środa, 1 stycznia 2014

CzIPA czyli Czeska IPA #58

Przymierzałam się do tego piwa już dość długo. Po niezbyt miłym wspomnieniu PIPy (polskiej ipy), którą miałam okazję próbować, na jakiś czas "projekt CzIPA" stanął w miejscu. Przyznaję się jednak, że ostatnio amerykańskie piwa mi się mocno przejadły - raz za czas mogę wypić, ale dla mnie amerykańce po prostu nie są piwami sesyjnymi - że postanowiłam przystąpić do wykonania. Zobaczymy, jaki będzie efekt :)
Pierwsze piwo zacierane w tym roku... Miejmy nadzieję, że będzie dobrym początkiem ;)



CzIPA
IPA

Type: Ze Słodów Date: 2014-01-01
Batch Size (fermenter): 23,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 28 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 25 l Final Bottling Volume: 25l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
5,80 kg Pale Ale (5,5 EBC) 86,0 %
0,50 kg karmelowy 150 (139,9 EBC) 7,4 %
0,25 kg Bursztynowy (29,9 EBC) 3,7 %
0,20 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 3,0 %
Chmiele:
40,00 g Agnus [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min 39,1 IBUs
10,00 g Agnus [10,00 %] - Gotowanie 30,0 min 6 7,5 IBUs
20,00 g Kazbek [7,00 %] - Gotowanie 10,0 min 5,0 IBUs
20,00 g Sladek [5,00 %] - Gotowanie 10,0 min 3,5 IBUs
15,00 g Saaz [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min 2,9 IBUs
20,00 g Kazbek [7,00 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
15,00 g Saaz [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
30,00 g Kazbek [7,00 %] - Chmielenie na Zimno 5,0 Dni 0,0 IBUs
Drożdże:
Danstar BRY-97 American West Coast Yeast

Beer Profile
Est Original Gravity: 14,872 Plato Measured Original Gravity: 16 BLG
Est Final Gravity: 4,183 Plato Measured Final Gravity: 4 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 5,9 % Actual Alcohol by Vol: 6,5%
Bitterness: 58,1 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 20,8 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Full Body, Mash Out
Total Grain Weight: 6,75 kg
Sparge Water: 18 l
Sparge Temperature: 76,0 C

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 20 l wody w 74,6 C - 68,0 C 60 min
Mash out 76,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie 18 l wody o temp 76,0 C

Fermentacja:
2 tygodnie w 18°C, po czym 5 dni cicha z 30g Kazbek - ze względu na niedofermentowanie piwo zostało zostawione na cichej kolejne 5 dni (w sumie 10).
Nagazowano do poziomu 2v/v (113g cukru do refermentacji)

Etykieta:

Na etykiecie antyczny szkic Pragi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz