Nazwa pochodzi oczywiście od ciasteczek brownie :)
Użyte drożdże (jak zostałam uprzedzona przez dającego - dzięki St. Anger!) faktycznie są hardcorowe! Mimo niewielkiej ilości gęstwy (niecałe 100ml) drożdże wystartowały błyskawicznie (po ok. 1,5h) i na dodatek bardzo burzliwie. Należy z nimi uważać :)
Brownie
Southern
English Brown Ale
Type:
Ze Słodów Date: 2014-02-10
Batch
Size (fermenter): 22,70 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 30 l Boil Time: 90 min
End
of Boil Volume 25 l Final Bottling Volume:
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
3,00
kg Pale Ale (5,5 EBC) 76,9 %
0,30
kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) 7,7 %
0,25
kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 6,4 %
0,15
kg Carafa I (Weyermann) (630,4 EBC) 3,8 %
0,10
kg Brown Malt (128,1 EBC) 2,6 %
0,10
kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) 2,6 %
15,00
g East Kent Goldings [7,90 %] - Gotowanie 60,0 min 14,3 IBUs
gęstwa
London Ale Yeast (Wyeast 1028)
Beer Profile
Est
Original Gravity: 8,843 Plato Measured Original Gravity: 10 BLG
Est
Final Gravity: 2,310 Plato Measured Final Gravity
Estimated
Alcohol by Vol: 3,4 % Actual Alcohol by Vol:
Bitterness:
14,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 43,6 EBC
Mash Profile
Mash
Name: Single Infusion, Light Body
Total
Grain Weight: 3,90 kg
Sparge
Water: 18 l Sparge Temperature: 76,0 C
Krok
Zacierania
Mash
In Dodaj 10,00 l wody w73,2 C - 68,0 C 60 min
Mash
Out Dodaj 7,00 l wody w 100 C - 78,0 C 10 min
Sparge
Step: Wysładzanie 18 l wody o temp 76,0 C
Fermentacja:
2
tygodnie w ok. 20C
Etykieta:
Coś się do piwa przyplątało, że Brownie nie pojawił się na liście rozlanych?
OdpowiedzUsuńTaaaa - lenistwo ;) no i brak czasu, ale bardziej to pierwsze :D
OdpowiedzUsuńA no tak... tego nie wziąłem pod uwagę... Trzymanie się limitu dwóch fermentorów zdecydowanie zmniejsza ryzyko zakażenia warki bakteriami szczepu Niechcemisiezupełnieniechsobiestoiwspokojuss :D
OdpowiedzUsuń