 kcal/l
Est
Color: 2,9 SRM
Mash Profile
Mash
Name: Temperature Mash, 2 Step, Medium Body
Total
Grain Weight: 5,60 kg
Sparge
Water: 25 l Sparge Temperature: 76,0 C
Krok
Zacierania
Dodaj
słody do 15 l wody w 67,7 C:
63,0
C - 20 min
74,0
C - 40 min
Mash
Out 78,0 C - 5 min
Sparge
Step: Wysładzanie 25 l wody o temp 76,0 C
Fermentacja:
3 tygodnie w ok. 20-23C.
Przy rozlewie wpadłam na "genialny" pomysł: mam ekstrakt różany, dodałam go ok. 3 łyżki, aby piwo było bardziej różane: pomysł chyba nie najlepszy, bo od samego zapachu przy rozlewie mnie zemdliło nieco... Zobaczymy zresztą za kilka tygodni ;) Wniosek: jak coś jest dobre, to nie ma co tego poprawiać....
Niestety podczas rozlewu nierówno wymieszał się syrop cukrowy... Po 2 "granacie" piwo zostało otwarte i przefermentowane raz jeszcze. Z tego względu % piwa się zmienił... Pierwsze testy wśród znajomych wypadły bardzo obiecująco - wszystkim piwo smakowało.
*owoce róży obrałam tylko z szypułek i zgodnie z informacją od kentakiego, pozostawiłam w całości
** papryczka chilli została wrzucona w całości
Etykieta:
Przy rozlewie wpadłam na "genialny" pomysł: mam ekstrakt różany, dodałam go ok. 3 łyżki, aby piwo było bardziej różane: pomysł chyba nie najlepszy, bo od samego zapachu przy rozlewie mnie zemdliło nieco... Zobaczymy zresztą za kilka tygodni ;) Wniosek: jak coś jest dobre, to nie ma co tego poprawiać....
Niestety podczas rozlewu nierówno wymieszał się syrop cukrowy... Po 2 "granacie" piwo zostało otwarte i przefermentowane raz jeszcze. Z tego względu % piwa się zmienił... Pierwsze testy wśród znajomych wypadły bardzo obiecująco - wszystkim piwo smakowało.
*owoce róży obrałam tylko z szypułek i zgodnie z informacją od kentakiego, pozostawiłam w całości
** papryczka chilli została wrzucona w całości
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz