Piwo zostało zainspirowane Kiplingiem z Thornbridge'a, jednak zamiast prażonej pszenicznego, użyłam zwykłej pszenicy.. Jeśli chcecie pokusić się o klona, podobno także lepiej użyć drożdży Danstar Nottingham - ja zastosowałam US-05. Dorzuciłam też nieco słodu karmelowego - dla koloru.
Chmiel Nelson został użyty do chmielenia pięciokrotnie - w tym chmielenie whirlpoolowe oraz na zimno. Mam nadzieję na intensywny aromat!
Podczas warzenia - jak zwykle ostatnio - okazało się, że moja wydajność jest dużo większa niż zakłada Beersmith (sięga 89-90%), więc 26l brzeczki miało BLG 15... Brzeczkę trzeba było rozcieńczyć, ostatecznie uzyskałam 30l o BLG 13... Miejmy nadzieję, że nie wyjdzie na zwiedzanie podczas fermentacji ;)
100% Nelson
Pacific
Pale Ale
Type:
Ze Słodów Date: 2014-01-08
Batch
Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 33 l Boil Time: 60 min
End
of Boil Volume 30 l Final Bottling Volume: 27l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
5,00
kg Pilzneński (3,2 EBC) 82,6 %
0,55
kg Monachijski typ I (12,0 EBC) 9,1 %
0,40
kg Pszeniczny (3,0 EBC) 6,6 %
0,10
kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) 1,7 %
Chmiel:
22,00
g Nelson Sauvin [12,60 %] - Gotowanie 60,0 min 27,0 IBUs
20,00
g Nelson Sauvin [11,90 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 7 14,0 IBUs
25,00
g Nelson Sauvin [11,90 %] - Gotowanie 0,0 min Chmiel 8 0,0 IBUs
25,00
g Nelson Sauvin [11,90 %] - Chmielenie whirlpoolowe 80C - 0,0 min 0,0 IBUs
35,00
g Nelson Sauvin [11,90 %] - Chmielenie na Zimno 5,0 dni 0,0 IBUs
Drożdże:
US-05
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 12,416 Plato Measured Original Gravity: 13 BLG
Est
Final Gravity: 2,219 Plato Measured Final Gravity: 2 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 5,5 % Actual Alcohol by Vol: 5,9%
Bitterness:
41,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 10,6 EBC
Mash
Profile
Mash
Name: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total
Grain Weight: 6,05 kg
Sparge
Water: 20 l Sparge Temperature: 76,0 C + dodatkowe 4l zimnej wody po zakończeniu chłodzenia brzeczki
Krok
Zacierania
Mash
In Dodaj 18 l wody w 69,5 C - 65,0 C 60 min
Mash
out 76,0 C - 5 min
Fermentacja:
Burzliwa 2-3 tygodnie w 18C
Cicha z 35g chmielu Nelson Sauvin - 5 dni (ze względu na chorobę rozlew piwa został opóźniony - chmielenie na zimno trwało 9 dni)
Zabutelkowano z dodatkiem 167g cukru (do poziomu 2,3v/v)
Zabutelkowano z dodatkiem 167g cukru (do poziomu 2,3v/v)
Etykieta
O bardzo fajna receptura. Mam w planach ryżowe pale ale, chmielone Nelsonem i chyba zmodyfikuje waszą recepturę o dodatek ryżowy :)
OdpowiedzUsuń