sobota, 1 lutego 2014

I WaM Stout! - Imperialny Waniliowy Milk Stout #61

W zasadzie piwo planowane było wcześniej do zrobienia - na przylot rodziny zza granicy, jednak ze względu na pewne trudności, przez jakiś czas nie mogłam piwa ani rozlewać, ani warzyć.
Powstało na specjalne życzenie (uwarzyłabyś jakiegoś dobrego stouta!) Piwo co prawda nie jest "standardowym" stoutem, no ale nie byłabym sobą, gdybym trochę nie powydziwiała - no bo co to za styl imperialny milk stout, i to jeszcze z wanilią i rumem. Inspiracją było piwo Southern Tier's Creme Brulee Imperial Milk Stout - od razu piszę, że nigdy go nie piłam, opinie na jego temat są dość skrajne, ale jako wielbicielka creme brulee stwierdziłam, że pomysł jest ciekawy.
Sporo czasu zajęło nam wymyślanie nazwy dla tego piwa: od Wściekłych (ale także Szalonych) Krów, poprzez Podwójne Muu do nazwy, która powstała ze... skrótu: Imperialny WAniliowy Milk Stout. No i przy okazji jest nawiązaniem do "zamówienia" piwnego rodzinki. Ciekawa jestem bardzo jak wyjdzie, ale o tym przekonamy się dopiero za kilka miesięcy.


I WaM Stout! - Imperialny Waniliowy Milk Stout
Imperial Milk Stout

Type: Ze Słodów Date: 2014-02-01
Batch Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil Size: 28 l Boil Time: 90 min
End of Boil Volume 23l Final Bottling Volume: 22l

Składniki
Ilość Nazwa Typ # %/IBU
5,40 kg Pale Ale (5,5 EBC) 63,9 %
1,20 kg Płatki jęczmienne (3,3 EBC) 14,2 %
0,35 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) 4,1 %
0,25 kg Carafa I (663,9 EBC) 3,0 %
0,25 kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) 3,0 %
0,25 kg Special B (354,6 EBC) 3,0 %
0,15 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 1,8 %
0,10 kg Palonego jęczmienia (591,0 EBC) (do wysładzania) 1,2 %
Chmiel:
20,00 g Magnum [12,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 11 22,9 IBUs
30,00 g Fuggles [4,10 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 12 4,1 IBUs
Inne dodatki:
1 łyżeczka Gips (Calcium Sulfate) (Zacieranie)
1 łyżeczka pożywki dla drożdży – 10 min.
0,50 kg Laktoza (0,0 EBC) (gotowanie – 15 min) 5,9 %
3 laski wanilii z Madagaskaru przecięte i wymoczone w 170ml ciemnego rumu z Jamajki (cicha)
1 łyżeczka odżywki dla drożdży – 10 min.
Drożdże:
London Ale III (Wyeast 1318) - gęstwa II pokolenie

Beer Profile
Est Original Gravity: 19,955 Plato Measured Original Gravity: 19 BLG
Est Final Gravity: 4,375 Plato Measured Final Gravity: 4,5 BLG
Estimated Alcohol by Vol: 8,8 % Actual Alcohol by Vol: 8,1%
Bitterness: 27,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 85,6 EBC

Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Full Body
Total Grain Weight: 8,45 kg
Sparge Water: 12 l Sparge Temperature: 76,0 C

Krok Zacierania
Mash In Dodaj 25 l wody w 73,5 C - 67,0 C 60 min
Mash out 76C - 10 min.
Sparge Step: Wysładzanie 12 l wody o temp 76,0 C

Fermentacja:
Pierwsze 2 tygodnie: 17C (w tym czasie moczyć wanilię w rumie).
Następnie podniesiono temp. do 20-22C i dodano wanilię razem z rumem na 4 tygodnie cichej.
Nagazowano do poziomu 1,9 v/v z 95g cukru
 
Etykieta:

3 komentarze:

  1. A jak utrzymujesz temperaturę na 17? Masz jakieś osłony termiczne?

    OdpowiedzUsuń
  2. Raczej dobre warunki zewnętrzne ;) Małe wahania temperatury

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wyszło piwko? Planuję uwarzyć je niebawem. Czy piana była ok? Słyszałem, że laski wanilii niszczą piane w piwie.

    OdpowiedzUsuń