Składniki
- 5kg słodu PALE ALE
- 350g słodu MONACHIJSKIEGO
- 500g słodu KARMELOWEGO
- 150G słodu PALONEGO
ZACIERANIE
53*C przez 15 minut
68*C przez 60 minut
Chmielenie i dodatki
20g Magnum na goryczkę przez 60 min20g Lubelskiego tez na goryczkę 60min
30g Imbiru świeżego na ostatnie 10 minut
40 g Lubelskiego na aromat
30g cynamon
1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej
7g anyżu
7 gożdzików
1 łyżeczka startego kardamonu
dodatkowo: 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (przepis tutaj, jednak ze zmniejszoną ilością pieprzu - o połowę)
skórka z 2 pomarańczy
mieszanka miodów gryczany + wielokwiatowy 500gr
do rozlania: ksylitol: 1 miarka na 0,75 l piwa (do cukru)/1 butelkę 0,5 l.
Zacieranie przebiegło całkiem sprawnie, jednak dodam, że prawdopodobnie piwo będzie mocno ciemne... Użyłem znacznie więcej słodu palonego, niż w oryginalnym przepisie ;)
Do zacierania poszło 15 litrów wody, do wysładzania 10 litrów + extra 5 litrów, aby piwo dało się pić, a nie było siekierą 10 %
Mam nadzieję. że drożdże poradzą sobie i zdążą przez 2 tygodnie, aby na święta/sylwestra piwko było.
Z ostatniej chwili: tak, to jest jednak żywe piwo ;)
Nauka na dziś to to, że przy jednym piwie drożdże pracują spokojnie, przy drugim mogą pracować jak szalone.
Pamiętajcie aby mieć ZAWSZE pojemnik większy o co najmniej 30% tak na wszelki wypadek :)
A taka etykieta najprawdopodobniej będzie :
Podsumowanie :
BLG początkowe 17
BLG końcowe 7
szacunkowa wartość alkoholu ok 5,2 %
23 butelki 0,5 litra
25 butelek 0,33 litra
razem 20 litrów
Smakowo: muszę powiedzieć, że smakowo jest po prostu REWELACYJNIE! Piwo z wyczuwalnym aromatem korzenno-miodowym, który jednak ujawnia się dopiero po dłuższym leżakowaniu (2 miesiące to minimum). Część zabutelkowaliśmy z dodatkiem ksylitolu, część nie... te z ksylitolem są zdecydowanie lepsze. Jedno z najlepszych piw, jakie mieliśmy okazję pić!
My właśnie też chcemy się zabrać za piwko świąteczne - ma być ciemne, mocne, słodkie i przyprawowe. Czyli pyszności :)
OdpowiedzUsuńdodam nieskromnie że brzeczka była pyszna jeszcze przed fermentacją. Mojej żonie smakowała więc trzeba było mieć na oku i żonę i brzeczkę :)
OdpowiedzUsuńNo to piwko pierwsza klasa :-) Żonkę musiałem pilować żeby mi wszystkiego nie wyżłopała :D
OdpowiedzUsuńwitam, kiedy dawałeś te wszystkie przyprawy?
OdpowiedzUsuńJeśli dobrze pamiętam, to 10 min. przed końcem gotowania + trochę na cichą.
OdpowiedzUsuńczy ksylitol jest zamiast cukru czy plus cukier
OdpowiedzUsuńksylitol i cukier jest potrzebny. Ksylitol jest dla słodyczy a cukier dla gazu ;)
OdpowiedzUsuńJakie drożdże były użyte do tego piwa ?
OdpowiedzUsuńRowniez podbijam pytanie o drożdze :)
OdpowiedzUsuńFajna etykieta ;-)
OdpowiedzUsuńIle tego ksylitolu na 1l piwa? Ja z reguły daję ok 7g glukozy na 1l.
OdpowiedzUsuńCzy mógłbym prosić o podanie ile ksylitolu należy dodać ,w gramach na 1 litr ?
OdpowiedzUsuń