poniedziałek, 10 lutego 2014

Brownie - Southern English Brown Ale #62

Piwo uwarzone specjalnie na życzenie męża, który miał ochotę na coś lżejszego. Ma być mocno słodowo, dużo aromatów karmelowych, toffi i ciasteczkowych oraz niska goryczka. Idealne piwo sesyjne :) Żeby można było bez obaw wypić kilka...
Nazwa pochodzi oczywiście od ciasteczek brownie :)
Użyte drożdże (jak zostałam uprzedzona przez dającego - dzięki St. Anger!) faktycznie są hardcorowe! Mimo niewielkiej ilości gęstwy (niecałe 100ml) drożdże wystartowały błyskawicznie (po ok. 1,5h) i na dodatek bardzo burzliwie. Należy z nimi uważać :)


Brownie
Southern English Brown Ale

Type: Ze Słodów Date: 2014-02-10
Batch Size (fermenter): 22,70 l Brewer: MoLe
Boil Size: 30 l Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 25 l Final Bottling Volume:

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 76,9 %
0,30 kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) 7,7 %
0,25 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 6,4 %
0,15 kg Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC) 3,8 %
0,10 kg Brown Malt (128,1 EBC) 2,6 %
0,10 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) 2,6 %
15,00 g East Kent Goldings [7,90 %] - Gotowanie 60,0 min 14,3 IBUs
gęstwa London Ale Yeast (Wyeast 1028)

Beer Profile
Est Original Gravity: 8,843 Plato Measured Original Gravity: 10 BLG
Est Final Gravity: 2,310 Plato Measured Final Gravity
Estimated Alcohol by Vol: 3,4 % Actual Alcohol by Vol:
Bitterness: 14,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 43,6 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Light Body
Total Grain Weight: 3,90 kg
Sparge Water: 18 l Sparge Temperature: 76,0 C

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 10,00 l wody w73,2 C - 68,0 C 60 min
Mash Out Dodaj 7,00 l wody w 100 C - 78,0 C 10 min
Sparge Step: Wysładzanie 18 l wody o temp 76,0 C

Fermentacja:
2 tygodnie w ok. 20C

Etykieta:

3 komentarze:

  1. Coś się do piwa przyplątało, że Brownie nie pojawił się na liście rozlanych?

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaaa - lenistwo ;) no i brak czasu, ale bardziej to pierwsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A no tak... tego nie wziąłem pod uwagę... Trzymanie się limitu dwóch fermentorów zdecydowanie zmniejsza ryzyko zakażenia warki bakteriami szczepu Niechcemisiezupełnieniechsobiestoiwspokojuss :D

    OdpowiedzUsuń