Dzisiejsze warzenie trochę na "odwal się", zajmowałam się w międzyczasie mnóstwem innych rzeczy (co nie jet zbyt dobre przy warzeniu piwa)... Na szczęście jednak warzenie niezbyt skomplikowane i nie wymagało nieustającej uwagi.
Wyjściowym pomysłem miało być piwo Archers Golden Bitter, chociaż moje (jak zwykle) będzie odbiegało od pomysłu. Piwo ma być dość jasne (złociste), mocno słodowe, o przyzwoitej, ale nie przesadzonej goryczce.
Golden Bitter
Special/Best/Premium
Bitter
Type:
Ze Słodów Date: 2013-09-11
Batch
Size (fermenter): 19,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 26l
Boil
Time: 60 min End of Boil Volume 23 l
Final
Bottling Volume: 22l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
4,30
kg Pale Ale (5,5 EBC) 100,0 %
Chmiele:
Chmiele:
42,00
g East Kent Goldings, [6,50 %] - Gotowanie 60,0 min 34,9 IBUs
1
łyżeczka mchu irlandzkiego (Gotowaniu 10,0 min)
20,00
g Fuggles [4,50 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
20,00
g Golding UK [6,50 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
Drożdże
WLP041 Pacific Ale
Drożdże
WLP041 Pacific Ale
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 11,583 Plato Measured Original Gravity: 12
BLG
Est
Final Gravity: 2,910 Plato Measured Final Gravity: 2 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 4,6 % Actual Alcohol by Vol: 5,3%
Bitterness:
34,9 IBUs Calories: 451,8 kcal/l
Est
Color: 8,1 EBC
Mash
Profile
Mash
Name: Single Infusion, Medium Body
Total
Grain Weight: 4,30 kg
Sparge
Water: 20l
Sparge
Temperature: 78C
Krok
Zacierania
Mash
In Dodaj 12,00 l wody w75C - 70 C 90 min
A "te" drożdże to jakie?
OdpowiedzUsuńhehehe, tak to jest, jak mi posta wywala i piszę od nowa ;) dzięki za czujność. Drożdże WLP041 Pacific Ale
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że nie odnoszę się bezpośrednio do tematu, ale nie mogę znaleźć na blogu jakiegoś "kontaktu". Przypadkiem zauważyłem, że mieszkasz w Mysłowicach i jestem w szoku, bo od kilku lat także intensywnie dość "param" się tym hobby i miło by było poznać piwowarkę być może z osiedla.
Jeśli natkniesz się na ten post i będziesz zainteresowana kontaktem, podaję maila: grzegorz@goldpak.pl
Pozdrawiam
Grzegorz aka "Guzz, browar Szypy
A ja mam pytanie - jak przebiega refermentacja z ksylitolem skoro to nie cukier tylko alkohol ? Drożdże to jakoś "zjadają" ?
OdpowiedzUsuńnie re-fermentacja przebiega przy użyciu cukru/glukozy normalnie !!! ksylitol zawsze dodajemy ekstra dodatkowo. drożdże nie robią nic ksylitolowi więc piwo by sie nie nagazowało jakbyś dał tylko ksylitol
OdpowiedzUsuńOK, czyli coś jak laktoza w milk stoucie, chodzi tylko o dodanie słodkiego posmaku. A tak na marginesie - po co te trzy wykrzykniki ?
OdpowiedzUsuńdokładnie po to samo. Ksylitol mi osobiście najlepiej smakuje niż np. słodziki :P więc z czystym sumieniem polecam go.
OdpowiedzUsuńSorki za (!!!) zagalopowałem się :)
Sam myślałem nad ksylitolem, ale cena mnie zniechęca, po prostu jest drogi :-(
OdpowiedzUsuńfaktyczne cena nie fajna. Polecam aledrogo gdzie wychodzi najtaniej za 3 kg paczkę. Wydawać by się mogło, że to dużo ale jak masz np kobietę, która się odchudza to niech zamiast cukru lub jakiegoś gównianego słodzika używa ksylitolu--> przynajmniej nie szkodzi sobie :)
OdpowiedzUsuń