niedziela, 30 grudnia 2012

Miodowe piwo

Od dłuższego czasu dziurę w brzuchu borowała mi żona o piwo miodowe. Wyszukała mi nawet przepis: dzięki uprzejmości Zbyszka T z piwo.org. Jako modyfikacja pojawiła się łuska gryczana, do ułatwienia filtracji oraz nadająca świetnego, gryczanego aromatu.

Słody na ok. 20l piwa:
  • Pilzneński – 1,5 kg
  • Caramunich I - 0,07 kg
  • Abbey - 0,4 kg
  • Płatki owsiane - 0,2 kg
  • Ksylitol (czyli cukier brzozowy) - 0,35 kg (do rozlewu, ksylitol nie fermentuje, nadaje więc słodki smak)
  • Miód - 2 kg (najlepiej ciemny, u mnie gryczany) (gotowanie 5 minut)
Chmiele:
  • Challenger 20 g (lub zamiennie Perle)
  • Fuggles 12,5 g
  • Styrian Goldings 12,5 g

Zacieranie:
5 min 62°C + 70 min 72 °C z szybkim podgrzewaniem pomiędzy przerwani (2-3°C / min). Dodatkowo do zacieru: 300g łuski gryczanej

Chmielenie:
- Challenger 20 g - 60 min
- Fuggles 6 g + Styrian Goldings 6 g - 10 min.
- Fuggles 6 g + Styrian Goldings 6 g - 5 min.
- miód - 5 min.

Fermentacja:
Lepiej aby przebiegała w dolnej granicy zakresu temperatur (15-17°C). Zbutelkowano z dodatkiem glukozy (5 g/05 l) oraz ksylitolu (miarka do cukru na butelki 0,75l/0,5 l piwa) - ok. 15 g/1 l piwa
Do spożycia nadaje się po miesiącu leżakowania.


W dniu  19/12/2012 otrzymano ok 20 litrów brzeczki gdzie blg początkowe wyniosło 15

Smakowo: mam wrażenie, że piwo (podobnie jak u Zbyszka T) zniknie w tempie zastraszającym. Rewelacyjny, mocno miodowy smak, bardzo delikatnie chmielone (jednak chmiel jest wyczuwalny), mocna, gęsta piana... Chyba najlepsze piwo miodowe, jakie miałem okazję pić!

Etykieta:


23 komentarze:

  1. Dlaczego dałeś do rozlewu Ksylitol, a nie glukozę czy cukier? Glukoza jest znacznie tańsza, a Ksylitol ma smak cukru po prostu. Co myślisz o dodaniu miodu zamiast Ksylitolu do piwa? zmieniło by to coś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier/glukoza dodawany jest w celu nagazowania Piwa
      Ksylitol dla słodyczy bo drożdże go nie przerobią na alkohol tak jak z cukerm/glukozą.
      Można dodać słodzika ale to chemia mocna ksylitol jest naturalny i daje słodkość w piwie

      Usuń
  2. Witam
    Czy mogę prosić o więcej szczegółów np. czasy zacierania, który chmiel kiedy.
    Z góry dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  3. wpis został uzupełniony o informacje na temat zacierania i chmielenia.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Też bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pytanie może głupie ale.. Który szczep drożdży najlepiej się spisze w tym piwie? Mam na myśli drożdże suche np. us-04, us-05 itp.

    OdpowiedzUsuń
  6. S-04 lub ewentualnie T-58, z naciskiem na te pierwsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O byka walnąłem wyżej. Oczywiście S-04 miało być :p
    Jeszcze jedna wątpliwość. Czy wystarczy dawka ok 5-6 g rehydratyzowanych S-04 by przerobić cukry? Warka z założenia ok 20 l.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, 1/2 paczki powinna wystarczyć.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za odpowiedź :) Na pewno spróbuję zrobić to piwo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam serdecznie, chciałem się zapytać o moment dodania miodu, czy dodałeś go po chmieleniu na gorąco, czy też może na zimno po fermentacji burzliwej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Miód został dodany na ostatnie 5 min, gotowania brzeczki z chmielem. Jeśli masz pewność, że miód jest "sterylny" można dodać go dopiero po przestudzeniu brzeczki poniżej 60C, aby nie utracił właściwości.
    Ja dla pewności wolę jednak chwilę pogotować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak długo fermentowałeś i czy zlewałeś na cichą ?

    OdpowiedzUsuń
  13. bez cichej, fermentacja ok. 3-4 tygodni.

    OdpowiedzUsuń
  14. z delikatną modyfikacją i ja spróbowałem ,chmieliłem inaczej tym co miałem i nie dawałem płatków ,swoją drogą łuska gryczana nie daje smaku,łatwo sprawdzić zalewając w szklance czystą wodą,do wita dałem kiedyś 3 L więc mocna gryka by była ,ja dałem dwa słoje po 1,3kg miodu i na us 05
    zadziwiająca piana wyszła jak na tak mały zasyp i w smaku bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  15. dlaczego bez fermentacji cichej? jakiego slodu by mozna dodac by piwo bylo ciemne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cichej pewnie aby aromaty miodu nie uleciały ;)

      Usuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, czy wszystkie słody i chmiele jakie Pan wypisał muszę użyć do jednego piwa? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Czesc. Zabierram sie za zrobienie piwka z waszej receptury. Pytanko. Czy caramunich dodajemy na prawde 70g czy to blad i dajemy 70g pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam,uwarzylem dzisiaj warke z owego przepisu, to moja druga warka, jednak pokazuje mi blg początkowe 50 blg, myślę że to przez gęstość miodu, ale chyba nie powinno tak być i szczerze nie wiem co robić.

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, ja również uwarzyłem troszkę zmodyfikowaną warkę według Twojej receptury. I tak jak napisałeś wyszło początkowo dokładnie 15 BLG, ale co potem... Potem super fajna słodycz zaczęła bardzo szybko ustępować, razem z aromatem i zapachem miodu gryczanego. Co prawda dopiero zlane na cichą (tak robię cichą) :-) jednak piwo straciło bardzo dużo z początkowej zajefajnej słodkości na poczet zwykłego piwa "z cukrem"... Poczekam co będzie za miesiąc po cichej, ale gdy wyjdzie zwykłe piwo to szkoda, bo chciałem posmak i aromat miodu...

    OdpowiedzUsuń