Drożdże inne niż sugerowane (podobno świetnie sprawdzają się Forbidden Fruit), bo warka ma też służyć dostarczeniu gęstwy do planowanych mocnych belgów ;)
Zgodnie z opisem, piwo ma być mocno orzeźwiające i gaszące pragnienie, lekko kwaskowate. Zmagałam się z tym, do jakiej kategorii je zaliczyć, koledzy z forum podpowiedzieli: Fitness ;) I tak zostaje.
6 zbóż
Fitness
;)
Type:
Ze Słodów Date: 2013-09-04
Batch
Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 25l
Boil
Time: 60 min
End
of Boil Volume: 23l
Final
Bottling Volume: 20,5l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
0,20
kg łuski gryczanej (0,0 EBC) 4,3 %
1,60
kg Pszeniczny (3,0 EBC) 34,0 %
1,10
kg Pilzneński (3,2 EBC) 23,4 %
0,55
kg Wiedeński (7,1 EBC) 11,7 %
0,25
kg płatków jaglanych błyskawicznych (proso) (3,3 EBC) 5,3 %
0,25
kg Karmelowy 30 (29,9 EBC) 5,3 %
0,25
kg Owsiany Steinbach (2,0 EBC) 5,3 %
0,25
kg Orkiszowy Steinbach (5,0 EBC) 5,3 %
0,25
kg Żytni Steinbach (5,9 EBC) Słód 9 5,3 %
Chmiele:
30,00
g Select Spalt [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min 17,8 IBUs
15,00
g Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 20,0 min 4,9 IBUs
10,00
g Hallertauer Hersbrucker [2,90 %] - Gotowanie 10,0 min 1,2 IBUs
10,00
g Hallertauer Mittelfrueh [4,80 %] - Gotowanie 10,0 min 2,1 IBUs
Drożdże:
White Labs WLP500 Trappist Ale
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 11,007 Plato Measured Original Gravity: 13 BLG
Est
Final Gravity: 2,105 Plato Measured Final Gravity 2 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 4,7 % Actual Alcohol by Vol: 5,8%
Bitterness:
26,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 7,7 EBC
Mash
Profile
Mash
Name: Temperature Mash, 2 Step, Medium Body
Total
Grain Weight: 4,70 kg
Sparge
Water: 16 l
Sparge
Temperature: 76 C
Krok
Zacierania
ferulikowa:
Dodaj 15 l wody w 46,0 C: 44,0 C - 20 min
białkowa:
54,0 C - 10 min (czas narastania: 6 min.)
maltozowa:
64,0 C 20 min (czas narastania 10 min.)
dekstrynująca:
73C 40 min (czas narastania 12 min.)
Etykieta:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz