Pierwsze piwo zacierane w tym roku... Miejmy nadzieję, że będzie dobrym początkiem ;)
CzIPA
IPA
Type: Ze Słodów Date: 2014-01-01
Batch Size (fermenter): 23,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 28 l Boil Time: 60 min
End of Boil Volume 25 l Final Bottling Volume: 25l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
5,80
kg Pale Ale (5,5 EBC) 86,0 %
0,50
kg karmelowy 150 (139,9 EBC) 7,4 %
0,25
kg Bursztynowy (29,9 EBC) 3,7 %
0,20
kg Pszeniczny (3,0 EBC) 3,0 %
Chmiele:
40,00
g Agnus [10,00 %] - Gotowanie 60,0 min 39,1 IBUs
10,00
g Agnus [10,00 %] - Gotowanie 30,0 min 6 7,5 IBUs
20,00
g Kazbek [7,00 %] - Gotowanie 10,0 min 5,0 IBUs
20,00
g Sladek [5,00 %] - Gotowanie 10,0 min 3,5 IBUs
15,00
g Saaz [5,50 %] - Gotowanie 10,0 min 2,9 IBUs
20,00
g Kazbek [7,00 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
15,00
g Saaz [5,50 %] - Gotowanie 0,0 min 0,0 IBUs
30,00
g Kazbek [7,00 %] - Chmielenie na Zimno 5,0 Dni 0,0 IBUs
Drożdże:
Danstar
BRY-97 American West Coast Yeast
Beer Profile
Est Original Gravity: 14,872
Plato Measured Original Gravity: 16 BLG
Est Final Gravity: 4,183 Plato Measured Final Gravity: 4 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 5,9 % Actual Alcohol by Vol: 6,5%
Bitterness: 58,1 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 20,8 EBC
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Full Body,
Mash Out
Total Grain Weight: 6,75 kg
Sparge Water: 18 l
Sparge Temperature: 76,0 C
Krok
Zacierania
Mash
In Dodaj 20 l wody w 74,6 C - 68,0 C 60 min
Mash
out 76,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie 18 l
wody o temp 76,0 C
Fermentacja:
2
tygodnie w 18°C, po czym 5 dni cicha z 30g Kazbek - ze względu na niedofermentowanie piwo zostało zostawione na cichej kolejne 5 dni (w sumie 10).
Nagazowano do poziomu 2v/v (113g cukru do refermentacji)
Etykieta:
Nagazowano do poziomu 2v/v (113g cukru do refermentacji)
Etykieta:
Na etykiecie antyczny szkic Pragi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz