czwartek, 5 września 2013

6 zbóż - #53

Dużo dobrego słyszałam o tym piwie. Początkowo (chyba) pochodzi z gotowego zestawu ze sklepu Centrum piwowarstwa (tu), ja jednak posiłkowałam się przepisem kolegi z forum, crosisa (tu). Ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym co nieco nie pozmieniała :D Przede wszystkim pojawia się proso (płatki jaglane) zamiast pszenicy samopsza. Są też niewielkie zmiany w zasypie oraz dodatek łuski gryczanej dla ułatwienia filtracji.
Drożdże inne niż sugerowane (podobno świetnie sprawdzają się Forbidden Fruit), bo warka ma też służyć dostarczeniu gęstwy do planowanych mocnych belgów ;)
Zgodnie z opisem, piwo ma być mocno orzeźwiające i gaszące pragnienie, lekko kwaskowate. Zmagałam się z tym, do jakiej kategorii je zaliczyć, koledzy z forum podpowiedzieli: Fitness ;) I tak zostaje.


6 zbóż
Fitness ;)

Type: Ze Słodów Date: 2013-09-04
Batch Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 25l
Boil Time: 60 min
End of Boil Volume: 23l
Final Bottling Volume: 20,5l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
0,20 kg łuski gryczanej (0,0 EBC) 4,3 %
1,60 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 34,0 %
1,10 kg Pilzneński (3,2 EBC) 23,4 %
0,55 kg Wiedeński (7,1 EBC) 11,7 %
0,25 kg płatków jaglanych błyskawicznych (proso) (3,3 EBC) 5,3 %
0,25 kg Karmelowy 30 (29,9 EBC) 5,3 %
0,25 kg Owsiany Steinbach (2,0 EBC) 5,3 %
0,25 kg Orkiszowy Steinbach (5,0 EBC) 5,3 %
0,25 kg Żytni Steinbach (5,9 EBC) Słód 9 5,3 %
Chmiele:
30,00 g Select Spalt [5,00 %] - Gotowanie 60,0 min 17,8 IBUs
15,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,50 %] - Gotowanie 20,0 min 4,9 IBUs
10,00 g Hallertauer Hersbrucker [2,90 %] - Gotowanie 10,0 min 1,2 IBUs
10,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,80 %] - Gotowanie 10,0 min 2,1 IBUs
Drożdże:
White Labs WLP500 Trappist Ale

Beer Profile
Est Original Gravity: 11,007 Plato Measured Original Gravity: 13 BLG
Est Final Gravity: 2,105 Plato Measured Final Gravity 2 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 4,7 % Actual Alcohol by Vol: 5,8%
Bitterness: 26,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 7,7 EBC

Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 2 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 4,70 kg
Sparge Water: 16 l
Sparge Temperature: 76 C

Krok Zacierania
ferulikowa: Dodaj 15 l wody w 46,0 C: 44,0 C - 20 min
białkowa: 54,0 C - 10 min (czas narastania: 6 min.)
maltozowa: 64,0 C 20 min (czas narastania 10 min.)
dekstrynująca: 73C 40 min (czas narastania 12 min.)

Etykieta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz