Słody na ok. 20l piwa:
- Pilzneński – 1,5 kg
- Caramunich I - 0,07 kg
- Abbey - 0,4 kg
- Płatki owsiane - 0,2 kg
- Ksylitol (czyli cukier brzozowy) - 0,35 kg (do rozlewu, ksylitol nie fermentuje, nadaje więc słodki smak)
- Miód - 2 kg (najlepiej ciemny, u mnie gryczany) (gotowanie 5 minut)
- Challenger 20 g (lub zamiennie Perle)
- Fuggles 12,5 g
- Styrian Goldings 12,5 g
Zacieranie:
5 min 62°C + 70 min 72 °C z szybkim podgrzewaniem pomiędzy przerwani (2-3°C / min). Dodatkowo do zacieru: 300g łuski gryczanej
Chmielenie:
- Challenger 20 g - 60 min
- Fuggles 6 g + Styrian Goldings 6 g - 10 min.
- Fuggles 6 g + Styrian Goldings 6 g - 5 min.
- miód - 5 min.
Fermentacja:
Lepiej aby przebiegała w dolnej granicy zakresu temperatur (15-17°C). Zbutelkowano z dodatkiem glukozy (5 g/05 l) oraz ksylitolu (miarka do cukru na butelki 0,75l/0,5 l piwa) - ok. 15 g/1 l piwa
Do spożycia nadaje się po miesiącu leżakowania.
W dniu 19/12/2012 otrzymano ok 20 litrów brzeczki gdzie blg początkowe wyniosło 15
Smakowo: mam wrażenie, że piwo (podobnie jak u Zbyszka T) zniknie w tempie zastraszającym. Rewelacyjny, mocno miodowy smak, bardzo delikatnie chmielone (jednak chmiel jest wyczuwalny), mocna, gęsta piana... Chyba najlepsze piwo miodowe, jakie miałem okazję pić!
Etykieta:
Dlaczego dałeś do rozlewu Ksylitol, a nie glukozę czy cukier? Glukoza jest znacznie tańsza, a Ksylitol ma smak cukru po prostu. Co myślisz o dodaniu miodu zamiast Ksylitolu do piwa? zmieniło by to coś?
OdpowiedzUsuńCukier/glukoza dodawany jest w celu nagazowania Piwa
UsuńKsylitol dla słodyczy bo drożdże go nie przerobią na alkohol tak jak z cukerm/glukozą.
Można dodać słodzika ale to chemia mocna ksylitol jest naturalny i daje słodkość w piwie
Witam
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić o więcej szczegółów np. czasy zacierania, który chmiel kiedy.
Z góry dziekuję
wpis został uzupełniony o informacje na temat zacierania i chmielenia.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Też bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńPytanie może głupie ale.. Który szczep drożdży najlepiej się spisze w tym piwie? Mam na myśli drożdże suche np. us-04, us-05 itp.
OdpowiedzUsuńS-04 lub ewentualnie T-58, z naciskiem na te pierwsze ;)
OdpowiedzUsuńO byka walnąłem wyżej. Oczywiście S-04 miało być :p
OdpowiedzUsuńJeszcze jedna wątpliwość. Czy wystarczy dawka ok 5-6 g rehydratyzowanych S-04 by przerobić cukry? Warka z założenia ok 20 l.
Tak, 1/2 paczki powinna wystarczyć.
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedź :) Na pewno spróbuję zrobić to piwo.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, chciałem się zapytać o moment dodania miodu, czy dodałeś go po chmieleniu na gorąco, czy też może na zimno po fermentacji burzliwej?
OdpowiedzUsuńMiód został dodany na ostatnie 5 min, gotowania brzeczki z chmielem. Jeśli masz pewność, że miód jest "sterylny" można dodać go dopiero po przestudzeniu brzeczki poniżej 60C, aby nie utracił właściwości.
OdpowiedzUsuńJa dla pewności wolę jednak chwilę pogotować.
Jak długo fermentowałeś i czy zlewałeś na cichą ?
OdpowiedzUsuńbez cichej, fermentacja ok. 3-4 tygodni.
OdpowiedzUsuńz delikatną modyfikacją i ja spróbowałem ,chmieliłem inaczej tym co miałem i nie dawałem płatków ,swoją drogą łuska gryczana nie daje smaku,łatwo sprawdzić zalewając w szklance czystą wodą,do wita dałem kiedyś 3 L więc mocna gryka by była ,ja dałem dwa słoje po 1,3kg miodu i na us 05
OdpowiedzUsuńzadziwiająca piana wyszła jak na tak mały zasyp i w smaku bardzo dobre
dlaczego bez fermentacji cichej? jakiego slodu by mozna dodac by piwo bylo ciemne ?
OdpowiedzUsuńBez cichej pewnie aby aromaty miodu nie uleciały ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam, czy wszystkie słody i chmiele jakie Pan wypisał muszę użyć do jednego piwa? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCzesc. Zabierram sie za zrobienie piwka z waszej receptury. Pytanko. Czy caramunich dodajemy na prawde 70g czy to blad i dajemy 70g pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuń70g czy 700g oczywiscie?:)
UsuńWitam,uwarzylem dzisiaj warke z owego przepisu, to moja druga warka, jednak pokazuje mi blg początkowe 50 blg, myślę że to przez gęstość miodu, ale chyba nie powinno tak być i szczerze nie wiem co robić.
OdpowiedzUsuńWitam, ja również uwarzyłem troszkę zmodyfikowaną warkę według Twojej receptury. I tak jak napisałeś wyszło początkowo dokładnie 15 BLG, ale co potem... Potem super fajna słodycz zaczęła bardzo szybko ustępować, razem z aromatem i zapachem miodu gryczanego. Co prawda dopiero zlane na cichą (tak robię cichą) :-) jednak piwo straciło bardzo dużo z początkowej zajefajnej słodkości na poczet zwykłego piwa "z cukrem"... Poczekam co będzie za miesiąc po cichej, ale gdy wyjdzie zwykłe piwo to szkoda, bo chciałem posmak i aromat miodu...
OdpowiedzUsuń