Tak się zastanawiałem, kiedy uda mi się zajechać tą rosyjską sokowirówkę??? Z przykrością informuję was, że starcie ja + żona vs. rosyjska sokowirówka skończyło się wynikiem 0 - 1 dla sokowirówki. Udało się zebrać 25 litrów soku jabłkowo-gruszkowego, natomiast sokowirówka zrobiła się "lekko" ciepła. Mam obawę graniczącą z pewnością, że ta sokowirówka mnie przeżyje ... i będzie działać kolejne 30 lat co najmniej.
Drożdże zadane i spokojnie czekamy, aż zacznie działać po raz kolejny MAGIA.
Porada dnia dla osób nie lubiących czyścić jabłek (pestki): jest na rynku takie plastikowe COŚ , które służy do przeciśnięcia jabłka, wycięcia gniazda nasiennego i od razu kroi na idealne ćwiartki, w sam raz do sokowirówki. Cena to chyba ok 12zł, gigantyczna oszczędność czasu, oszczędność nerwów i dlaczego ja wcześniej tego nie kupiłem ?!!
Skład :
- Dużo jabłek ok 70%
- Mniej gruszek ok 30%
Drożdże do tokaja + pożywka do drożdży
Przepis jest bardzo skomplikowany i proszę przestrzegać co do grama ;)
w dniu 28/10/2012 otrzymano 30 butelek, czyli 15 litrów cydru jabłkowo-gruszkowego o BLG 1, czyli alkoholu znowu dużo ok 8% (bardzo dużo wytrąciło się osadu drożdżowego, stąd utrata ilościowa).
Najtrudniejsza część, to wytrzymać 6 miesięcy leżakowania :( - podobno cydr jest najlepszy dopiero po takim czasie.
Uwagi po czasie:
-klarowny
-lekko gazowany
-polecam dla osób szczególnie lubiących piwa jabłkowe czy cydry
-wersja mocno wytrawna nie chmielona
werdykt: 8/10 UWAGA! cydr zyskuje pełnię smaku po co najmniej pół roku leżakowania. Zrobił się klarowny, mocno aromatyczny, lekko nagazowany. REWELACYJNY!
Jeszcze jest inne narzędzie do wyciągania gniazd nasiennych, które tylko je wyjmuje, a jabłko pozostaje całe ;)
OdpowiedzUsuńA tak wogóle to zastanawiam się czy będzie szansa kosztować te Twoje cuda ;)
jak się uleżą oraz jak pooddaje swoje długi to jak najbardziej (no i jak coś zostanie)
OdpowiedzUsuńDodam, że w wielu miejscach piwo traktowane jest jak waluta ;)
Ja zrobiłem taki cydr z soku od Słonecznej Tłoczni i póki co (leży dopiero półtora miesiąca) jeszcze się nie sklarował. Zobaczymy co będzie dalej ;)
OdpowiedzUsuńTen wyszedł u nas wyjątkowo klarowny, natomiast czyste jabłko - jest do tej pory dość mętne. A leżakować (niestety) musi co najmniej pół roku...
OdpowiedzUsuń"polecam dla osób szczególnie lubiących piwa jabłkowe czyli cydry "
OdpowiedzUsuńCydr to nie piwo jabłkowe, cydr to cydr, pozatym ok, dobrze schłodzony , idealny na upalne dni ;)