środa, 8 stycznia 2014

100% Nelson Pale Ale #59

Wiem, wiem, sama się zarzekałam w ostatnim poście, że amerykany mi się przejadły. No cóż - to prawda. Po pierwsze jednak - bardziej smakują mi piwa na chmielach nowozelandzkich, a po drugie, Nelson Sauvin jest moim najulubieńszym nowozelandzkim chmielem... W piątek miałam okazję pić pszenicę single hop z Nelsonem - i byłam baaaardzo zadowolona. Dlatego też przyspieszyłam plan na nelsonowe PA i dziś uwarzyłam to piwko właśnie...
Piwo zostało zainspirowane Kiplingiem z Thornbridge'a, jednak zamiast prażonej pszenicznego, użyłam zwykłej pszenicy.. Jeśli chcecie pokusić się o klona, podobno także lepiej użyć drożdży Danstar Nottingham - ja zastosowałam US-05. Dorzuciłam też nieco słodu karmelowego - dla koloru.
Chmiel Nelson został użyty do chmielenia pięciokrotnie - w tym chmielenie whirlpoolowe oraz na zimno. Mam nadzieję na intensywny aromat!
Podczas warzenia - jak zwykle ostatnio - okazało się, że moja wydajność jest dużo większa niż zakłada Beersmith (sięga 89-90%), więc 26l brzeczki miało BLG 15... Brzeczkę trzeba było rozcieńczyć, ostatecznie uzyskałam 30l o BLG 13... Miejmy nadzieję, że nie wyjdzie na zwiedzanie podczas fermentacji ;)



100% Nelson
Pacific Pale Ale

Type: Ze Słodów Date: 2014-01-08
Batch Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 33 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 30 l Final Bottling Volume: 27l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
5,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) 82,6 %
0,55 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 9,1 %
0,40 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 6,6 %
0,10 kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) 1,7 %
Chmiel:
22,00 g Nelson Sauvin [12,60 %] - Gotowanie 60,0 min 27,0 IBUs
20,00 g Nelson Sauvin [11,90 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 7 14,0 IBUs
25,00 g Nelson Sauvin [11,90 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs
25,00 g Nelson Sauvin [11,90 %] - Chmielenie whirlpoolowe 80C - 0,0 min 0,0 IBUs
35,00 g Nelson Sauvin [11,90 %] - Chmielenie na Zimno 5,0 dni 0,0 IBUs
Drożdże:
US-05

Beer Profile
Est Original Gravity: 12,416 Plato Measured Original Gravity: 13 BLG
Est Final Gravity: 2,219 Plato Measured Final Gravity: 2 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 5,5 % Actual Alcohol by Vol: 5,9%
Bitterness: 41,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 10,6 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 6,05 kg
Sparge Water: 20 l Sparge Temperature: 76,0 C + dodatkowe 4l zimnej wody po zakończeniu chłodzenia brzeczki

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 18 l wody w 69,5 C - 65,0 C 60 min
Mash out 76,0 C - 5 min

Fermentacja:
Burzliwa 2-3 tygodnie w 18C
Cicha z 35g chmielu Nelson Sauvin - 5 dni (ze względu na chorobę rozlew piwa został opóźniony - chmielenie na zimno trwało 9 dni)

Zabutelkowano z dodatkiem 167g cukru (do poziomu 2,3v/v)

Etykieta

1 komentarz:

  1. O bardzo fajna receptura. Mam w planach ryżowe pale ale, chmielone Nelsonem i chyba zmodyfikuje waszą recepturę o dodatek ryżowy :)

    OdpowiedzUsuń