Powstało na specjalne życzenie (uwarzyłabyś jakiegoś dobrego stouta!) Piwo co prawda nie jest "standardowym" stoutem, no ale nie byłabym sobą, gdybym trochę nie powydziwiała - no bo co to za styl imperialny milk stout, i to jeszcze z wanilią i rumem. Inspiracją było piwo Southern Tier's Creme Brulee Imperial Milk Stout - od razu piszę, że nigdy go nie piłam, opinie na jego temat są dość skrajne, ale jako wielbicielka creme brulee stwierdziłam, że pomysł jest ciekawy.
Sporo czasu zajęło nam wymyślanie nazwy dla tego piwa: od Wściekłych (ale także Szalonych) Krów, poprzez Podwójne Muu do nazwy, która powstała ze... skrótu: Imperialny WAniliowy Milk Stout. No i przy okazji jest nawiązaniem do "zamówienia" piwnego rodzinki. Ciekawa jestem bardzo jak wyjdzie, ale o tym przekonamy się dopiero za kilka miesięcy.
I WaM Stout! - Imperialny Waniliowy Milk Stout
Imperial Milk
Stout
Type:
Ze Słodów Date: 2014-02-01
Batch
Size (fermenter): 21,00 l Brewer: MoLe
Boil
Size: 28 l Boil Time: 90 min
End
of Boil Volume 23l Final Bottling Volume: 22l
Składniki
Ilość
Nazwa Typ # %/IBU
5,40
kg Pale Ale (5,5 EBC) 63,9 %
1,20
kg Płatki jęczmienne (3,3 EBC) 14,2 %
0,35
kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) 4,1 %
0,25
kg Carafa I (663,9 EBC) 3,0 %
0,25
kg Karmelowy 300 (200,0 EBC) 3,0 %
0,25
kg Special B (354,6 EBC) 3,0 %
0,15
kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 1,8 %
0,10 kg Palonego jęczmienia (591,0 EBC) (do wysładzania) 1,2 %
Chmiel:
20,00
g Magnum [12,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 11 22,9 IBUs
30,00
g Fuggles [4,10 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 12 4,1 IBUs
Inne
dodatki:
1 łyżeczka
Gips (Calcium Sulfate) (Zacieranie)
1 łyżeczka pożywki dla drożdży – 10 min.
1 łyżeczka pożywki dla drożdży – 10 min.
0,50
kg Laktoza (0,0 EBC) (gotowanie – 15 min) 5,9 %
3
laski wanilii z Madagaskaru przecięte i wymoczone w 170ml ciemnego rumu z
Jamajki (cicha)
1
łyżeczka odżywki dla drożdży – 10 min.
Drożdże:
London
Ale III (Wyeast 1318) - gęstwa II pokolenie
Beer
Profile
Est
Original Gravity: 19,955 Plato Measured Original Gravity: 19 BLG
Est
Final Gravity: 4,375 Plato Measured Final Gravity: 4,5 BLG
Estimated
Alcohol by Vol: 8,8 % Actual Alcohol by Vol: 8,1%
Bitterness:
27,0 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est
Color: 85,6 EBC
Mash
Profile
Mash
Name: Single Infusion, Full Body
Total
Grain Weight: 8,45 kg
Sparge
Water: 12 l Sparge Temperature: 76,0 C
Krok
Zacierania
Mash
In Dodaj 25 l wody w 73,5 C - 67,0 C 60 min
Mash
out 76C - 10 min.
Sparge
Step: Wysładzanie 12 l wody o temp 76,0 C
Fermentacja:
Pierwsze 2 tygodnie: 17C (w tym czasie moczyć wanilię w rumie).
Następnie podniesiono temp. do 20-22C i dodano wanilię razem
z rumem na 4 tygodnie cichej.
Nagazowano do poziomu 1,9 v/v z 95g cukru
Nagazowano do poziomu 1,9 v/v z 95g cukru
Etykieta:
A jak utrzymujesz temperaturę na 17? Masz jakieś osłony termiczne?
OdpowiedzUsuńRaczej dobre warunki zewnętrzne ;) Małe wahania temperatury
OdpowiedzUsuńJak wyszło piwko? Planuję uwarzyć je niebawem. Czy piana była ok? Słyszałem, że laski wanilii niszczą piane w piwie.
OdpowiedzUsuń