Piwo nawiązuje oczywiście do Fuller's London Porter.
London Porter
Brown
Porter
Type:
Ze Słodów Date: 2013-11-13
Batch
Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 30 l Boil Time: 60 min
End
of Boil Volume 27 l
Final
Bottling Volume: 25l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
4,20
kg Pale Ale (5,5 EBC) 73,7 %
0,80
kg Słód Brown (128,1 EBC) 14,0 %
0,35
kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) 6,1 %
0,35
kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 6,1 %
Chmiele:
50,00
g Fuggles (szyszka) [4,50 %] - Gotowanie 60,0 min 24,8 IBUs
20,00
g Fuggles (szyszka) [4,50 %] - Gotowanie 15,0 min 4,9 IBUs
+ (omyłkowo) 20g UK Golding - chmielenie na zimno 7 dni
+ (omyłkowo) 20g UK Golding - chmielenie na zimno 7 dni
Drożdże:
gęstwa
Pacific Ale (White Labs #WLP041) - I pokolenie
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 13,595 Plato Measured Original Gravity: 13,5
BLG
Est
Final Gravity: 4,571 Plato Measured Final Gravity: 2 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 4,9 % Actual Alcohol by Vol: 5,0%
Bitterness:
29,8 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 66,0 EBC
Mash
Profile
Mash
Name: Single Infusion, Full Body Total Grain Weight: 5,70
kg
Sparge
Water: 20
l Sparge Temperature: 78,0 C
Krok
Zacierania
Mash
In Dodaj 18 l wody w 72,6 C - 68,0 C 60 min
Sparge
Step: Wysładzanie 20 l wody o temp 78,0 C
Fermentacja
Bardzo podobają mi się etykiety waszych piw. Tworzycie je sami? Wspomagacie się jakimiś programami?
OdpowiedzUsuńGratuluję świetnego bloga opisującego również moją pasję.
Pozdrawiam
Tomo
tak, etykiety robię sama. Korzystam co prawda częściowo z gotowych "obrazków" (jak na przykład autobus w tym piwie), ale całość projektu i wykonanie jest moje :)
OdpowiedzUsuńI dziękuję bardzo za miłe słowa :)