piątek, 10 stycznia 2014

Miodowe #60

Piwo miodowe robimy po raz 4, jednak do tego samego przepisu (od Zbyszka T) wracamy już 3 raz (no, z niewielkimi modyfikacjami). Schodzi nam bardzo - cała rodzina i wszyscy znajomi je uwielbiają. Dziś wracamy do bardziej "tradycyjnej" wersji (bliskiej tej), bo ostatnia (ta) wyszła nieco za mocna - zwiększyłam niepotrzebnie ilość miodu (a także zmieniłam drożdże) i dobiła prawie do 10%. Porcja jednak większa, bo szczerze powiedziawszy, po ostatniej prawie nie ma śladu...
Dziś postanowiłam sobie ułatwić pracę i na koniec dolać wody niegazowanej, aby brzeczkę od razu nieco przestudzić :)
Problemy podczas warzenia: wysładzanie. Nie wiem, czy była to kwestia płatków owsianych (po raz pierwszy nie użyłam płatków błyskawicznych, w związku z tym kleikowałam je przed zacieraniem), czy jeszcze czegoś innego, ale brzeczka uparła się lecieć mętna. Po zwróceniu ok. 5 litrów się poddałam i postanowiłam olać sprawę. Dodałam jedynie do gotowania mech irlandzki. Mam nadzieję, że piwo się sklaruje ;) 




miodowe

Type: Ze Słodów Date: 2014-01-10
Batch Size (fermenter): 25,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 20 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume: 19l (+8l wody mineralnej)
Final Bottling Volume: 25l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
150,00 g Łuska gryczana
1,90 kg Pilzneński (3,2 EBC) 35,9 %
0,55 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 10,4 %
0,25 kg płatki owsiane (skleikowane w 3l wody) (2,0 EBC) 4 4,7 %
0,09 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) 1,7 %
2,50 kg Miód [Gotować 5 min] (2,0 EBC) Cukier 12 47,3 %
Chmiele:
25,00 g Perle [6,00 %] -  60,0 min 17,5 IBUs
8,00 g Fuggles [4,98 %] -  60,0 min 4,7 IBUs
8,00 g Styrian Goldings [3,74 %] -  60,0 min 3,5 IBUs
1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 15 min. 
8,00 g Fuggles [4,98 %] -  5,0 min 0,9 IBUs
8,00 g Styrian Goldings [3,74 %] -  5,0 min 0,7 IBUs
14,00 g Styrian Goldings [3,74 %] -  0,0 min 0,0 IBUs
Drożdże:
SafAle English Ale S-04
Dodatkowo:
do rozlewu: ksylitol do smaku (oprócz glukozy/cukru)

Beer Profile
Est Original Gravity: 12,895 Plato Measured Original Gravity: 12,5BLG
Est Final Gravity: -0,045 Plato Measured Final Gravity: 0 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 6,9 % Actual Alcohol by Vol: 6,6%
Bitterness: 27,3 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 10,8 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Medium Body, No Mash Out
Total Grain Weight: 5,29 kg
Sparge Water: 15 l Sparge Temperature: 76C

Krok Zacierania
Mash In 8 l wody w 76,5C - 72C 70 min
Sparge Step: Wysładzanie 15 l wody o temp 76C

Po gotowaniu, dodano 8l wody niegazowanej do objętości 27l.

Fermentacja:
3 tygodnie w 18C

Zabutelkowano z 120g cukru (do poziomu nagazowania 2v/v) oraz z płaską łyżeczką ksylitolu na 1 butelkę 0,5l.

Etykieta:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz